Ένας χρόνος Klopp! (Και λίγος είναι...)

Επιμέλεια: Νίκος Γιαμπολδάκης

Μια μέρα σαν κι αυτήν πέρυσι, η Liverpool ένιωσε την ανάγκη να αλλάξει επίπεδο(/α). Ελάτε να θυμηθούμε τα...ωραία (είχε κι άσχημα?) του Jurgen Klopp! 

Προγραμματικές Δηλώσεις


Ήταν το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, 4 εποχές πριν, όταν η πόρτα στην Αίθουσα Τύπου του Melwood άνοιγε, και προχωρούσε σε αυτήν μια λυγερόκορμη φιγούρα, ντυμένη στα μαύρα, ντυμένη με ένα πλατύ χαμόγελο. Λίγες ώρες μετά, όταν θα αποχωρούσε και ο τελευταίος ενθουσιασμένος δημοσιογράφος, η Liverpool είχε ήδη ανέβει επίπεδο. 

Αρκούσαν λίγες φράσεις του για να κάνουν κάθε φίλαθλο της Liverpool πιο αισιόδοξο από ποτέ. "Δεν είμαι ονειροπόλος. Δε θέλω να έχω τον Cristiano ή τον Messi και όλους τους κορυφαίους παίκτες σε μία ομάδα. Θέλω τους παίκτες που έχω τώρα, για αυτούς ήρθα εδώ. Τώρα θα αρχίσουμε να δουλεύουμε". Κι ύστερα από αυτό, o Divock Origi έβαλε 5 μυϊκά κιλά και άλλαξε μέγεθος φανέλας, ο Milner έγινε το απόλυτο full-back, ο Lovren αναγεννήθηκε.

Ο Jurgen Klopp δήλωνε ανυπόμονος για τη νέα πρόκληση, αισιόδοξος για τις ικανότητες του ρόστερ, που στα μάτια του μπορούσε "να κερδίσει πολλά και αυτήν (σ.σ την πρώτη του) σεζόν". Και 8 μήνες μετά, η Liverpool είχε βρεθεί σε δύο τελικούς, πρώτα στου League Cup, εν συνεχεία στου Europa League. 
Ήθελε οι παίκτες του να είναι "ο δυσκολότερος αντίπαλος για να τον κερδίσεις". "Οι ομάδες μου πρέπει να παίζουν με...τέρμα το γκάζι και να φτάνουν στα όριά τους σε κάθε παιχνίδι". Ένα χρόνο μετά, ο Adam Lallana καταρρίπτει το ρεκόρ των περισσοτέρων χιλιομέτρων που καλύφθηκαν ποτέ από παίκτη στο πρωτάθλημα της Premier League, από τη στιγμή που μπήκαν οι κάμερες στο ποδόσφαιρο. Και μία εβδομάδα μετά, ο ίδιος παίκτης, σπάει το δικό του, πλέον, ρεκόρ. 

"Δεν είμαι ο τύπος που θα βγει έξω και θα πει ότι θέλουμε να κερδίσουμε όλο το κόσμο. Αλλά θα κερδίζουμε τη μπάλα. Κάθε γ***μένη στιγμή! Θα την κυνηγήσουμε", είπε, αδιαφορώντας για το σαβουάρ βιβρ των συνεντεύξεων τύπου. Η τελευταία ολοκληρώθηκε με μια φράση που έμελλε να αποτυπωθεί ως λεζάντα σε κάθε φωτογραφία που ακολούθησε, αλλά κυρίως, έμελλε να αποτυπωθεί στις καρδιές των φιλάθλων της ομάδας: "We need to change from doubters to believers". 



Αποτελεσματικό Ξεκίνημα - Ψήγματα Νοοτροπίας


Λίγες ημέρες μετά, ο Jamie Carragher παραδέχτηκε στην τηλεόραση πως δεν έχει δει ποτέ άλλοτε προπονητή που καταφέρνει να δώσει το στίγμα του στην ομάδα από την πρώτη ημέρα. Μέσα σε ένα δεκαήμερο, μισή ντουζίνα παίκτες δήλωναν στους δημοσιογράφους πως ο Klopp είχε ήδη επηρεάσει την ομάδα και καθησύχαζαν τους φιλάθλους πως "η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα".

Το ντεμπούτο ήταν θετικό. Κατάφερε να μην χάσει στην έδρα της Tottenham, αλλά είναι ασφαλές να πούμε πως κανείς δεν θα ενδιαφερόταν τότε για το αποτέλεσμα. Η Liverpool είχε μπει στο σωστό δρόμο, και αυτό ήταν το σημαντικό. Κι αν τα λόγια - μόνο - είχαν καταφέρει να πείσουν τους πάντες για την επικείμενη επιτυχία, φανταστείτε πόσο ισχυρά ως επιχειρήματα ήταν τα στοιχεία που θα έδινε αργότερα στο παιχνίδι της ομάδας ο Γερμανός τεχνικός. 
Ο Jurgen Klopp γνώριζε καλά πως ανέλαβε μια δουλειά δύσκολη και ενδιαφέρουσα ταυτόχρονα. Η αφύπνιση ενός κοιμώμενου θηρίου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήταν μια σοβαρή υπόθεση, μια αποστολή που έπρεπε να βασιστεί σε γερά θεμέλια. Βαδίζοντας στα χνάρια του θρυλικού Bill Shankly, ο Γερμανός αντιλήφθηκε πως η δύναμη του κόσμου είναι καθοριστική στην πορεία προς την επιτυχία. Το αποτέλεσμα δηλαδή θα είναι εφικτό μόνον εφόσον η ομάδα εργάζεται σε συνθήκες εμπιστοσύνης, περιορισμένης κριτικής, στήριξης και αισιοδοξίας. όχι μόνο από τα κυρίως μέλη της, αλλά από ολόκληρη την πόλη του Liverpool. Με δηλώσεις, με γλώσσα του σώματος, με νεύματα και χαμόγελα, ξεκίνησε να χτίζει τη σχέση του με τον κόσμο. 
Στα 5 πρώτα παιχνίδια, η λέξη ήττα ακούστηκε μονάχα ως ενδεχόμενο. Έτσι, ο Klopp έγινε μόλις ο τέταρτος προπονητής στην ιστορία της ομάδας που κατάφερε να μην χάσει στα πρώτα 5 του tests. Κανείς δεν είχε απαιτήσεις και προσδοκίες στην πρώτη σεζόν του εκκεντρικού Γερμανού στον πάγκο της Liverpool. Αρκούσε η παρουσία του. Όλοι γνώριζαν πως αργά ή πολύ αργά, ο ξανθός μαέστρος θα παρουσίαζε στο γήπεδο πύρινο ποδόσφαιρο, γεμάτο ταχύτητα, ένταση και αποτελεσματικότητα. Όπως ακριβώς είχε κάνει και με την Dortmund. Μάλιστα, ο ίδιος φρόντισε να μας δίνει σιγά-σιγά ορισμένα στοιχεία τις φιλοσοφίας του.

"Δεν πρέπει να κλείνουν τους χώρους επειδή το λέω, πρέπει να το θέλουν εκείνοι. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Πρέπει να καταλαβαίνουν γιατί κλείνουν τους χώρους.''

"Φυσικά, το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή το καθορίζει (σ.σ το παιχνίδι), αλλά μεταξύ του 82ου και του 94ου λεπτού, μπορούμε να πετύχουμε 8 γκολ αν θέλουμε, και πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό". 
Αντίθετος στην μανία των Άγγλων γύρω από τη μεταγραφολογία, εκείνος δήλωνε υπέρμαχος της δουλειάς και της προπόνησης: "Ανάπτυξη όμως είναι να δουλεύεις με τους παίχτες που ήδη έχεις. Είναι σαν να έχεις πρόβλημα με τη γυναίκα σου, δεν θες να την αλλάζεις κάθε μέρα! Πρέπει να δουλεύεις και να δουλεύεις και να γίνεσαι καλύτερος."

Ο Jurgen Klopp μιλά αγγλικά, καταλαβαίνει αγγλικά, αλλά όπως παραδέχεται ακόμα και σήμερα, δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διατυπώνει τις σκέψεις του επακριβώς. Η (αν)ικανότητα αυτή, στην οποία οφείλονται όλες οι...χύμα δηλώσεις του, ίσως να ήταν υπεύθυνη για την "καθιέρωση" του ως του αγαπημένου των δημοσιογράφων. Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η επαφή με τους ανθρώπους του Τύπου (αν και προσφέρει στιγμές γέλιου) δεν τον αφορά: ''Οι πιο δύσκολες καταστάσεις για μένα είναι στις συνεντεύξεις τύπου, και δεν ενδιαφέρομαι για τις συνεντεύξεις τύπου! Οπότε αν εσείς οι δημοσιογράφοι δε με καταλαβαίνετε, τότε κανένα πρόβλημα-οι παίκτες μου θα με καταλαβαίνουν και αυτό είναι καλό". 
Φυσικά, μια ομάδα που αλλάζει και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις, είναι αδύνατον να διακρίνεται από σταθερότητα. Μπορεί τα ντέρμπι να "είναι το αλάτι στη σούπα" του, μπορεί να εντυπωσίασε όλη την Ευρώπη με το 1-3 και 1-4 κόντρα σε Chelsea και Manchester City αντίστοιχα, ωστόσο ο Klopp τα έβρισκε συχνά σκούρα στην Premier League. Ήττες από Crystal Palace, Newcastle και Watford φρόντιζαν να διατηρούν ζωντανά τα ερωτηματικά για τις δυνατότητες της ομάδας.

Και ήρθε εκείνο το χειμωνιάτικο παιχνίδι με την West Brom στο Anfield. Εκείνο το βράδυ, ο Γερμανός φώναζε περισσότερο προς τον κόσμο παρά προς τους παίκτες του. Με το σκορ στο 1-2, κατάφερε με τις κραυγές παρότρυνσης προς τους φιλάθλους, να μετατρέψει το Anfield σε καζάνι που έβραζε. Τελικά η Liverpool ισοφάρισε στο 96' και ακολούθησε η περίφημη 'Ola' των παικτών προς τις κερκίδες, κίνηση που με τη σειρά της φρόντισε να διατηρήσει ζωντανή την αισιοδοξία για το μέλλον. 
Τον Δεκέμβριο, βρέθηκε στο Melwood, για μερικές προπονήσεις ο Steven Gerrard, και δεν παρέλειψε να εκφέρει άποψη για τον Klopp: ''Πήγα για καφέ μαζί του,και μόλις βγήκα από το δωμάτιο,απλά ένιωσα χαρούμενος.Ένιωσα ψηλότερος.Και δεν είμαι από τους ψηλούς παίκτες,οπότε φαντάζομαι πόσο θα έχει βοηθήσει και τους παίκτες της ομάδας". 


Πρώτος Τελικός


Η γνωριμία Klopp - Αγγλίας εξελισσόταν αμφίδρομα. Όσο ο κόσμος του ποδοσφαίρου ερχόταν σε επαφή με τη φιλοσοφία και τις μεθόδους του Jurgen,εκείνος πάσχιζε να προσαρμοστεί στα δεδομένα του αγγλικού πρωταθλήματος. Ξεκινώντας από το τελευταίο, το βαρύ πρόγραμμα των αγγλικών ομάδων, με τους συνεχείς αγώνες, ήταν για τον Klopp οπωσδήποτε εκνευριστικό. Αξέχαστη παραμένει η στιγμή, όταν μετά από ένα ισόπαλο παιχνίδι κυπέλλου με την Exeter, ο Γερμανός δήλωσε στον πρώτο δημοσιογράφο που βρήκε: "Δεν το πιστεύω ότι έχουμε κι άλλο παιχνίδι!". 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούσαν, από την άλλη μεριά, στον κόσμο, τόσο τα ψήγματα της δουλειάς που παρουσίαζε η Liverpool όσο και οι...περίεργες - παύλα - αστείες δηλώσεις του προπονητή της! Στο παιχνίδι-έπος κόντρα στη Norwich, μετά την νίκη με 4-5, και τους έξαλλους πανηγυρισμούς κατά τους οποίους έσπασαν τα γυαλιά του, ο Jurgen Klopp, με ιδιαίτερα χιουμοριστικό ύφος, τόλμησε να δηλώσει: "Είναι εύκολο να το βλέπεις, αλλά σήμερα αν και δεχτήκαμε τέσσερα γκολ από στημένες φάσεις αμυνθήκαμε καλά (!).Ήταν απίστευτο. Σπασμένα γυαλιά. Είναι αστεία ιστορία που νικήσαμε με σκορ 5-4, αλλά από την άλλη δεν είναι και τόσο αστείο επειδή πρέπει να το λύσουμε. --- Συνήθως έχω ένα δεύτερο ζευγάρι μαζί μου αλλά μέχρι τώρα δεν το βρήκα γιατί είναι πολύ δύσκολο να βρεις τα γυαλιά χωρίς τα γυαλιά σου!" 
Η σεζόν προχωρούσε και ήταν πλέον εμφανές πως βλέπαμε trailer της...φετινής Liverpool. Μικρά στοιχεία, εντυπωσιακά, ελπιδοφόρα. Σειρά είχε τώρα ένας ημιτελικός κυπέλλου με την Stoke. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι κάμερες έπιασαν τον Klopp να κάθεται στον πάγκο, κι εκείνος εξήγησε αργότερα πως "η πρώτη σειρά των φιλάθλων δεν μπορούσε να δει τίποτα"

Τυχαία ή δικαίως, έπειτα, η ομάδα έφτασε στον τελικό του Leage Cup και ως, αουτσάιντερ απέναντι στην πανίσχυρη Manchester City, η Liverpool κατάφερε να στείλει το παιχνίδι στα πέναλτι. 
-O Klopp κάνει τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, είπε ο Steven Gerrard πριν το παιχνίδι
-Ευχαριστώ τον Stevie. Η αλήθεια είναι πως του έδωσα ένα χιλιάρικο για να τα πει αυτά, "παραδέχτηκε", ο Klopp.
Ο τελικός χάθηκε, ωστόσο αυτό δεν πείραξε κανέναν στο στρατόπεδο των Κόκκινων. Όπως προανέφερα, ακόμα και η παρουσία στον τελικό δεν αποτελούσε προσδοκία ουδενός πέρυσι.


Αμεσότητα 


Ο δρόμος προς την επιτυχία προσέχει όλες τις λεπτομέρειες και για τον Jurgen Klopp η λεπτομέρεια είναι σημαντική. Απέναντι στον φοβισμένο Dejan Lovren, ο Γερμανός μίλησε ως πατέρας. Με λόγια φιλικά, και πατρικές συμβουλές, ο Klopp εξήγησε στον αμυντικό του πως και ο ίδιος έπαιζε αμυντικός, άρα γνωρίζει πώς σκέφτεται. Τον καθησύχασε, του μετέδωσε όλη του την εμπιστοσύνη, τον απάλλαξε από τις κοφτερές γλώσσες της κριτικής, και τον μεταμόρφωσε τελικά, σε ηγέτη των μετόπισθεν! 
Την ίδια περίοδο, σε μια γειτονιά του Βελιγραδίου, ο 19χρονος Marko Grujic καθόταν ήρεμος στη ρουτίνα του, όταν χτύπησε το κινητό του και εμφανίστηκε ένας αριθμός από την Αγγλία. Στο άλλο άκρο της γραμμής ήταν φυσικά ο Jurgen Klopp, που περιέγραψε στον νεαρό Σέρβο το όραμα του για την δική του περίπτωση. Ο μικρός πείστηκε αμέσως, η μεταγραφή έκλεισε και αφικόμενος στο Anfield δεν θα συναντούσε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια πατρική φιγούρα. Μπίνγκο!

Τον περυσινό χειμώνα, η Liverpool δεν αγόρασε κανέναν άλλον παίκτη, εξαιτίας της πίστης του Klopp στις δυνατότητες των παικτών και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησης. "Το πρόβλημα με την αυτοπεποίθηση είναι ότι μοιάζει με μικρό λουλούδι", έλεγε. "Αν το πατήσεις, χάνεται σε ένα δευτερόλεπτο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να το μεγαλώσεις από το να το αφήσεις να πεθάνει".

Οι Reds αποκτούσαν σταδιακά δική τους αγωνιστική ταυτότητα, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στα knock-out παιχνίδια με την Manchester United στο Europa League. Γρήγορο, επιθετικό ποδόσφαιρο, συμπαγής ομάδα με τακτική πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και ομαδική δουλειά. Την επομένη της πρόκρισης, ο Klopp "έσκασε μύτη" στην συνέντευξη τύπου με μπλουζάκι των Beatles... 
Λίγο αργότερα, ο Γερμανός προχώρησε σε μια νέα πρωτότυπη κίνηση. Επωφελούμενος της διακοπής των πρωταθλημάτων λόγω εθνικών ομάδων, ξεσήκωσε τους μη διεθνείς που είχαν μείνει στην Αγγλία, το προπονητικό team, τις γυναίκες και τα παιδιά όλων, ζήτησε άδεια από τη διεύθυνση και έκλεισε διακοπές (σε προπονητικό κέντρο) στην Τενερίφη! Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και αναζωογονημένοι! 


Έμπνευση


Λίγες εβδομάδες έπειτα, το Anfield θα ζούσε μια ιστορική νύχτα. Στο απόλυτο ντέρμπι, στο διπλό παιχνίδι με την Borussia Dortmund για τον προημιτελικό του Europa League, επρόκειτο να γραφτεί ιστορία με χρυσά γράμματα. Δεν θα σταθώ, ωστόσο, στη μορφή της συγκινητικής εκείνης ανατροπής, που διαμόρφωσε το τελικό 4-3, αλλά στο κύριο αίτιο αυτής. Το οποίο δεν είναι άλλο από τα 10' ομιλίας του Jurgen Klopp προς τους παίκτες κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. "Είπα στα παιδιά, ότι δεν ήμουν εδώ, αλλά μερικοί παίκτες της Liverpool, που τώρα είναι λίγο μεγαλύτεροι και δουλεύουν ως ειδικοί στην τηλεόραση, ήταν πίσω στο σκορ με 3-0 στο ημίχρονο, αλλά κέρδισαν τον τελικό του Champions League". 11 άτομα τότε, πείστηκαν πως μπορούν να κάνουν κάτι παρόμοιο. 
Τη στιγμή που η ομάδα έβρισκε απόλυτη φόρμα, ο Joe Gomez αποκάλυψε δημόσια πως ο Jurgen Klopp μιλούσε συνεχώς μαζί του για την πρόοδο του χιαστού του. Είναι απαγορευτικό να συλλογιστούμε πως τα δυο αυτά γεγονότα έχουν έμμεση σχέση...;

Το Europa League ήταν πλέον η μοναδική ευκαιρία για διάκριση και τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό ήταν η Villareal. ''Μην ανησυχείτε. Απογοητευτείτε για 5 λεπτά, αλλά όχι περισσότερο. Περιμένετε μέχρι να τους αντιμετωπίσουμε στο Anfield'', ελεγε στα αποδυτήρια ο Klopp, μετά την ήττα με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι. Μια εβδομάδα μετα; Liverpool-Villareal 3-0!

Αήττητος εντός έδρας από τον Γενάρη, ο Klopp δεν μπορεί να προσηλώσει τους παίκτες του στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ο τελικός πλησιάζει και κανείς δεν προλαβαίνει να σκεφτεί άλλα πράγματα. Δυο μέρες πριν το μεγάλο ραντεβού, ο ασυμβίβαστος προπονητής εξαγγέλλει τριπλές προπονήσεις στην καλοκαιρινή προετοιμασία (!), ενώ ο Adam Lallana θυμάται: "Στη συνάντηση της ομάδας που είχαμε πριν τον αγώνα (σ.σ τον τελικό του League Cup), είχε πει 'Aυτός θα είναι ένας από τους πολλούς τελικούς που θα έχουμε μαζί'. Ο τρόπος που το είπε, οι λέξεις που χρησιμοποίησε, απλά σε έκαναν να πιστέψεις πως όντως, θα υπάρχουν περισσότεροι τελικοί, είτε ήταν αυτό το χρόνο, είτε τον επόμενο. Τρεις μήνες αργότερα και να! Είμαστε ξανά σε έναν τελικό μαζί! Δεν είναι τυχαίο αυτό". 

Δυστυχώς, όμως, ούτε ο τελικός του Europa League συνέβαλε στην ενίσχυση της τροπαιοθήκης της Liverpool. Ίσως να συνέβαλε μακροπρόθεσμα, βέβαια...Αυτό παραδέχεται και ο Klopp, που είναι πρόθυμος να χτίσει πάνω στα θεμέλια των αποτυχιών.


Νέα Σεζόν Με Ανανέωση



Έφυγε για διακοπές και ξαναγύρισε το ίδιο πορωμένος με το ποδόσφαιρο. "Αν κάποιος θέλει να έρθει για το Champions League, δεν θέλω να έρθει", ήταν μια από τις πρώτες του κουβέντες. Ύστερα, ένα τηλεφώνημα στον Loris Karius αρκούσε για να τον φέρει στο λιμάνι, ενώ ο θαυμασμός στο πρόσωπο του Sadio Mane ήταν τελικά αμοιβαίος. Wijnaldum, Klavan, Matip και Manninger ήταν όλες δικές του επιλογές. 

Ενώ η ζωή κυλούσε ήρεμα, ξαφνικά η FSG ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου του Klopp, χαρακτηρίζοντας τον ως "προπονητικό ταλέντο παγκόσμιας κλάσης". Ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνηση της ανανέωσης ως κερδισμένο πέναλτι που δεν μπορούμε να το πανηγυρίσουμε αν δεν το σκοράρουμε και δήλωσε έτοιμος για δουλειά! 

Η μεταγραφική δραστηριότητα του, πάντως, αντιμετωπίζεται με αρκετή δυσπιστία από τα media, γεγονός που τον αναγκάζει να απολογείται συνεχώς. Ο Klopp είναι κατηγορηματικός: δεν θέλει παίχτες επειδή είναι ακριβοί. Προσπαθεί να πείσει βάσει προγράμματος και πλάνου εκείνους που τον ενδιαφέρουν. Δεν διστάζει μάλιστα να αμφισβητήσει δημόσια την αποτελεσματικότητα των δαπανηρών μεταγραφών...(και η πραγματικότητα τον επιβεβαίωσε).

Αναλαμβάνει, επιπλέον, ευθύνες από πολύ νωρίς, δίχως να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του. "'Φυσικά τώρα είναι η δική μου ομάδα", λέει και απαλλάσσει τον προκάτοχο του από την ευθύνη των επιλογών του όσον αφορά στο ρόστερ. "Θα δοκιμάσουμε τα πάντα 100% και θα δούμε τι θα γίνει. Χτίσαμε αυτή την ομάδα μόνο για να είναι επιτυχημένη, όχι για να λέμε ότι πρέπει να περιμένουμε". 

Τέλος, άξια αναφοράς είναι η αντιμετώπιση στην υπόθεση Sakho. Ύστερα από επανειλημμένα πειθαρχικά παραπτώματα του Γάλλου, ο Jurgen τον έστειλε από την Αμερική στην Αγγλία, καθιστώντας σαφές πως κανείς δεν ξεπερνά σε σημασία για το σύνολο κανέναν.


Η Συνταγή Της Επιτυχίας


Το πλεονέκτημα του Klopp έναντι των άλλων προπονητών που προσλήφθηκαν φέτος στην Premier League, είναι πως δεν ξεκίνησε την προετοιμασία της ομάδας από το 0. Την ξεκίνησε, για την ακρίβεια από τον περυσινό Οκτώβριο και στην επίσημη pre-season περίοδο, είχε ήδη θέσει τις βάσεις επάνω στις οποίες σκόπευε να δουλέψει.

Η απόδοση της Liverpool προσιδιάζει, πλέον, περισσότερο στις απαιτήσεις του. Ελκυστικό ποδόσφαιρο, και το σημαντικότερο, αποτελεσματικό. Η ήττα από την Burnley δεν κατάφερε να πείσει πολλούς για το αντίθετο. 
 14 Αυγούστου, πρεμιέρα κόντρα στην Arsenal και η Liverpool τρέχει συνολικά 117,6χλμ, σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος στην εποχή της κάμερας. Gegepressing, αντεπιθέσεις, ομαδικό κλίμα, το οποίο πρώτος απ' όλους προστατεύει ο Klopp. Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις τον δημοσιογράφων, δηλαδή, ο Γερμανός προστάτευε συνεχώς τον Alberto Moreno, συνεχίζοντας να δηλώνει υπέρμαχος της προπόνησης. Προστάτεψε ακόμα και τον Mamadou Sakho που σε διάφορες στιγμές έκανε τα πράγματα χειρότερα (για τον ίδιο...).

Οι Αριθμοί


  • Το γκολ του Adam Lallana με την Hull ήταν το 100ο του Klopp στη Liverpool, σε 57 αγώνες.
  • Μέχρι και την 5η αγωνιστική, η Liverpool είχε τρέξει τα περισσότερα χιλιόμετρα στο πρωτάθλημα.
  • Μέχρι και την 6η αγωνιστική η Liverpool είχε σκοράρει 24 γκολ σε 8 ματς σε κύπελλο και πρωτάθλημα! Από το 1895-96 είχε να βάλει περισσότερα (34)! Στο ίδιο διάστημα είχε δημιουργήσει 96 ευκαιρίες. Καμία από τις ομάδες των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων, δεν είχε δημιουργήσει περισσότερες.
  • Στο παραπάνω διάστημα, η Liverpool ήταν πρώτη στην Premier League στις κατηγορίες Σουτ/αγώνα, Σουτ στον στόχο/αγώνα, Ευκαιρίες/αγώνα, Πάσες στο αντίπαλο μισό/αγώνα, Ολοκληρωμένες ντρίμπλες/αγώνα, μ.ο. χιλιομέτρων, Sprints/αγώνα, ενώ ήταν δεύτερη στις κατηγορίες των Goal και της Κατοχής.
  • Clyne Και Milner είναι τα πιο παραγωγικά backs στο πρωτάθλημα.
  • Από τη στιγμή που ξεκίνησε, πέρυσι, στην Premier League ο Jurgen Klopp, η Liverpool είναι πρώτη στις κατηγορίες Goal, Κατοχή, Τάκλιν/αγώνα και Sprints/αγώνα. Επίσης πήρε τουλάχιστον 1 πόντο από 16 παιχνίδια στα οποία είχε βρεθεί πίσω στο σκορ. Τέλος, έχει σκοράρει 14 φορές μετά το 80'!
  • Μέσα στο 2016, η Liverpool έχει καταφέρει να σκοράρει από 3 γκολ και πάνω, σε 14 διαφορετικά παιχνίδια!
















Πέρασε, λοιπόν, ο πρώτος εκ των πολλών χρόνων του Jurgen Klopp στον πάγκο της Liverpool. Χρόνος γεμάτος χαμόγελα, άγριες φωνές, σφιγμένες γροθιές, σφιγμένα δόντια βάρβαρα, άλματα, "BOOM". Χρόνος ελπίδας για τη Liverpool...

"Η επέτειός μου πότε είναι; Στις 8 Οκτωβρίου, σωστά; Δε θα το γιορτάσουμε, μπορώ να σας το πω αυτό από τώρα! Ελπίζω ότι δε θα μου φέρει κανείς καμιά τούρτα!" (2/10) 
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.