Φάκελος Europa League: Augsburg


Επιμέλεια: Απόστολος Παπανικολόπουλος


Βλέποντας όλοι την κλήρωση της φάσης των 32 του Γιουρόπα Λιγκ το μεσημέρι της Δευτέρας  14/12  θα σκεφτόμασταν πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή για την πορεία της ομάδας μας σε αυτή τη διοργάνωση. Καθώς όπως και να το κάνουμε, αν μπεις καλά στη νοκ-άουτ φάση τότε έχεις τα φόντα για μια καλή πορεία στη συνέχεια.

Η Λίβερπουλ ήταν φυσικά στο γκρουπ των ισχυρών ως πρώτη στον όμιλό της, ωστόσο με μια προσεκτική ματιά θα παρατηρούσε κάποιος ότι το γκρουπ των "αδύναμων", μόνο αδύναμους δεν είχε μέσα! Ενδεικτικά στο συγκεκριμένο γκρουπ υπήρχαν ομάδες όπως: Ντόρτμουντ, Φιορεντίνα, Σεβίλλη, Σπόρτινγκ Λισαβώνας, Βιγιαρεάλ, Βαλένθια και αρκετές ακόμη αξιόλογες ομάδες. Με μοναδικές εξαιρέσεις τις αρκετά τρωτές Σπάρτα Πράγας και Μίντιλαντ, όλο το υπόλοιπο γκρουπ αποτελούνταν από αρκετά καλές ομάδες. Μια εξ αυτών και η κληρωθείσα και νεοφώτιστη στη διοργάνωση, Άουγκσμπουργκ!

                                                                   Η ιστορία της

Οι Γερμανοί πήραν μακράν την πιο εντυπωσιακή πρόκριση και ανατρεπτική πρόκριση της φάσης των ομίλων, ωστόσο προτού πάμε εκεί, ας δούμε πως έφτασαν μέχρι τα τελικά της διοργάνωσης! Η περυσινή χρονιά της Άουγκσμπουργκ ήταν με διαφορά η καλύτερη στην μικρή της ιστορία στα μεγάλα σαλόνια του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Οι Fuggerstädter όπως είναι το παρατσούκλι τους, μέχρι και το 2006 βολόδερναν στις μικρές κατηγορίες (τη σεζόν 1974-1975 κατάφεραν να ανέβουν στην 2η κατηγορία αλλά υποβιβάστηκαν την ίδια σεζόν) μέχρι που τη σεζόν 2005-2006 κατάφεραν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας στην Γερμανία (δεύτερο στην ιστορία τους, καθώς το είχαν κατακτήσει και το 1974) και τελικά να επανέλθουν στην Zweite Liga (2.Bundesliga). 

Τη σεζόν 2006-2007 λοιπόν, ξεκινά το ταξίδι που την εδραιώνει μια και καλή στις μεγάλες κατηγορίες. Πρώτη σεζόν στην 7η θέση, μετά 14η, έπειτα 11η και τελικά τη σεζόν 09/10 καταλήγουν στην 3η θέση για να χάσουν την άνοδο από τη Νυρεμβέργη στα μπαράζ! Δεν τα παρατούν όμως και τελικά την επόμενη σεζόν πετυχαίνουν την μεγαλύτερη επιτυχία στην μέχρι τότε ιστορία τους!! Βγαίνουν δεύτεροι στο πρωτάθλημα και ανεβαίνουν στην Bundesliga για πρώτη φορά στα χρονικά! 


Με προπονητή της τις τελευταίες δυο αυτές χρονιές τον Τζος Λουχουκάι, πορεύονται μαζί του και την επόμενη για να καταλήξουν στην 14η θέση της βαθμολογίας. Τελικά οι δρόμοι τους με τον Λουχουκάι χωρίζουν για να τον αντικαταστήσει τη σεζόν 12/13 ο μέχρι και σήμερα τεχνικός της, Μάρκους Βάιντσιρλ! 

Τη σεζόν 13/14 ο Βάιντσιρλ τους ανεβάζει στην 7η θέση της βαθμολογίας και ήδη έχουν κεντρίσει τα βλέμματα στη Γερμανία, για να καταφέρουν τελικά να πάρουν την πρώτη τους ευρωπαϊκή πρόκριση την περασμένη σεζόν, βγαίνοντας πέμπτοι στο πρωτάθλημα, αφήνοντας πίσω τους Σάλκε και Ντόρτμουντ! 

                                                           Η πορεία στο Europa

Το ξεκίνημά της στην πρώτη της ευρωπαϊκή παρουσία ήταν δύσκολο και πιεστικό! Στην πρώτη της αναμέτρηση με αντίπαλο την σαφώς πιο έμπειρη Αθλέτικ Μπιλμπάο ηττήθηκε εύκολα με 3-1 στο Σαν Μαμές, για να ακολουθήσει η δυνατή εντός έδρας σφαλιάρα από την Παρτιζάν με 1-3! Στην 3η και ιδιαίτερα κρίσιμη αγωνιστική ήρθε και η πρώτη της νίκη σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις όταν επικράτησε με 0-1 της Άλκμααρ, την οποία και δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει ούτε στη Γερμανία με το ευρύ 4-1!


Τα πράγματα φαίνονταν αρκετά καλά όταν σε 4 αγωνιστικές είχε 6 βαθμούς και βρισκόταν στην 3η θέση του ομίλου ισοβαθμόντας με την Παρτιζάν, η οποία όμως είχε πλεονέκτημα στα μεταξύ τους! Έτσι λοιπόν η αναμέτρηση κόντρα στην Μπιλμπάο στο WWK Arena για την 5η αγωνιστική ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική, καθώς δεν έπρεπε με τίποτα να ηττηθεί για να έχει αρκετές ελπίδες πρόκρισης.

Παραδόξως όμως ηττήθηκε με 2-3 από τους Βάσκους (παρότι προηγήθηκε με 2-1) και τελικά σε συνδυασμό με τη νίκη της Παρτιζάν στην Ολλανδία με 1-2 επί της Άλκμααρ, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα θαύμα για να φτάσει τους 32!

Την προπερασμένη Πέμπτη λοιπόν εκτυλίχθηκε μια αξέχαστη βραδιά για τον γερμανικό σύλλογο! Η γηπεδούχος Παρτιζάν χρειαζόταν να νικήσει, πάρει ισοπαλία ή ηττηθεί ακόμα και με 0-2 για να πάρει την πρόκριση! Οι Σέρβοι άνοιξαν το σκορ νωρίς και κρατούσαν στα χέρια τους το εισιτήριο της επόμενης φάσης. Όμως η Άουγκσμπουργκ έβγαλε μέταλλο και γύρισε το ματς παίρνοντας μυθική πρόκριση με σκορ 1-3 και γκολ του Ραούλ Μπομπαντίγια στο 89'!


                                 
                                                             Τρόπος παιχνιδιού

Σίγουρα πρώτη μας έννοια για την καλύτερη δυνατή εικόνα μας ως προς την αντίπαλό μας στην φάση των 32, είναι η καλή ανάλυση του παιχνιδιού της, των προτερημάτων αλλά και των αδυναμιών που εμφανίζει.

Το σύστημα που συνήθως επιλέγει ο Μάρκους Βάιντσιρλ είναι το 4-2-3-1 με τον Ελβετό, Μάρβιν Χιτς, κάτω από τα δοκάρια, τον αρχηγό Βερχάεκ στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Μαξ στο αριστερό και στο κέντρο τους Κλάβαν και Κάλσεν-Μπράκερ. Στα χαφ μπροστά από την άμυνα επιλέγονται σταθερά οι Κορ και Μπάιερ και ακριβώς μπροστά τους ο έμπειρος Πιότρ Τροχόφσκι. Στα άκρα οι Εσβάιν και Καϊούμπι, ενώ φυσικά αιχμή του δόρατος δεν είναι άλλος από τον Ραούλ Μπομπαντίγια!


Επίσης αρκετά σημαντικές μονάδες είναι οι τρεις Κορεάτες: Χονγκ, Γι και Κου, αλλά και ο γνώριμός μας Κωνσταντίνος Σταφυλίδης!

Τα πιο δυνατά σημεία στο παιχνίδι τους είναι η απειλή από μακρινή απόσταση με κύριους εκφραστές τους Μπομπαντίγια, Τροχόφσκι και Εσβάιν, τα εξαιρετικά στημένα από τα οποία σκοράρουν τόσο άμεσα, δηλαδή με απευθείας εκτελέσεις, είτε και έμμεσα με καλές κομπίνες και συστήματα, ενώ διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η υψηλού επιπέδου ικανότητά τους στο ψηλό παιχνίδι τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση!

Ωστόσο, όπως όλες οι ομάδες έτσι και η Άουγκσμπουργκ διαθέτει χτυπητές αδυναμίες με κυριότερη την παραχώρηση φάουλ σε πολύ καλές θέσεις για τον αντίπαλο, από τα οποία δέχεται και μεγάλο αριθμό γκολ. Επίσης, όσο καλοί είναι στο να επιτίθενται από στημένες φάσεις, άλλο τόσο κακοί είναι στο να αμύνονται σε αυτές, ενώ αντιμετωπίζουν και αρκετές δυσκολίες στο να εμποδίζουν τον αντίπαλο να δημιουργεί, αλλά και να απειλεί από μακρινή απόσταση!

                                                         Σύνδεση με την Λίβερπουλ


Μοναδικό στοιχείο που συνδέει ιστορικά τις δυο ομάδες είναι o πρώην επιθετικός της ομάδας μας που ακούει στο όνομα Καρλ-Χάιντζ Ρίντλε. O σπουδαίος Γερμανός φορ, που είναι γνωστός για τα δυο του γκολ στον τελικό Τσάμπιονς Λιγκ του 1997, όταν και με δυο δικά του γκολ είχε χαρίσει τον τίτλο στην Μπορούσια Ντόρτμουντ επί της Γιουβέντους με 3-1, είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την άσημη τότε Άουγκσμπουργκ, έχοντας σκοράρει 31 τέρματα σε 80 εμφανίσεις.

Στην Λίβερπουλ αγωνίστηκε τις σεζόν 1997-1999 πετυχαίνοντας 11 γκολ σε 60 συμμετοχές. Δεν ήταν ποτέ πρώτη επιλογή, καθώς έπεσε πάνω στον εξαιρετικά ανερχόμενο Μάικλ Όουεν. Έφυγε το '99 για την Φούλαμ και 2 χρόνια μετά έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 36 ετών.





Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.