Εποχή...Klopp!

Η προετοιμασία τελείωσε και ο Νίκος Γιαμπολδάκης καταγράφει και προσεγγίζει τα πρώτα δείγματα γραφής της εποχής Klopp: μεταγραφές, αποχωρήσεις, τακτική, συστήματα, το ρόστερ και η ποδοσφαιρική φιλοσοφία της νέας Liverpool! 







"Αν δεν είσαι μανιακός με το ποδόσφαιρο, τότε μπορώ να σε βοηθήσω να αγαπήσεις το παιχνίδι λιγάκι περισσότερο"...


Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο John Lennon τον Οκτώβριο και αμέσως έφτασαν στα αυτιά του οι ψίθυροι του κόσμου. Ψίθυροι που εξέφραζαν ελπίδες. Ελπίδες για να αλλάξει ριζικά η πορεία της Liverpool, για να έρθει μια πέτρα που θα σπάσει τα...πέτρινα χρόνια. 

Το αγωνιστικό κομμάτι δεν είδε άμεσα διαφορά, εν αντιθέσει με το ψυχολογικό. Ο Jurgen Klopp βρήκε μια ομάδα (σύλλογος και φίλαθλοι) χωρίς πίστη και αυτοπεποίθηση. Γνώριζε πως πρωταρχική ανάγκη ήταν να βελτιώσει το κλίμα, να πλημμυρίσει με νέα, θετική αύρα κάθε "κόκκινη" ψυχή και ύστερα, σταδιακά, να ετοιμάσει την ομάδα για τα επόμενα έτη. Και πράγματι, έχοντας πίστωση χρόνου και "ξένο" ρόστερ, κατάφερε να μας παρουσιάσει μια...περίληψη της ποδοσφαιρικής του φιλοσοφίας και ορισμένες ενδείξεις της δουλειάς του. Τα αποτελέσματα ήταν πολλαπλά: αναγέννηση παικτών, προσαρμογή σε νέο στυλ παιχνιδιού, δύο τελικοί, ανανέωση συμβολαίου (!), διόγκωση ελπίδων και ενίσχυση αυτοπεποίθησης! 

("Υπήρχαν ημέρες πέρυσι, που κανείς δεν μπορούσε να μας αντιμετωπίσει, που κανείς δεν θα ήθελε να μας αντιμετωπίσει")


Από το πρώτο του κι όλας καλοκαίρι, ο Klopp κάνει εμφανή τη διάθεση του να δημιουργήσει τη δική του Liverpool. Αλλαγές στο τεχνικό team, "ξεσκαρτάρισμα" (πολυαναμενόμενο) του ρόστερ, με ταυτόχρονη προσέλευση παικτών της προτίμησης του και συντονισμένη δουλειά και προσαρμογή των παραπάνω στην ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς διαμορφώνεται η Liverpool του Jurgen Klopp!

("Θέλω να υπάρχει μοναδικό πνεύμα στην ομάδα. Φαίνεται σαν να θέλω να χτίσω ένα σύνολο από φίλους ή κάτι τέτοιο")


Αλλαγές προσώπων


Δύο τηλεφωνήματα αποτέλεσαν την απαρχή για δύο νέες συνεργασίες. Ο Jurgen Klopp "τσίμπησε" δύο καταξιωμένους ανθρώπους από το έμψυχο δυναμικό της Bayern Μονάχου, οι οποίοι έφτασαν σχεδόν μαζί στο Liverpool. 

Πρώτος εξ' αυτών ο Andreas Kormayer, ο γυμναστής που καταστρώνει με τον Klopp και τους βοηθούς του το πλάνο κάθε προπόνησης και συνδυάζει τις απαιτήσεις των προπονητών με τις ανάγκες εκγύμνασης και βελτίωσης των ποδοσφαιριστών στο φυσικό κομμάτι. Είναι ο τύπος που μπορεί να αντικαταστήσει τον Klopp και κανείς να μην το πάρει χαμπάρι!

Ακολούθησε η γοητευτική διατροφολόγος των Βαβαρών, Mona Nemmer, η οποία, πλέον, αποτελεί τον "στρατηγό" της ομάδας σε θέματα προμηθειών και διατροφικών συμβουλών και προγραμμάτων. 

("Η υπογραφή ενός νέου συμβολαίου είναι λίγο σα να έχεις ένα πέναλτυ - και τώρα πρέπει να το τελειώσουμε. Δε μπορούμε να γιορτάσουμε το πέναλτυ, πρέπει να σκοράρουμε")

Ο Jurgen Klopp αποχαιρέτησε (προς το παρόν) 8 παίκτες, φέρνοντας 6 νέους στις τάξεις της ομάδας και επιπλέον τον Marko Grujic, ο οποίος παρέμεινε ως το τέλος της περασμένης σεζόν στη Σερβία, ως δανεικός. Αναλυτικότερα (μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύθηκε το άρθρο): 

("Προσπαθούμε να βρίσκουμε δικούς μας παίκτες, παίκτες για την Λίβερπουλ που θέλουν να παίξουν σε αυτήν και να μην τους πείθουμε με τα λεφτά, αλλά με το όνομα του συλλόγου, με την ατμόσφαιρα, με το Άνφιλντ, με την θέση της ομάδας, με την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι σπουδαίο για το μέλλον")

Ήρθαν:
Sadio Mane (Southampton) / 41,2m
Georginio Wijnaldum (Newcastle) / 27,5m
Loris Karius (Mainz 05) / 6,2m
Ragnar Klavan (Augsburg) / 5m
Marko Grujic (Ερυθρός Αστέρας) / (7m-1m τιμή δανεισμού=) 6m
Joel Matip (Schalke) / Ελεύθερος
Alex Manninger (Augsburg) / Ελεύθερος
Σύνολο: 85,9m 

("Μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι σαν ορχήστρα. Αν έρθει ένας καινούριος στην ορχήστρα, δεν μπορεί απλά να παίζει το βιολί επειδή αυτό θέλει. Πρέπει να περιμένει να δει τι χρειάζεται η υπόλοιπη ομάδα και πώς ταιριάζει σε αυτήν, για να τα κάνουν όλα ως ένα σώμα σε αρμονία. Σε αυτό έχουμε δουλέψει μαζί. Είμαστε, πραγματικά, μια ομάδα")


Έφυγαν:
Jordon Ibe (Bournemouth) / 18m
Joe Allen (Stoke City) / 15,5m
Martin Skrtel (Fenerbahce) / 6m
Brad Smith (Bournemouth) / 7m
Jerome Sinclair (Watford) / 4,6m
Sergi Canos (Norwich) / 2,9m
Joao Teixeira (Porto) / Ελεύθερος (Παίκτης U24 - 300.000 προβλεπόμενο αντίτιμο)
Kolo Toure (Celtic) / Ελεύθερος
Δανεικοί:
Cameron Brannagan (Wigan - αναμένεται επίσημη ανακοίνωση)
Adam Bogdan (Wigan)
Jon Flanagan (Burnley)
Ryan Kent (Barnsley)
Dunny Ward (Huddersfield)
Allan de Souza (Hertha - αναμένει άδεια εργασίας)
Ryan Fulton (Chesterfield)
Lloyd Jones (Swindon Town)
Taiwo Awoniyi (FSV Frankfurt)
Σύνολο: 54,3m 

*οι τιμές έχουν υπολογισθεί σε ευρώ 

(''Πιθανότατα δεν έχει μείνει κάποιος παίκτης εδώ που να μην τον ήθελα. Δεν υπήρξαν μεταγραφές που να μην ήθελα, και δεν πουλήσαμε κανέναν που να μην ήθελα εγώ να πουλήσουμε")




 

Τακτική ανάλυση


("Δεν μπορείς στην πρώτη συνάντηση να τα φέρεις όλα μαζί και να πεις: 'Λοιπόν, ελπίζω να περάσατε καλά στις διακοπές, αλλά αυτό το δεύτερο ημίχρονο στην Βασιλεία δεν ήταν καλό.' Δεν θα έβγαζε νόημα")

Εννέα στο σύνολο ήταν τα φιλικά της ομάδας και ο Klopp ξεκαθάρισε τις προθέσεις του. Δεν έχει σημασία ο σχηματισμός που "ζωγραφίζουν" τα τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς η Liverpool του Γερμανού διακρίνεται από συνεχή ευελιξία και αλλαγή θέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο Jurgen εγκαθιστά τρεις παίκτες στον άξονα και το 4-3-3 μετατρέπεται σε 4-2-3-1 και τούμπαλιν. Πρόσφατα, βέβαια, προχώρησε στην εξής δήλωση: "Μπορεί να παίζουμε και με δύο center for φέτος, όλα τα συστήματα είναι πιθανά". 
Έχοντας παρακολουθήσει από την αρχή την προετοιμασία της ομάδας, ήταν μεγάλη απόλαυση (πες το και ανακούφιση) να βλέπω τις...μισές δουλειές των πρώτων φιλικών, τις ανολοκλήρωτες προσπάθειες - ατομικές και ομαδικές - να εφαρμόζονται όλο και αποτελεσματικότερα καθώς περνούσε ο καιρός, και να τελειοποιούνται κόντρα στην Barcelona, όταν πλέον και τα επίπεδα αντοχής επέτρεπαν στην ομάδα να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις του προπονητή. Ποια είναι λοιπόν τα κύρια στοιχεία του παιχνιδιού της νέας Liverpool;
  • Αλλαγές θέσεων - Ευελιξία συστήματος: το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποτυπώνεται σε διάφορα επίπεδα. Είδαμε το τρίγωνο του κέντρου (συνήθως ένα 6άρι και δύο 8άρια) να περιστρέφεται, είδαμε τον εξτρέμ να αλλάζει θέση με τον αντίστοιχο εσωτερικό χαφ (8άρι), ακόμα και τον φορ να βγαίνει στα πλάγια, αλλάζοντας θέση με τον εξτρέμ. Άλλοτε πάλι, ο Mane θα έπαιζε κλειστά κοντά στον Sturridge ή τα 8άρια θα έκαναν κάθετη κίνηση, διεισδύοντας στην αντίπαλη άμυνα. 

  • Προωθημένα back: αυτό είναι ένα στοιχείο που αποζητούσαμε καθ'όλη την περυσινή σεζόν, και προκύπτει, πλέον, από το γεγονός πως οι εξτρέμ (βλ. Coutinho, Mane) πολύ συχνά συγκλίνουν. Οι back, λοιπόν, εκμεταλλεύονται το χώρο που δημιουργείται στις πτέρυγες και προσθέτουν έναν επιπλέον παίκτη-στήριγμα σε κάθε επίθεση που συμβαίνει υπό τις παραπάνω συνθήκες. Πάντοτε, βέβαια, τουλάχιστον ένας κεντρικός (συνήθως ο καθαρός αμυντικός χαφ) παραμένει πίσω για να καλύψει το κενό του προωθημένου συμπαίκτη. Το 6άρι αυτό μπορεί να πάρει ρόλο "τελευταίου παίκτη", δίνοντας και στους κεντρικούς αμυντικούς την ευκαιρία για προώθηση μερικών μέτρων. 
  • Out με πάσα: Μπορεί να ακούγεται ανόητο, όμως είναι ένα πολύ σημαντικό και ωφέλιμο στοιχείο. Και όχι, δεν γίνεται επειδή ο Mignolet "δεν μπορεί να κάνει βολέ"...Η ομάδα φροντίζει να εκτελέσει με πάσα το out και σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, οι αμυντικοί...προσποιούνται πως θα ανέβουν και συνήθως ο Lovren αναλαμβάνει να γυρίσει ξαφνικά πίσω και να πάρει την μπάλα από τον τερματοφύλακα. Μια ενδεχομένως διεκδικούμενη μπαλιά γίνεται πλέον η αρχή μιας νέας επίθεσης σε set play! 
  • Παγίδες: Αν είσαι αντίπαλος της Liverpool μην σκεφτείς να παίξεις το Out με πάσα. Μην πεις ότι δεν στο είπα. Ο αντίπαλος στήνει την μπάλα για out και η Liverpool "ταΐζει" τον stopper της πλευράς. Οι παίκτες του Klopp στήνουν μια παγίδα, η οποία φυσικά πρέπει να εκτελεστεί συντονισμένα για να πετύχει. Αρχικά, ο απέναντι εξτρέμ ανεβαίνει για να κλείσει την πάσα στον απέναντι stopper και ο φορ κρατά ικανοποιητική απόσταση από τον stopper της πλευράς του out, ώστε να του παίξει ο τερματοφύλακας την μπάλα. Άπαξ και συμβεί αυτό, ο φορ και ο εξτρέμ πιέζουν τον stopper, κλείνοντας ταυτόχρονα την πάσα προς τον τερματοφύλακα και τον back αντίστοιχα. Παράλληλα, τα δύο 8άρια έχουν κλείσει στην πλευρά που παίζεται η μπάλα και μαρκάρουν man-to-man τους αντίπαλους κεντρικούς. Μοναδική λύση που απομένει στον αντίπαλο stopper που έχει τη μπάλα στα πόδια είναι είτε να ψάξει βαθιά μπαλιά, είτε να κάνει - κατά 75% - λανθασμένη πάσα. 
  • Gegenpressing: Το περιμέναμε, το ξέραμε, το θαυμάσαμε πέρυσι, και όταν βάζεις 4 γκολ στην Barcelona από αυτό, τότε νιώθεις την ολοκλήρωση...Είναι ο πιο εύκολος ποδοσφαιρικός όρος, αν χρειαστεί να τον εξηγήσεις: τρέξιμο παντού. Φυσικά και δεν γίνεται συνεχώς, καθώς οι τουλάχιστον 6 που το κάνουν χρειάζονται διαστήματα ξεκούρασης, όταν όμως συμβαίνει, δεν τολμάς να είσαι απέναντι. Περιλαμβάνει ασφυκτικό pressing είτε στο χώρο ευθύνης του καθενός (εφαρμόζεται από το ύψος του ημικυκλίου του κέντρου, όταν η ομάδα περιμένει να..."δαγκώσει" τον αντίπαλο) ή σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, εκείνο το χάρμα ιδέσθαι κυνηγητό. Στην τελευταία περίπτωση, εκτός των στόπερ και του back της αντίθετης πλευράς, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες ανεβαίνουν ψηλά, ανεβαίνουν εκεί που παίζει η μπάλα, όχι απλά μαρκάροντας man-to-man, αλλά με σκοπό να κλέψουν και να τιμωρήσουν τον αντίπαλο. Έτσι προήλθαν τα γκολ των Mane, (αυτογκόλ) Mascherano και Grujic κόντρα στην Barcelona. Τονίζω μάλιστα, πως και οι 6 μεσοεπιθετικοί παίκτες πιέζουν ψηλά. Φέτος, δηλαδή, είδαμε ακόμα και το 6άρι να "ξεφεύγει" από την βάση του προκειμένου να μην αφήσει τον αντίπαλο να κάνει παιχνίδι ή και για να κλέψει μπάλες. Ιδανικό παράδειγμα, η συμπεριφορά του Stewart στο 3-0 με την Barcelona (όχι, δεν είδα μόνο αυτό το ματς, αλλά μου αρέσει να επεξηγώ με τέλεια παραδείγματα). 
  • (άψογο μακάρι) Τransition: Η (ελληνιστί) μεταφορά από κατάσταση άμυνας σε κατάσταση επίθεσης και αντίστροφα, έχει δουλευτεί αρκετά από τον Jurgen Klopp φέτος το καλοκαίρι, με ορατά αποτελέσματα. Ο περυσινός άξιος εκπρόσωπος της συκγεκριμένης τάσης, James Milner, απουσιάζει πια από το χώρο του κέντρου, όμως στα πρόσωπα, κυρίως, των Lallana, Henderson και Wijnaldum, η Liverpool έχει βρει άξιους αντικαταστάτες. Μηδενός εξαιρουμένου παιχνιδιού, είδαμε σε όλα πολύ καλή δουλειά και συνεργασία στις αλληλοκαλύψεις (τόσο μεταξύ των χαφ, όσο και μεταξύ χαφ-εξτρέμ και εξτρέμ-μπακ, ακόμα και εξτρέμ-φόρ!), και ιδανική συγκέντρωση, συσπείρωση δηλαδή, όταν χανόταν η κατοχή της μπάλας. Γενικότερα, η αμυντική λειτουργία της ομάδας μοιάζει αρκετά καλά οργανωμένη και οι χώροι κλείνουν άμεσα και ικανοποιητικά. ~~~ Όταν έρθει το κλέψιμο, η ομάδα προσπαθεί να απλώσει το παιχνίδι και να προσανατολιστεί στην επίθεση για set play ή, αν κλέψει ψηλά και με προϋποθέσεις, παράγει ταχύτατες αντεπιθέσεις με σωστό και γρήγορο transition πολλών (και έχει σημασία αυτό) παικτών. Τουλάχιστον 4, ενδεχομένως και 5, παίκτες τρέχουν ευθεία μπροστά και γρήγορα. Η μπάλα κινείται επίσης γρήγορα, και γίνεται προσπάθεια να τελειώσει και η φάση γρήγορα, ώστε να πιαστεί στον ύπνο η αντίπαλη άμυνα. Ο Jurgen Klopp έφερε και χρησιμοποιεί παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν πολύ θετικά στο transition αυτό.


("Όπως θέλουμε να αμυνόμαστε - τέλεια οργάνωση, και αν χάσεις την οργάνωση μια στιγμή, αυτό μπορεί να συμβεί - ξαναβρές την και χρησιμοποίησέ την, μην υποφέρεις εξαιτίας της")
  •  


Το ρόστερ


(''Αν τους έχετε δει στην προπόνηση, υπάρχει μία μοναδική ποιότητα που δεν την είχαμε πέρσι")

Ο Jurgen Klopp χρησιμοποίησε (ενίοτε και αναγκαστικά...) 38 συνολικά πρόσωπα στα 9 φιλικά προετοιμασίας. Πριν η ομάδα πετάξει για την Αμερική και απουσία όσων συμμετείχαν στο Euro2016, ο Γερμανός βασίστηκε σε πολλούς μικρούς από την Ακαδημία: Shamal George, Alexander-Arnold, Chirivella, Kent, Woodburn και Ejaria, με τους τελευταίος τρεις να μας προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. Στο παιχνίδι με τη Mainz αγωνίστηκαν επίσης ο Tony Gomes και ο Hart. Μηδενικός χρόνος συμμετοχής δόθηκε στους Balotelli, Benteke, Luis Alberto, στον Mamadou Sakho (λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων) και στον τραυματία Joe Gomez
Από τους υπόλοιπους 29 του ρόστερ, τα περισσότερα λεπτά κατέγραψαν οι Lovren (497'), Stewart (487'), Moreno (451'), Firmino (446'), και Mane (405').

Τέρμα
Ο δανεισμός του Bogdan σήμανε την αντικατάσταση του από τον Alex Manninger. Στην διεκδίκηση του #1, Mignolet και Karius θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη. Ο Γερμανός τραυματίστηκε στο πρώτο φιλικό της Αμερικής, και ο Migs, παίζοντας με δυνατότερους αντιπάλους, πρόλαβε να δείξει τα διαπιστευτήρια του σε πολλές περιπτώσεις.


Άμυνα
Ο δανεισμός του Flanagan, επιτρέπει στον Connor Randall να αναλάβει (μαζί με τον επερχόμενο Joe Gomez) ρόλο back-up του πάντοτε αξιόπιστου (και πλέον πολλάκις προωθημένου, όπως προανέφερα) Nathaniel Clyne. Στα αριστερά, ο ασταθής Moreno βρήκε μπροστά του τον James Milner, που βγάζει παντού ασπροπρόσωπο τον Klopp. Ωστόσο για πολλούς, η απόκτηση αριστερού back θεωρείται επιτακτική.

Στο κέντρο της άμυνας, Wisdom και Ilori δύσκολα θα πάρουν ευκαιρίες, αν δεν πωληθούν, πίσω από Lovren, Klavan, Matip και Sakho. Οι δύο πρώτοι σχημάτισαν ένα καταπληκτικό δίδυμο ήδη από τα φιλικά της Αμερικής. Ο Klavan συγκεκριμένα μας εντυπωσίασε, έμοιαζε σαν να παίζει χρόνια στη Liverpool, χωρίς ανάγκη προσαρμογής. Ο Matip από την άλλη, τραυματίστηκε πριν το ταξίδι, γεγονός που τον κράτησε πίσω σε επίπεδα αντοχής και ετοιμότητας. Τέλος, ο Sakho μας προβλημάτισε, αφού ανάγκασε τον Klopp να τον "αποβάλλει" από το Tour, λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων.


Κέντρο
Έτοιμος να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα φαίνεται πως είναι ο Kevin Stewart, που αν και δέχθηκε αρκετή κριτική κατά το προηγούμενο διάστημα, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στην προετοιμασία - τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά - εκτελώντας πιστά τις εντολές του Jurgen Klopp. Βασικός αναμένεται ο Emre Can (εύχομαι όχι με την Arsenal, καθώς ακόμα είναι σχετικά ανέτοιμος), ενώ αναμένεται τις προσεχείς ημέρες οριστική απόφαση για το θέμα Lucas Leiva, αν δηλαδή θα παραμείνει ή όχι στην ομάδα.
Πιο μπροστά, ο Cameron Brannagan παρουσιάστηκε πιο μεστός από ποτέ, και ο δανεισμός του (με όρο στις συμμετοχές) στη Wigan μοιάζει η ιδανικότερη λύση, για έναν παίκτη που λογικά δεν θα έπαιρνε ούτε φέτος τις απαιτούμενες ευκαιρίες. Ο Marko Grujic, με τη σειρά του, απέδειξε πως είναι ένα έξυπνο ταλέντο, που φυσικά πρέπει να δουλευτεί και να δουλέψει. Και ερχόμαστε στους τρεις "παίκτες του προπονητή": Ο Jordan Henderson, σε πολύ καλή κατάσταση πλέον, ήταν ζωηρός, ζωντανός, ενεργητικός, όποτε έπαιξε, πρεσσάροντας και πασάροντας σωστά, και οργανώνοντας το παιχνίδι της ομάδας. Ο Adam Lallana στέλνει μηνύματα στον Klopp, πως η θέση που του ταιριάζει είναι αυτή του εσωτερικού χαφ. Αστείρευτο τρέξιμο, τρομερός ρυθμός, έξυπνο παιχνίδι και καλή τεχνική είναι στοιχεία ικανά να επικαλύψουν την - σύμφωνα με αρκετούς - αδυναμία του να σκοράρει. Τέλος, ο "νέος" Georginio Wijnaldum εγκλιματίστηκε αμέσως στις τακτικές απαιτήσεις του Jurgen, παίζει έξυπνα και περιμένουμε εναγωνίως να τον δούμε στα ιδανικά επίπεδα ετοιμότητας.
Και περνάμε στις πτέρυγες, εκεί όπου η Liverpool ενισχύθηκε με την απόκτηση του Sadio Mane. Ο Σενεγαλέζος εκπλήρωσε τις προσδοκίες μας για γρήγορο επιθετικό ποδόσφαιρο, με ρυθμό και ορμή, και επιπλέον μας ανακούφισε με την σωστή τακτική του συμπεριφορά. Από τα αριστερά, ο γνωστός Philippe Coutinho, που δεν χρειάζεται πια συστάσεις, παρά μόνον ευχή για σταθερότερη απόδοση κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τη θέση μπορούν να παίξουν και οι Lallana-Firmino, ενώ δεν είναι άσχημη η επιλογή που προσφέρει ο Sheyi Ojo, ο νεαρός που μας παρουσίασε πέρυσι τις ικανότητες του και μας ανάγκασε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του με προσμονή. Τέλος, ο Lazar Markovic δεν εντυπωσίασε ούτε και φέτος το καλοκαίρι. Έχει σαφές πρόβλημα ελλιπούς αυτοπεποίθησης και η ομάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις για την πώληση του.


Επίθεση
Balotelli και Benteke δεν υπολογίζονται, αλλά αυτό δεν είναι κακό, όταν στην επιθετική σου γραμμή έχεις 4 αξιόπιστους ποδοσφαιριστές. Αξιόπιστος (ποδοσφαιρικά, όχι σωματικά) είναι σίγουρα ο Daniel Sturridge, που στην καλή του μέρα βλέπει την επιθυμία του να γίνεται πραγματικότητα: να γίνει "ο καλύτερος striker στην Premier League". Ψύλλους στα αυτιά του Daniel έρχεται να βάλει ο Divock Origi, που είναι 21 ετών και έχει όλα τα απαραίτητα: δύναμη, ταχύτητα, έκρηξη, τρίπλα, τεχνική, γκολ. Περιμένουμε να μας "τρομάξει". Εμάς και τους αντιπάλους. Ακολουθεί ο Roberto Firmino, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο βαρύτερος κατά 1-2 γουρουνόπουλα. Με την πάροδο του χρόνου (και ίσως την φροντίδα της Mona Nemmer), ο Bobby επέστρεψε στα κατάλληλα επίπεδα αντοχής, τεχνικής και κιλών και είναι έτοιμος να αυξήσει τα περυσινά του στατιστικά βοηθώντας είτε ως φορ, είτε ως 10άρι, είτε ως εξτρέμ. Τέλος, ο συμπαθέστατος Danny Ings επέστρεψε μετά τη ρήξη χιαστών, ολοκλήρωσε στο σύνολο της την προετοιμασία και είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Χρειάζεται, κατά την άποψη μου, λίγη δουλειά στην τακτική, ωστόσο μας ενδιαφέρει το γεγονός πως..."μυρίζει" το γκολ. 


("...[...]...τώρα είναι ΔΙΚΗ ΜΟΥ ομάδα")

Το πλάνο του Klopp δεν αφορά τη φετινή σεζόν. Το πλάνο του Klopp έχει προγραμματισμένη την αναγέννηση της Liverpool. Με ανανεωμένο συμβόλαιο ως το 2022, με επόμενη κίνηση τη μετακίνηση της ακαδημίας στο Melwood, πλάι στην πρώτη ομάδα και με 8.500 φιλάθλους επιπλέον στο πλευρό του, κάθε φορά που θα παρουσιάζει τη Liverpool στο Anfield, ο Γερμανός είναι έτοιμος να ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Υπομονή, στήριξη, πίστη και εμπιστοσύνη.

"Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα αποτελέσουμε πρόκληση.
Θα παλέψουμε για τα πάντα. Σίγουρα αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να ψάξουμε για δικαιολογίες και να πούμε πράγματα όπως 'χρειάζομαι άλλον έναν χρόνο', και τέτοια.
Θα δοκιμάσουμε τα πάντα 100% και θα δούμε τι θα γίνει. 

Χτίσαμε αυτή την ομάδα μόνο για να είναι επιτυχημένη, όχι για να λέμε ότι πρέπει να περιμένουμε".



Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.