Scouting Report: Georginio Wijnaldum



Επιμέλεια: Θοδωρής Σπανός

Γεννημένος στις 11/11/1990 στο Rotterdam της Ολλανδίας, o Georginio Gregion Emile Wijnaldum (ή εν συντομία Gini) εντάχθηκε στις ακαδημίες της Sparta Rotterdam στα 6 του, ενώ προηγουμένως δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, κέρδισε 2 τίτλους στα 2 πρώτα του χρόνια και η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Απέρριψε προτάσεις από τον Ajax, τη Feyenoord και την PSV, καθώς όπως δήλωσε "Περνούσα καλά στη Sparta, δεν υπήρχε λόγος να φύγω". Στα 14 του, και αφού είχε αγωνιστεί με τη φανέλα των "Oranje" σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, προσέλκυσε ξανά το ενδιαφέρον της Feyenoord. Τελικά δέχτηκε την πρόταση της ομάδας, με την οποία προπονούταν με τις ρεσέρβες για τα επόμενα 3 χρόνια. 

Ο Wijnaldum θεωρούνταν τεράστιο ταλέντο, και δεν άργησε να κάνει το ντεμπούτο του στην Eredivisie. Στις 8 Απριλίου του 2007, έγινε ο νεότερος παίχτης που αγωνίζεται ποτέ στο Ολλανδικό πρωτάθλημα, όντας 16 χρονών και 148 ημερών. 



Τα επόμενα χρόνια βοήθησε μια Feyenoord που είχε φθίνουσα πορεία, και το 2011 πήρε μεταγραφή στην PSV, έναντι 5 εκατομμυρίων Ευρώ, εκεί που έγινε πλέον γνωστός. Το 2013 ορίστηκε ως αρχηγός της PSV, αλλά αγωνίστηκε σε μόλις 11 παιχνίδια, λόγω ενός τραυματισμού στην πλάτη του. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε δυναμικά, και μαζί με τον Memphis Depay, οδήγησαν την PSV στην κατάκτηση του Ολλανδικού τίτλου.

Στις 11 Ιουλίου του 2015, ο Wijnaldum υπέγραψε 5ετες συμβόλαιο με τη Newcastle, με τη μεταγραφή να ανέρχεται στα 14,5 εκατομμύρια λίρες. Εκεί, ξεχώρισε αμέσως σαν τη μύγα μες στο γάλα, στην πολύ κακή ομάδα της Newcastle επί Steve McLaren. Highlight του, τα 4 γκολ που πέτυχε κόντρα στη Norwich.




Στυλ Παιχνιδιού

Ο Wijnaldum είναι ένας πολυθεσίτης μέσος. Μπορεί με την ίδια άνεση να αγωνιστεί τόσο ως επιθετικός μέσος, όσο και ως κεντρικός μέσος, ενώ στη Newcastle αγωνίστηκε ως αριστερός μέσος στα περισσότερα παιχνίδια. Ο ίδιος πάντως προτιμάει έναν πιο επιθετικό ρόλο, καθώς όπως σημειώνει "Το γκολ είναι ένα μεγάλο στοιχείο του παιχνιδιού μου. Ωστόσο για να σκοράρω, πρέπει να βρίσκομαι και στην κατάλληλη θέση, και γ'αυτό προτιμώ να αγωνίζομαι είτε ως 10αρι, είτε σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο". Στην ομάδα μας το πιθανότερο είναι πως θα αγωνίζεται δίπλα στον Can, τον οποίο θα βοηθάει στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού. Είναι γρήγορος, με εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας και ντρίμπλα, όπως και πολύ καλό άλμα. Το ύψος του (1.75) και τα σωματικά του προσόντα, ίσως να είναι και τα μεγαλύτερά του μειονεκτήματα. Η πάσα του και η ικανότητά του στη δημιουργία παιχνιδιού, κρίνεται ικανοποιητική. Το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του, σίγουρα δεν είναι το φόρτε του, ωστόσο επιθετικά, είναι ίσως από τους καλύτερους της Premier League στη θέση του.



Είναι μια ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο του κέντρου. Δε φοβάται να πάρει την μπάλα όταν αυτή καίει, ή ακόμα και όταν δεν είναι στην καλύτερή του μέρα. Αυτό βέβαια δε βγαίνει πάντα σε καλό, καθώς όπως είδαμε και στη Newcastle, υπήρχαν αγώνες που ήταν πολύ κακός, και βύθιζε την ομάδα ακόμα περισσότερο.

Οι αριθμοί












                 
                   Πηγή: transfermarkt.com

Είναι ο Gini Wijnaldum αυτό που η ομάδα χρειάζεται?

Ναι! Ο Klopp απ ότι φαίνεται, δε θέλει να παίζει με καθαρό 6αρι, και ο Wijnaldum, αν φυσικά επαληθευτούμε και τον δούμε να αγωνίζεται στο χώρο του κέντρου, θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη για το στυλ παιχνιδιού που ασπάζεται ο Γερμανός τεχνικός. Εξάλλου, δε διαφέρει και πολύ από τον προηγούμενο στόχο μας, τον Zielinski, αλλά σίγουρα είναι ένα επίπεδο πιο ψηλά, έτοιμος παίχτης, και με ήδη μια γεμάτη χρονιά στα γήπεδα της Premier League. Επίσης, σκοράρει πολύ. Πέτυχε το 1/3 των γκολ της Newcastle την προηγούμενη χρονιά, και ξέρουμε πόσο λείπουν στην ομάδα τα γκολ από τους παίχτες που αγωνίζονται στο χώρο του κέντρου.




TLDR: Δεν είναι η τέλεια μεταγραφή, υπάρχουν πράγματα στα οποία υστερεί, είναι ένας εξαιρετικός παίχτης όμως, με εμπειρία από το Αγγλικό πρωτάθλημα, σε πολύ καλή ηλικία, που σίγουρα θα βοηθήσει την ομάδα σε μια θέση που έχει πρόβλημα και θα δώσει νέα στοιχεία στο παιχνίδι της.
Share on Google Plus

About Teo H. Caulfield

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.