League Cup history: 11 τελικοί, 8 κατακτήσεις, λίγες άσχημες και πολλές όμορφες αναμνήσεις!

Πλησιάζει όλο και περισσότερο η μέρα που η Liverpool έχει για ακόμα μια φορά ραντεβού με την ιστορία της! Το απόγευμα της Κυριακής οι απανταχού Liverpoodlians (όσοι δεν βρεθούν στις κερκίδες του Wembley ή Anfield South όπως μας αρέσει να το αποκαλούμε) θα στηθούν μπροστά στην τηλεόρασή τους για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους να διεκδικεί το ένατο League Cup της ιστορίας της! Αναμφίβολα πάντως με δεδομένο ότι οι τελικοί δεν αποτελούν πλέον και το πιο συχνό φαινόμενο για την ομάδα μας και σε συνδυασμό με την πείνα για διάκριση που έχει αναπτυχθεί στις τάξεις της ομάδας αλλά και των οπαδών, ο μεθαυριανός τελικός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια για την Liverpool τα τελευταία χρόνια!

Την Κυριακή απέναντι στην Manchester City, η ομάδα μας θα βρεθεί σε τελικό League Cup για 12η φορά (περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα) έχοντας καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο σε 8 από αυτούς (επίσης αριθμός ρεκόρ)! Αποκορύφωμα η δεκαετία του '80 όταν η ομάδα μας κατάφερε να κατακτήσει το League Cup 4 συνεχόμενες χρονιές (1981-84), δίνοντας το παρόν σε 5 τελικούς! Πάμε  λοιπόν να θυμηθούμε μαζί τι έχει γίνει σε κάθε τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης που έχει βρεθεί η Liverpool!

1978


Το 1978 ο Bob Paisley κατάφερε να οδηγήσει την Liverpool στον πρώτο τελικό League Cup στην ιστορία της. Το τελευταίο εμπόδιο που έπρεπε να περάσει για να φτάσει στο τρόπαιο η ομάδα μας ήταν αυτό της μεγάλης αντιπάλου μας τότε Nottingham Forest, στης οποίας το τιμόνι καθόταν ο Brian Clough. Οι δύο ομάδες ήταν κατά γενική ομολογία απ' τις καλύτερες στην Ευρώπη, έχοντας κατακτήσει όλα τα Κύπελλα Πρωταθλητριών την πενταετία 1977-1981 (3 εμείς και 2 η ομάδα του Clough), οπότε όπως ήταν λογικό, ο συγκεκριμένος τελικός είχε τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα! Το πρώτο παιχνίδι στο Wembley έμεινε στην λευκή ισοπαλία κάτι που σήμαινε πως ο νικητής θα κρινόταν σε δεύτερο τελικό, 4 μέρες μετά στο Old Trafford. Εκεί η ομάδα μας ηττήθηκε με 1-0, έχοντας όμως πολλά παράπονα από τον διαιτητή της αναμέτρησης ο οποίος έδωσε πέναλτι για φάουλ εκτός περιοχής και ακύρωσε κανονικό γκολ του McDermott για χέρι, ενώ η μπάλα είχε χτυπήσει ξεκάθαρα στο στήθος του. Το γεγονός άλλωστε πως στον συγκεκριμένο τελικό ο Ian Callaghan δέχθηκε την μοναδική κίτρινη κάρτα της καριέρας του λέει από μόνο του πολλά.


1981



3 χρόνια μετά τον χαμένο τελικό με την Forest η ομάδα βρέθηκε ξανά να διεκδικεί το League Cup, αυτή τη φορά απέναντι στην West Ham United. Ο πρώτος τελικός έλαβε χώρα στο Wembley με την κανονική διάρκεια του αγώνα να ολοκληρώνεται χωρίς γκολ. Στην παράταση η ομάδα μας ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ 3 λεπτά πριν το τέλος με τον Kennedy χωρίς τελικά να διατηρήσει το προβάδισμα, με την Ham να ισοφαρίζει με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό. Η διαδικασία των πέναλτι τότε δεν υπήρχε και έτσι ο νικητής του τροπαίου θα κρινόταν σε δεύτερο παιχνίδι στο Villa Park! Εκεί όλο το ματς κρίθηκε στο πρώτο ημίχρονο! Η West Ham βρήκε πρώτη το δρόμο προς τα δίχτυα νωρίς με τον Paul Goddord πριν ισοφαρίσει η ομάδα μας με τον Dalglish και τελικά πάρει το προβάδισμα με κεφαλιά του Hansen! Κάπως έτσι η Liverpool πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της το μόνο κύπελλο που δεν είχε κατακτήσει μέχρι τότε! Το πρώτο μας League Cup!




1982



Το '81 έγινε η αρχή. Την αμέσως επόμενη χρονιά η Liverpool έφτασε και πάλι μέχρι τον τελικό του Wembley βρίσκοντας αυτή τη φορά στον δρόμο της την Tottenham, της οποίας την εστία υπερασπίζονταν ο μέχρι πρότινος θρύλος της ομάδας μας Ray Clemence. Το ξεκίνημα του τελικού μόνο ιδανικό δεν ήταν, με τους Λονδρέζους  να ανοίγουν το σκορ στο 11ο λεπτό και στη συνέχεια να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Όλα έδειχναν πως η ομάδα θα επέστρεφε στο Liverpool με άδεια χέρια. Η τελευταία λέξη όμως βγήκε από το στόμα του Ronnie Whelan o οποίος ισοφάρισε για την ομάδα μας μόλις 3 λεπτά πριν ο διαιτητής σφυρίξει την λήξη! Με το σκορ ισόπαλο στο 1-1 οι δύο ομάδες έπρεπε να λύσουν τις διαφορές τους στην ημίωρη παράταση. Εκεί η μόνη ομάδα που δημιουργούσε ήταν αυτή με τα κόκκινα και με τον Whelan να σκοράρει το προσωπικό του δεύτερο και τον Ian Rush να συμπληρώνει το σκορ η Liverpool επικράτησε με 3-1 και σήκωσε το League Cup για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! Από την κόλαση του 86ου λεπτού στον παράδεισο του 119ου! Με την Liverpool εκείνης της εποχής οι αντίπαλες ομάδες δεν είχαν κανένα περιθώριο σιγουριάς ή επανάπαυσης!



1983



Είχε γίνει πλέον απολύτως κατανοητό ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε πλέον ιδιαίτερη σημασία για την Liverpool. Το 1983 η Liverpool φτάνει και πάλι μέχρι τον τελικό και τελικά κάνει δικό της το League Cup για τρίτη συνεχόμενη φορά! Μπροστά σε 99,304 θεατές στο Wembley με αντίπαλο την Manchester United η ομάδα μας για ακόμα μια φορά έκανε κακό ξεκίνημα, με την United να παίρνει προβάδισμα μόλις στο 12ο λεπτό του τελικού. Αλλά αυτό το έργο στην σκηνή του Wembley είχε ξαναπαιχτεί και έμοιαζε σαν όλοι να περίμεναν την συνέχεια! Η Liverpool επέστρεψε και κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Alan Kennedy λίγο πριν το τέλος στέλνοντας το ματς για ακόμα μια φορά στην παράταση! Εκεί ο συνήθης ύποπτος Ronnie Whelan χρειάστηκε μόλις 9 λεπτά για να σκοράρει για τρίτη φορά σε τελικό League Cup, κάνοντας το 2-1 και χαρίζοντας στην ομάδα το τρίτο συνεχόμενο! Αυτός ήταν και ο τελευταίος τελικός με τον θρυλικό Bob Paisley στον πάγκο μας!

1984


Ο τελικός του 1984  ήταν υπόθεση του Merseyside! Η Liverpool κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο Wembley την συμπολίτισσα Everton μπροστά σε 100,000 οπαδούς των δύο ομάδων που έκαναν το ταξίδι μέχρι το Λονδίνο εκείνο το βροχερό απόγευμα. Ο συγκεκριμένος τελικός, όσο περίεργο κι αν μας ακούγεται σήμερα, ονομάστηκε 'The friendly final', με μια πραγματική λαοθάλασσα από κόκκινο και μπλε να πλημμυρίζει τις κερκίδες του Wembley σε μια άκρως φιλική ατμόσφαιρα! Οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να πετύχουν γκολ, μένοντας στην λευκή ισοπαλία σε κανονική διάρκεια και παράταση, πηγαίνοντας έτσι σε επαναληπτικό τελικό. Τρεις μέρες μετά στο τότε γήπεδο της Manchester City Maine Road, η ομάδα μας πανηγύρισε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την κατάκτηση του League Cup (ή Milk Cup όπως ονομαζόταν εκείνα τα χρόνια) κερδίζοντας με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Graeme Souness!


1987


Στις 5 Απριλίου του 1987 η Liverpool επιστρέφει στο Wembley αυτή τη φορά αντιμέτωπη με την Arsenal στον τελικό του League Cup. Με τον King Kenny στον πάγκο η ομάδα μας μπήκε στο ματς πολύ δυνατά και ευτύχισε να προηγηθεί με ένα πολύ όμορφο γκολ του Ian Rush ο οποίος είχε ανακοινώσει πως στο τέλος της σεζόν θα έφευγε για να ενταχθεί στην Juventus. Αυτό το γκολ ήταν το 202ό του με τα κόκκινα και γέμισε σιγουριά τους Kopites που είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο αφού όποτε σκόραρε ο Rush η ομάδα δεν έχανε! Παρά την καλή αρχή όμως η Arsenal επέστρεψε και με 2 γκολ του Nicholas κατάφερε να κλέψει το τρόπαιο από τα χέρια της ομάδας μας.
 


















1995


Χρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια για να ξαναφτάσει η Liverpool μέχρι τον τελικό του Wembley για να διεκδικήσει το κύπελλο του League Cup (Coca Cola Cup τότε). Αυτό συνέβη εν έτη 1995 με αντίπαλο την Bolton εκεί όπου η ομάδα μας στέφθηκε και πάλι κυπελλούχος χάρη σε μια εκπληκτική εμφάνιση από τον Steve MnManaman! Ο Άγγλος εξτρεμ σκόραρε ένα γκολ στο πρώτο και ένα στο δεύτερο ημίχρονο δίνοντας στην ομάδα μας τεράστιο προβάδισμα και παρόλο που η Bolton μείωσε 20 λεπτά πριν το τέλος προσθέτοντας το δεδομένο άγχος στους Kopites της εξέδρας, η ομάδα μας ήταν αυτή που πανηγύρισε στο τέλος! Αυτό το τρόπαιο έβαλε τέλος σε μια τριετία ανομβρίας για την Liverpool, χαρίζοντας στον Roy Evans το πρώτο του μετάλλιο σαν προπονητής! Ο Ian Rush ανέβηκε τα 39 σκαλιά του Wembley για να φτάσει μέχρι το βάθρο και να γίνει ο τελευταίος παίχτης της Liverpool που σηκώνει κούπα στο παλιό Wembley! 


2001


Η χρονιά του περίφημου treble! Με τον Gerard Houllier στο τιμόνι, η ομάδα μας έδωσε για όγδοη φορά το παρόν σε τελικό League Cup αυτή τη φορά στην Ουαλία και το Millennium Stadium του Cardiff., με το Wembley να βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης. Τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο του κυπέλλου η Birmingham City. Ο Robbie Fowler έβαλε την ομάδα μας σε θέση οδηγού με ένα ασταμάτητο σουτ αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πετύχει δεύτερο για να τελειώσει τη δουλειά. Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου δεν κάνει εξαιρέσεις και η Birmingham λίγο πριν το τέλος κέρδισε πέναλτι και έστειλε τον τελικό στην παράταση. Εκεί καμία απ' τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και κάπως έτσι η Liverpool ήταν αναγκασμένη για πρώτη φορά να διεκδικήσει το League Cup στην διαδικασία των πέναλτι! Από τα 11 βήματα η ομάδα μας αποδείχθηκε δυνατότερη και πιο τυχερή καταφέρνοντας να σηκώσει την κούπα για 6η φορά στην ιστορία της, με τον Jamie Carragher να σκοράρει το κρίσιμο πέναλτι και τον Westervelt να πιάνει το τελευταίο του Andy Johnson! 

2003


Δύο χρόνια μετά και πάλι στο Millennium της Ουαλίας η Liverpool αντιμετώπισε σε North West Derby τελικό την μεγάλη της αντίπαλο Manchester United, η οποία ήταν εκείνη τη μέρα ήταν και το φαβορί. Μετά από μια μέτρια σεζόν η Liverpool καλούνταν να διώξει τα φαντάσματα και τα κατάφερε με το παραπάνω! 6 λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Steven Gerrard άνοιξε το σκορ και από εκεί και πέρα ανέλαβε δράση ο Jerzy Dudek κάνοντας πολλές κρίσιμες και σωτήριες επεμβάσεις! Ο Michael Owen λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα έκανε το 2-0 και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, με την Liverpool να κατακτά το 7ό της τρόπαιο! 

2005

Μπροστά σε 78,000 θεατές η ομάδα μας αντιμετώπισε στον τελικό του 2005 την Chelsea του Mourinho. Η αρχή για την ομάδα μας ιδανική με τον Riise να ανοίγει το σκορ με το καλημέρα στο πρώτο μόλις λεπτό αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι Λονδρέζοι πήραν τα ηνία του αγώνα έχοντας την κατοχή με την Liverpool να αναγκάζετε να ψάχνει ότι μπορεί στις αντεπιθέσεις. Η πίεση της Chelsea καρποφόρησε 10 λεπτά πριν τον τέλος όταν και ισοφάρισε με ένα αυτογκόλ του Gerrard. Ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση και εκεί όμως ήταν φανερό ότι η Liverpool απλά περίμενε για να στείλει το ματς στα πέναλτι. Δύο γκολ από Drogba και Kezman έδωσαν το τρόπαιο στους μπλε με τον Antonio Nunez απλά να μειώνει σε 2-3 λίγο πριν το τέλος. 


2012


Ο τελευταίος τελικός League Cup της ομάδας Liverpool μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε το 2012 απέναντι στην έκπληξη εκείνης της διοργάνωσης Cardiff. Στην επιστροφή μας στο νεόχτιστο Wembley η ομάδα μας με τον Kenny Dalglish στον πάγκο ήθελε σηκώσει το όγδοο! 90,000 θεατές είδαν τον Mason να ανοίγει το σκορ για τους Ουαλούς από την Championship, παγώνοντας τους απανταχού κόκκινους. Το πρώτο ημίχρονο πέρασε με μέτρια εμφάνιση, με την ισοφάριση να έρχεται από τον Martin Skrtel λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα η ομάδα μας είχε την υπεροχή με ευκαιρίας παρ' όλα αυτά να χάνονται εκατέρωθεν. Ο τελικός πήγε στην παράταση και όλοι πίστεψαν πως το κύπελλο θα έρθει στο Liverpool όταν ο Kuyt σκόραρε στο 108' αλλά η Cardiff είχε απάντηση ισοφαρίζοντας 2 λεπτά πριν το τέλος με τον Turner. Όλα θα κρίνονταν στην διαδικασία των πέναλτι! Εκεί Gerrard και Adam αστόχησαν στα 2 πρώτα αλλά τα γκολ των Kuyt, Downing και Johnson σε συνδυασμό με το άστοχο τελευταίο του Anthony Gerrard (ξαδέρφου του αρχηγού μας) χάρισαν στην ομάδα μας τo 8o και τελευταίο μας League Cup μέχρι και σήμερα! 


Και κάπως έτσι τελείωσε αυτή η όμορφη αναδρομή στους τελικούς του League Cup που έχει πάρει μέρος η ομάδα μας. Το απόγευμα της Κυριακής η Liverpool θα παλέψει για το ένατο! Αλήθεια πόσο μου είχε λείψει αυτή η γλυκιά αναμονή πριν τον τελικό! Πόσο μου έχει λείψει η χαρά της κούπας στον ουρανό του Wembley! Την Κυριακή όλα θα μοιάζουν κόκκινα! 

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδήμας 
Share on Google Plus

About Δημήτρης Παπαδήμας

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.