Ο αινιγματικός κύριος Lallana



Αν βάλεις 100 φιλάθλους της Liverpool να σου πουν τη γνώμη τους για τους παίχτες της ομάδας μας, οι απαντήσεις που θα πάρεις για τους περισσότερους, θα είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Αν ρωτήσεις για Sturridge, θα σου πουν "ο επιθετικός που μας έχει λείψει". Για Coutinho? "Ο μικρός μας μάγος". Για Clyne? "Σταθερότητα".

Για κάνε μια απόπειρα να ρωτήσεις 100 φιλάθλους της Liverpool, να σου πουν τη γνώμη τους για τον Adam Lallana. Οι 50 θα σου πουν ότι είναι παίχτης παγκόσμιας κλάσης, με άρτια τεχνική κατάρτιση, και οι άλλοι 50 θα ξινίσουν τα μούτρα τους μόνο και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του. Γιατί συμβαίνει αυτό? Γιατί μέχρι και τώρα, κοντά 2 χρόνια μετά τον ερχομό του στη Liverpool, ο Adam Lallana παραμένει ένα τεράστιο αίνιγμα.

Ατυχές Ξεκίνημα

Μετά από μια εξαιρετική σεζόν 2013/14, όπου ήταν στη λίστα για το βραβείο του "Παίχτη της Χρονιάς" στην Premier League, αλλά και στην καλύτερη 11αδα της χρονιάς, η Liverpool κονταροχτυπήθηκε με τη Manchester United για την απόκτησή του. Η μοίρα (και τα χρήματα) τελικά, τον έφεραν στους κόκκινους του Liverpool, για 23,5 εκατομμύρια λίρες, ποσό που θεωρήθηκε υπερβολικό από τη μεγαλύτερη μερίδα των φιλάθλων της ομάδας μας. Ποσό που θα τον στοιχειώνει μέχρι το τέλος της καριέρας του στο λιμάνι. 

Λίγες βδομάδες μετά την υπογραφή του, και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ο Lallana χτύπησε στο γόνατο, μένοντας εκτός για περίπου 6 εβδομάδες, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας, αλλά και τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς. Βέβαια, όπως φάνηκε και στην πορεία της σεζόν, αυτός ο τραυματισμός του στοίχισε παραπάνω, καθώς λόγω έλλειψης καλής προετοιμασίας, οι μυικοί τραυματισμοί του ήταν μπόλικοι.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην εντός έδρας ήττα από την Aston Villa, ενώ σημείωσε το πρώτο του γκολ 3 αγωνιστικές αργότερα, κόντρα στη West Brom. Έπειτα από ένα σερί κακών εμφανίσεων, έχασε τη θέση του στην εντεκάδα, ωστόσο επέστρεψε δριμύτερος στην εκτός έδρας νίκη επί της Leicester, όπου πέτυχε το δεύτερό του γκολ με τη φανέλα της Liverpool.

Η περίοδος των Χριστουγέννων 14/15

Ακολουθώντας την ήττα με 3-0 από τη Manchester United, η Liverpool μπήκε σε εκείνο το εκπληκτικό σερί, όντας αήττητη για 13 παιχνίδια. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι εμφανίσεις του Adam Lallana, ο οποίος μαζί με το Philippe Coutinho, και το Raheem Sterling, πήραν την ομάδα στις πλάτες τους, βρίσκοντας εξαιρετική χημεία. Με το Sterling ως κρυφό 9αρι, και από πίσω του τους Coutinho και Lallana, η ομάδα φάνηκε να βρίσκει το χαμένο της αγωνιστικό προφίλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η τρομερή συνεργασία μεταξύ Coutinho και Lallana, στο 2ο γκολ του Adam, κόντρα στη Swansea.




Συνεχείς Τραυματισμοί

Οι διάφοροι τραυματισμοί του, δεν άφησαν τον Adam να πάρει ανάσα. Τη στιγμή που φαινόταν ότι βρίσκει τη φόρμα του, πεταγόταν και ένας τραυματισμός. Στους προσαγωγούς, στο δικέφαλο, στα πλευρά, στη γάμπα. Έχασε συνολικά 10 αγώνες μέσα στη χρονιά λόγω τραυματισμών. Τελείωσε άσχημα τη χρονιά, πραγματοποιώντας ένα σερί από κακές εμφανίσεις, μαζί με όλη την ομάδα, με αποκορύφωμα την ήττα με 6-1 από τη Stoke. Όλο και περισσότεροι φίλαθλοι αναρωτιόνταν για το ποσό που ξόδεψε η ομάδα για το Lallana. Ήξερε και ο ίδιος, πως αν ήθελε να έχει μέλλον στη Liverpool, έπρεπε σύντομα να αποδείξει το αντίθετο. Τελείωσε τη χρονιά με 5 γκολ και 3 ασσίστ στην Premier League, σε 27 εμφανίσεις. 1788 λεπτά παιχνιδιού. 

Συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις, 6 goals και 4 assists σε 2695 λεπτά παιχνιδιού. Νούμερα σαφώς, πολύ άσχημα για έναν επιθετικό μέσο.




Άλλο ένα κακό ξεκίνημα

Με τον Brendan Rodgers να παραμένει στα ηνία της ομάδας μας παρά τις κακές εμφανίσεις, ο Lallana έκανε μια εξαιρετική pre-season, δείχνοντας πως αυτή ίσως να είναι η χρονιά του. Παρόλα αυτά, το ξεκίνημά του, μας έδειξε άλλα πράγματα. 2 κακά παιχνίδια, και τραυματισμός. Ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να ευχηθεί και ο ίδιος. Eπέστρεψε για λίγο στα ματς με Norwich και Everton, ενώ δεν αγωνίστηκε στον αγώνα κόντρα στη Villa. Το έβλεπες όμως, ακόμα και αν ήσουν ο πιο θερμός υποστηρικτής του Adam Lallana: Ήταν ένας παίχτης χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικό στο γήπεδο. 


H άφιξη του Klopp και η αναγέννηση

Ο Brendan Rodgers αποχαιρέτησε την ομάδα, και έδωσε τη θέση του στο Jurgen Klopp. Με τους φιλάθλους να φωνάζουν για "ξεσκαρτάρισμα" στο ρόστερ, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ο Lallana θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια ομάδα που κοουτσάρει ο Γερμανός. Παρόλα αυτά, ήδη από τον αγώνα κόντρα στην Tottenham, ο Lallana έδειξε ένα νέο πρόσωπο. Μας έδειξε ότι μπορεί να τρέχει. Να πιέσει. Να αμυνθεί. Πράγματα που ναι μεν τα έκανε και με το Rodgers, πράγματα που δε, φαίνονταν ανούσια σε μια ομάδα χωρίς στόχο στο παιχνίδι της. Στους αγώνες που ακολούθησαν, και ειδικά σε αυτούς κόντρα σε Chelsea και City, έχοντας δίπλα του άξιους συμπαραστάτες τους Coutinho και Firmino, φάνηκε να υπάρχει φως στο τούνελ, τόσο για την ομάδα, όσο και για τον ίδιο. Έρχονται ωστόσο κάποια ματς με αρνητικό αποτέλεσμα και κάκιστη εμφάνιση της ομάδας συνολικά, όπως αυτό με τη Watford, η με τη West Ham, για να μας προσγειώσουν όλους στη θέση μας.



Τα νούμερα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους

Και φτάνουμε σιγά σιγά στο σήμερα.. Η ομάδα έχει βρει τα πατήματά της, και ο Lallana περνάει τις καλύτερες μέρες του στο Liverpool. Τα νούμερα έχουν αρχίσει και εμφανίζονται, μιας και έχει πετύχει κρίσιμα γκολ, αλλά έχει μοιράσει και αρκετές ασσίστ. Το σημείο κλειδί ήταν εμφάνισή του κόντρα στον αγώνα με τη Norwich. Κατάφερε μέσα σε 20 λεπτά, να δώσει μια ασσίστ, να αλλάξει όλη τη ροή του αγώνα, αλλά και να πετύχει εκείνο το αξέχαστο game-winner στο 94'. Από εκείνο το σημείο και μετά, η ψυχολογία του έχει ανέβει και δείχνει άλλος παίχτης, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα αποδίδει καλύτερα στο γήπεδο όταν αγωνίζεται. Αυτό που απομένει τώρα, είναι να βρει την απαιτούμενη σταθερότητα. Εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στη City, ή αυτές κόντρα στη United, σίγουρα βοηθούν την κατάσταση.

5 goals και 7 assists έχει σημειώσει την τρέχουσα σεζόν, σε 37 εμφανίσεις, ή αλλιώς σε 2712 λεπτά παιχνιδιού.


Ακόμα παραμένει ερωτηματικό

Με τις φήμες για αποχώρηση στο τέλος της σεζόν να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, η ερώτηση παραμένει: Είναι ο Lallana ένας παίχτης για τη Liverpool που όλοι ονειρευόμαστε? Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Με 50+ παιχνίδια τη σεζόν και τους τραυματισμούς να κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους, ο Lallana θα μπορούσε να είναι από τους σημαντικότερους παίχτες στο rotation της Liverpool. Όντας από αυτούς που έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο gegenpressing του Jurgen Klopp, και το Γερμανό να δείχνει ξεκάθαρα την προτίμησή του στο πρόσωπο του Άγγλου διεθνή, μου φαίνεται υπερβολικά δύσκολο να πωληθεί. Το αν θα έχει θέση βασικού, βέβαια, είναι ένα άλλο ζήτημα, μιας και ο ανταγωνισμός αναμένεται πολύ μεγάλος. Όπως και αν έχει, αυτή τη στιγμή ο Adam Lallana περνάει την καλύτερη φάση της (σύντομης μέχρι στιγμής) καριέρας του στη Liverpool και όλοι ελπίζουμε να παραμείνει σε υψηλές πτήσεις!

Επιμέλεια: Θοδωρής Σπανός

Share on Google Plus

About Teo H. Caulfield

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.