Το πιο επικίνδυνο σημείο της καριέρας του Jordon Ibe



Από τη Wycombe Wanderers ήρθε στη Liverpool ο Jordon Ibe, το Γενάρη του 2012. Αγωνίστηκε στις ακαδημίες της ομάδας μας μέχρι την άνοιξη του 2014, όπου δόθηκε δανεικός στη Birmingham, στην οποία πήρε λίγα λεπτά συμμετοχής. Δόθηκε και πάλι δανεικός, στη Derby County αυτή τη φορά, τον Αύγουστο του 2014. Οι εντυπωσιακές όμως εμφανίσεις του στην Championship, ανάγκασαν τον τότε προπονητή μας, Brendan Rodgers, να ανακαλέσει άρον άρον το δανεισμό του, το Γενάρη του 2015. 
5 γκολ και 1 ασίστ σε 1,138 λεπτά παιχνιδιού είχε με τη λευκή φανέλα της Derby.



Το πρώτο του παιχνίδι μετά την επιστροφή του, ήταν με την U21, κόντρα στη Manchester United. Σε δηλώσεις του, τότε, ο coach της U21, Michael Beale, είπε στην Echo πως ο 19χρονος εξτρέμ επέστρεψε φανερά βελτιωμένος από το δανεισμό του, και ίσως να ήταν ο πιο ταλαντούχος παίχτης στο γήπεδο, εκείνο το απόγευμα. 

Η στιγμή που ο μικρός θα έκανε την επανεμφάνισή του στη βασική εντεκάδα της Liverpool (είχε προηγηθεί το ντεμπούτο του στον αγώνα με την QPR στις 19 Μαϊου του 2013), δε θα αργούσε να έρθει. Λιγότερες από 2 εβδομάδες πέρασαν, και ο Rodgers τον έριξε στα βαθιά. Ντέρμπι με Everton στο Goodison, και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, ο 19χρονος Ibe συγκλίνει προς το κέντρο, και εξαπολύει μια βολίδα, που τραντάζει το δεξί δοκάρι του Howard. Ήταν μήπως η αρχή για κάτι σπουδαίο; 



Τελείωσε τη χρονιά με 12 εμφανίσεις στην Premier League, 7 ως βασικός και 2 ως αλλαγή, αγωνιζόμενος 617 λεπτά, χωρίς ωστόσο να σημειώσει κάποιο γκολ η ασίστ. Αυτό βέβαια φαινόταν να είναι θέμα χρόνου (και θέσης, καθώς ο BR τον χρησιμοποιούσε κυρίως ως δεξί η αριστερό μπακ-χαφ), μιας και ο πιτσιρικάς είχε τα βασικά φυσικά στοιχεία που διέπουν ένα εξτρέμ: Ταχύτητα και εκρηκτικότητα. 

Η ομάδα αμέσως μετά το τέλος της χρονιάς του πρόσφερε νέο, πενταετές συμβόλαιο, κρατώντας τον στο Anfield μέχρι το 2020. To ίδιο καλοκαίρι, αποχώρησε ο Raheem Sterling, και κατευθείαν όλοι βιάστηκαν να βαφτίσουν το νεαρό Jordon, ως διάδοχό του. Ο Jordon Ibe όμως, αποδείχθηκε δυστυχώς κατώτερος των προσδοκιών.

Την Παρασκευή το βράδυ, έμοιαζε λες και η καριέρα του Jordon Ibe στη Liverpool, έκανε έναν πλήρη κύκλο, μέσα σε μόλις 14 μήνες.

Στα 20 του πλέον, ο Ibe αγωνίστηκε με την U21 του Michael Bale, κόντρα στη Manchester United, την ομάδα δηλαδή που πάλι, με την U21, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα των κόκκινων μετά την επιστροφή του από το δανεισμό στην Derby.



Παρόλο που δεν ήταν ο μόνος παίχτης της πρώτης ομάδας που αγωνιζόταν με την U21 (Martin Skrtel και Steven Caulker έπαιξαν επίσης στον αγώνα για να παραμείνουν σε καλή φυσική κατάσταση, όπως και οι Brannagan και Smith που αγωνίστηκαν στο παρελθόν στην πρώτη ομάδα), η κατάσταση του Ibe είναι αυτή που δείχνει η πιο ανησυχητική. 

Μην μπορώντας να είναι έστω στις αλλαγές για τον αγώνα της Πέμπτης κόντρα στη Manchester United, ο Ibe κλήθηκε να αγωνιστεί στη δεξιά πτέρυγα της U21. Στη αριστερή πτέρυγα, αγωνίστηκε ο Sheyi Ojo, το άλλο μεγάλο ταλέντο της ομάδας μας, και πραγματικά, η αντίθεση δε θα μπορούσε να είναι πιο εμφανής. Από τη μια ο Ojo, φρέσκος, γεμάτος αυτοπεποίθηση μετά το χατ-τρικ που πραγματοποίησε κόντρα στην U21 της Boro, ήταν μια συνεχής απειλή για την άμυνα της United. Από την άλλη ο Ibe, χωρίς καμία επιρροή στο παιχνίδι για τη μεγαλύτερη διάρκειά του, αντικαταστάθηκε μετά από 70 λεπτά με πολλά ερωτηματικά να αιωρούνται στο βροχερό ουρανό του Merseyside. 

O Jordon Ibe, τη φετινή χρονιά, έχει αγωνιστεί σε 21 παιχνίδια της Premier League, έχοντας μόλις μια ασίστ σε 852 λεπτά παιχνιδιού. Ειδικότερα, από τη στιγμή που ανέλαβε ο Jurgen Klopp, έχει ξεκινήσει ως βασικός σε μόλις 12 από τα 36 παιχνίδια του Γερμανού στον πάγκο της Liverpool. Και όλα αυτά, εν μέσω κρίσης τραυματισμών στο ρόστερ της ομάδας. 

Ο 20χρονος Άγγλος έχει λάμψει σε μόνο 3 παιχνίδια. Στον ημιτελικό του Capitol-One Cup, κόντρα στη Stoke, όπου πέτυχε το νικητήριο γκολ, και στον προημιτελικό, στο διασυρμό της Southampton, όπου είχε πετύχει γκολ και ασίστ. Επίσης, στο Kazan, πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και σημείωσε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση. 


Στις περισσότερες περιπτώσεις που κλήθηκε να δείξει το ταλέντο του όμως, ήταν εκτός κλίματος, τόσο σε βαθμό που καταντάει εκνευριστικός. Στατικός χωρίς την μπάλα, καθόλου επικίνδυνος με αυτή στα πόδια, χωρίς φαντασία, ενώ πολλές φορές κάνει περισσότερα από αυτά που μπορεί και πρέπει. Του λείπουν τα γκολ και οι ασίστ, το λεγόμενο end product, και είναι φανερά με την ψυχολογία του στο ναδίρ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως είναι μόλις 20 χρονών. Ο Michael Beale, ο οποίος είδε το Jordon να επιστρέφει μετά από 14 μήνες στην U21, δήλωσε στην Εcho:

"Εμπιστευόμαστε το Jordon. Είναι μόνο 20, ο Sheyi (σ.σ. Ojo) είναι 18, πρέπει να μάθεις να καβαλάς τα κύματα μαζί τους, έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Είναι εξτρέμ, έχουν μια καλή στιγμή και μετά.. απλά πρέπει να του συμβεί κάτι για να τον επαναφέρει πίσω στη ζωή. Σήμερα ήσασταν πολύ προσεκτικοί μαζί του, ξανά. Ο Jordon είναι ένα πολύ ειλικρινές παιδί, τον ξέρω για την ακρίβεια από τότε που ήταν ένα μικρό παλικαράκι, κάτω στα νότια. Δεν υπάρχει τίποτα το στραβό μαζί του, είναι εκεί κάθε μέρα, ο Jurgen και οι υπόλοιποι δουλεύουν μαζί του και τον εμπιστεύονται. Έχει αγωνιστεί αρκετά. Δεν μπορώ να πω κάτι για την προσπάθειά του και την ενέργειά του σήμερα, όλα μπορούν να συμβούν σε ένα παιχνίδι."



Πληροφορίες εκ των έσω, αναφέρουν πως το μήνυμα του Klopp προς τον Ibe είναι πολύ σαφές. Παίξε πιο άμεσα. Χρησιμοποίησε τη δύναμη και την ταχύτητά σου. Γενικά, άσε τα κόλπα για τον Coutinho και το Firmino.

Μέχρι να γίνουν αυτά όμως, ο νεαρός winger θα πρέπει να ανασυνταχθεί. Το γεγονός πως δεν προσφέρει αρκετά σε νούμερα είναι μεν ανησυχητικό, περισσότερο όμως προβληματίζει το πόσο μονοδιάστατο είναι το παιχνίδι του. Μέχρι να βρει έναν τρόπο να γίνει περισσότερο απειλητικός για τους αντίπαλους αμυντικούς, παραμονεύει ο κίνδυνος να μείνει άλλο ένα ταλέντο της σειράς, όπως ήταν ο Lennon, όπως ήταν ο Τοwnsend, όπως ήταν ο Walcott. Για το λόγο αυτό, η περίοδος που διανύουμε, είναι και το πιο επικίνδυνο σημείο της καριέρας του Jordon Ibe. Περίοδος μέσα στην οποία πρέπει να βρει τα πατήματά του, να κατανοήσει το ρόλο του στην ομάδα και να δουλέψει σωστά στα σημεία του παιχνιδιού του που υστερεί και θα τον κάνουν να ξεχωρίσει. Το ταλέντο υπάρχει. Τα προσόντα; Και με το παραπάνω. Στο χέρι του ίδιου είναι να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από ένα ρολίστα, και να παίξει σημαντικό ρόλο στην ομάδα μας στο άμεσο μέλλον.

Επιμέλεια: Θοδωρής Σπανός
Share on Google Plus

About Teo H. Caulfield

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.