Τέρας Πρεμιέρας vs Τακτική, σημειώσατε (στο νήμα) 2πλό!

Επιμέλεια: Νίκος Γιαμπολδάκης

Ο Jurgen Klopp σκόνταψε αλλά δεν έπεσε στην παγίδα της πρεμιέρας. Η τακτική του, με λίγη τύχη και υπομονή, ήταν αρκετές για να...μην του κλέψει ο Wenger τους 3 πόντους, στην πρεμιέρα της φετινής Premier League. 

Η Liverpool επισκέφτηκε το Emirates σίγουρη για τις δυνατότητες της και ιδιαιτέρως αποφασιστική να "αποδράσει" κατά 3 πόντους πλουσιότερη. Εν τέλει τα κατάφερε, μόλο που πρώτα έπρεπε να ξεπεράσει τις αντικειμενικές συνθήκες μια πρεμιέρας...

Αν ρωτούσες μισή ώρα πριν τον αγώνα έναν φίλαθλο της Liverpool "πώς θα νικήσουν οι Reds την Arsenal;", θα απαντούσε "με αποτελεσματικό pressing". Φυσικά και το περιμέναμε από τον Jurgen Klopp, ωστόσο χρειάστηκε να μεσολαβήσουν τα πρώτα 20' για να το δούμε στην πράξη. Φαίνεται λογικό. Οι πρεμιέρες είναι πάντοτε ντυμένες με ενθουσιασμό, τον...κακό αντίπαλο της συγκέντρωσης.  Επιπλέον, το γεγονός πως αγώνας πραγματοποιούταν εκτός έδρας, και απέναντι βρισκόταν η Arsenal, επέτεινε το ρίσκο εφαρμογής του pressing από το ξεκίνημα.

Όταν στο 20ο λεπτό η ομάδα του Klopp πίεσε για πρώτη φορά πλήρως οργανωμένα (ψηλά, με πολλούς παίκτες ταυτόχρονα, και στοχευμένες κινήσεις), πολλοί πιστέψαμε ότι το "μουδιασμένο" ξεκίνημα αποτελούσε παρελθόν, και η Liverpool ήταν έτοιμη να απειλήσει. Ωστόσο, το βλακώδες πέναλτι του Moreno, που συνοδεύτηκε από το "φθηνό" 1-0, έκοψε τα φτερά των Κόκκινων. Ο ενθουσιασμός βρισκόταν μόνο στην πλευρά των Λονδρέζων, που έπαιζαν μάλιστα εντός έδρας. 
Το γκολ του Coutinho (όχι από το πουθενά, από τα 25 μέτρα κυρία μου) ενδεχομένως να μην άλλαζε τις εντολές του Klopp στο ημίχρονο, αλλά σίγουρα έδωσε σε αυτές άλλο νόημα. Όπως αποδείχθηκε δηλαδή από το διάστημα 45'-65', ο Γερμανός σκόπευε να πιέσει από το πρώτο λεπτό του β' ημιχρόνου και να αφήσει πίσω πια τις αντικειμενικές συνθήκες μιας πρεμιέρας. Θα έπρεπε, εξάλλου, να ισοφαρίσει. Όμως, το γκολ του Coutinho κατέστησε το 20λεπτο pressing το όπλο όχι απλά για ισοπαλία, αλλά για την νίκη στην αναμέτρηση. Και πράγματι, η ομάδα ανταποκρίθηκε με ακρίβεια σε όσα ζήτησε ο Klopp (τα οποία είχε δουλέψει στην προετοιμασία) και φιλοδώρησε με άλλα 3 γκολ τους Gunners. Η Liverpool θα έχει φέτος σχεδόν πάντοτε την ευκαιρία να κάνει το ίδιο, και η ανάλογη έκβαση (3 γκολ σε 20') θα εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της κάθε φορά. 

Το pressing είναι, βέβαια, σκληρό για τον αντίπαλο, αλλά σκληρό και για εκείνον που το κάνει. Δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Δυστυχώς, η στιγμή που σταμάτησε ήταν και η στιγμή που η Arsenal μείωσε σε 2-4. Και πάλι μπροστά μας η πρεμιέρα: ενθουσιασμός, εκτός έδρας παιχνίδι. Οι Reds προσπάθησαν να κρατήσουν την Arsenal μακριά από 3ο γκολ, που θα έδινε άγρια ομορφιά στον αγώνα, αλλά μάταια. Ίσως αν ο αγώνας είχε ακόμα 5 λεπτά να μιλούσαμε για ένα εντυπωσιακό 4-4. 
Τελικά, ο αγώνας έληξε και μαζί του έληξε και η καταραμένη πρεμιέρα που με μια μαγική δύναμη κάνει το πρώτο σου παιχνίδι να μοιάζει και το πιο δύσκολο. Μια πρεμιέρα που έβαλε δυο φορές τρικλοποδιά στη Liverpool του Klopp, η οποία όμως είχε προλάβει να φορέσει...4 προστατευτικά καλύμματα!
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.