Γιατί οι Άγγλοι παίζουν μπάλα Χριστουγεννιάτικα;

Αποτελεί την ωραιότερη αγωνιστική της σεζόν και καθιερώθηκε ενάμιση αιώνα πριν. Ποια η γνώμη των Βρετανών για την λεγόμενη "Boxing Day" και γιατί οι απόψεις γύρω από αυτήν διίστανται; 


Η καθιέρωση

   Το μακρινό 1860, οι δύο γηραιότεροι σύλλογοι του πλανήτη βρέθηκαν αντιμέτωποι. H Sheffield νίκησε με σκορ 2-0 την Hallam, στην πρώτη Boxing Day που έγινε ποτέ. Πώς όμως καθιερώθηκε ο θεσμός αλλά και ο ίδιος ο όρος;

   Κατ' αρχήν, όπως είναι έκδηλα αντιληπτό, ο όρος "Boxing Day" σημαίνει την ημέρα των "κουτιών". Πρόκειται για την 26η Δεκεμβρίου, όταν οι Βρετανοί εργοδότες έδιναν δώρα στους υπαλλήλους τους, τα λεγόμενα "Christmas boxes", δώρα δηλαδή ενίοτε τυλιγμένα και βαλμένα σε κουτιά. Το ρομαντικό στην υπόθεση, όμως, δεν είναι η διατήρηση του όρου, μα η συσχέτιση του με τον αθλητισμό και την αγωνιστική δράση που λαμβάνει χώρα στα γήπεδα της Αγγλίας (και ολόκληρης της Βρετανίας, ακόμα και αγγλικών αποικιών), μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα. Η Αγγλία, έχουσα το προσωνύμιο "ποδοσφαιρομάνα", κρατώντας το μάλιστα δίκαια έως σήμερα, είναι ο κατ' εξοχήν τόπος, όπου το ποδόσφαιρο αποτελεί γιορτή. Οι φίλαθλοι πηγαίνουν στο γήπεδο για να γιορτάσουν, η ομοσπονδία στηρίζει και διαφημίζει το προϊόν της και κάθε σύλλογος εκπροσωπεί τεράστια μερίδα οπαδών. Οπαδοί αυθεντικοί, υποστηρίζουν την ομάδα τους και μόνο, σε κάθε χαρά και απογοήτευση, διότι κάθε ομάδα εκπροσωπεί την πόλη της. Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, θεωρήθηκε πρέπον, οι ομάδες να ανταμείβουν τους υποστηρικτές τους και ποια είναι καταλληλότερη ευκαιρία από τα Χριστούγεννα; 
   Κάθε χρόνο, λοιπόν, στις 26 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά το πέρασμα του...Άη Βασίλη, έρχεται η σειρά των ομάδων να δώσουν δώρα στους φιλάθλους, που αγαπούν το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, η ομοσπονδία φροντίζει, τις περισσότερες φορές, το πρόγραμμα της Boxing Day να περιλαμβάνει τοπικά ντέρμπι, διευκολύνοντας την προσβασιμότητα στα γήπεδα, αφού αποτρέπει τις μεγάλες χιλιομετρικές μετακινήσεις των φιλάθλων. 

   Είθισται, μάλιστα, η αγωνιστική ημέρα της Boxing Day να προσφέρει ανεπανάληπτες συγκινήσεις. Το ρεκόρ εντοπίζεται στο μακρινό 1963, όπου σε 10 αγώνες οι φίλαθλοι είδαν 66 γκολ! Η Liverpool είχε φιλοδωρήσει τότε την Stoke City με το ευρύ 6-2. Τρις είχε σκοράρει ο Roger Hunt, και από ένα γκολ οι Ian St John και Alf Arrowsmith!



Τα αρνητικά

   Πάντως, η Boxing Day δεν αποτελεί για όλους τους ενασχολουμένους με το ποδόσφαιρο και μια ευκαιρία για χαμόγελα και χαρές. Η υπερφόρτωση του προγράμματος των εορτών για τις ομάδες έχει επιπτώσεις στην απόδοση τους προς το τέλος της σεζόν, με συνέπεια τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την ώρα που σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η αγωνιστική δράση διακόπτεται το χειμώνα για 6 εβδομάδες. Ακόμα, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμών, ενώ οι διεθνείς έχουν, στατιστικά και συγκριτικά με τους ποδοσφαιριστές άλλων χωρών, μειωμένη απόδοση στα ραντεβού των εθνικών ομάδων το καλοκαίρι, στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.



Οι αριθμοί της Liverpool

   Από το 2000 και μετά, η Liverpool μετρά 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες στις 13 Boxing Days που διεξήχθησαν. Από αυτές ξεχωρίζουν οι νίκες με 3-1 και 3-0 απέναντι στην Bolton (2003 και 2008), το ευρύ διπλό με 0-5 στην West Bromwich (2004), αλλά και η βαριά ήττα με 3-1 από την Stoke το 2012. 
Δυο γκολ κόντρα στην West Brom είχε σκοράρει ο John Arne Riise
   Να σημειωθεί, επίσης πως για να βρει κανείς την τελευταία ήττα των Reds σε εντός έδρας παιχνίδι Boxing Day, θα πρέπει να ανατρέξει στον Δεκέμβρη του 86', όταν η Manchester United "απέδρασε" από το Anfield με το 0-1. Έκτοτε, η Liverpool σημείωσε 6 νίκες και 3 ισοπαλίες σε εννιά εντός έδρας παιχνίδια.  

   Η περυσινή Boxing Day βρήκε την ομάδα του Rodgers να "ζορίζεται", αλλά τελικά να κερδίζει στην έδρα της Burnley με 0-1. Το γκολ πέτυχε ο Raheem Sterling ύστερα από υπέροχη ασίστ του Coutinho. 

   Η τελευταία φορά που Liverpool και Leicester φόρεσαν τις...χριστουγεννιάτικες στολές τους για να παίξουν αντιμέτωποι ήταν το 1994, όταν οι Κόκκινοι νίκησαν τις "αλεπούδες" με σκορ 1-2.


   Η Boxing Day αποτελεί, οπωσδήποτε, μια επωδό για το αγγλικό πρωτάθλημα. Είναι η επισφράγιση της ανωτερότητας του σε σχέση με τα υπόλοιπα. Γιατί το ποδόσφαιρο δεν βρίσκεται, φυσικά, μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά εντός των γηπέδων, εντός των πόλεων, εντός των ψυχών κάθε φιλάθλου, που περιμένει εναγωνίως την 26η Δεκεμβρίου για να...ανοίξει το δώρο που του έφερε η πολυαγαπημένη του ομάδα!

Επιμέλεια: Νίκος Γιαμπολδάκης 

Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.