Όταν ο Johan Cruyff συνάντησε το KOP!


Η νέα αυτοβιογραφία του θρυλικού Johan Cruyff βγήκε στην δημοσιότητα και όσα αναφέρει για την Liverpool, το Anfield αλλά και τον κόσμο της ομάδας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Ολλανδός αρτίστας, που έφυγε απ΄τη ζωή νωρίτερα μέσα στη χρονιά νικημένος απ' τον καρκίνο σε ηλικία 68 ετών, ανέλυσε μέσα στην αυτοβιογραφία του τις εμπειρίες απ' το Anfield που του έμειναν αξέχαστες, την τρομερή ατμόσφαιρα που βίωσε στα παιχνίδια με την Liverpool και τα συναισθήματα που του δημιούργησε αλλά και την αγάπη του για το Αγγλικό ποδόσφαιρο.


Σε έναν τοίχο στο Melwood υπάρχει μια επιγραφή. "Δεν υπάρχει κανένας άλλος σύλλογος σε ολόκληρο τον κόσμο που να είναι τόσο ενωμένος με τον κόσμο του. Απλώς στεκόμουν και παρακολουθούσα τους φίλους της Liverpool και ένιωθα ανατριχίλα, 40,000 κόσμος γινόντουσαν ένα υποστηρίζοντας την ομάδα τους." Ήταν φανερό πως απ' την πρώτη φορά που επισκέφτηκε το Anfield ο Cruyff βίωσε πολλά ιδιαίτερα συναισθήματα!


Η πρώτη του αυτή επίσκεψη στο Liverpool συνέβη τον Δεκέμβρη του 1966, μία εβδομάδα μετά το παιχνίδι της ομάδας μας με τον Ajax στο Άμστερνταμ. Οι Ολλανδοί είχαν κερδίσει το πρώτο παιχνίδι με το εκκωφαντικό 5-1 σε ένα παιχνίδι που έγινε γνωστό για την υπερβολικά πυκνή ομίχλη που δυσκόλευε μέχρι και τους θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ο Cruyff πέτυχε ένα γκολ εκείνο το βράδυ και άλλα δύο στον επαναληπτικό του Anfield, που όπως αναφέρει του έχει μείνει αξέχαστος.
Το ομιχλώδες τοπίο στην Amsterdam Arena.
"Αφού είχαμε πάρει το πρωτάθλημα στην πρώτη μου σεζόν στον Ajax, κληθήκαμε να παίξουμε με την Liverpool στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την επόμενη χρονιά (1966-67)."

"Εκείνη την περίοδο δεν ήταν απλώς η καλύτερη ομάδα στην Αγγλία αλλά και μία απ' τις πιο δυνατές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο"

"Ακόμα θυμάμαι σχεδόν τα πάντα από εκείνο το γνωστό παιχνίδι που έγινε μέσα στην πυκνή ομίχλη στο Άμστερνταμ αλλά και απ' τον επαναληπτικό του Anfield"
O Cruyff  νικάει τον Tommy Lawrence και σκοράρει στο Anfield.

"Θυμάμαι ότι η Αγγλία είχε μόλις κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και πως όλοι μιλούσαν γι αυτούς, Η Liverpool είχε στη σύνθεσή της ποιοτικούς και πολύ γνωστούς ποδοσφαιριστές όπως ο Ron Yeats, Ian St John, Tommy Lawrence και Peter Thomson."

"Όλοι έλεγαν ότι θα χάσουμε αλλά στο ημίχρονο ήμασταν μπροστά με 4-0. Το παιχνίδι σχεδόν αναβλήθηκε λόγο της τόσο πυκνής ομίχλης."

"Ουσιαστικά διαλύσαμε τους πρωταθλητές Αγγλίας. Στο Άμστερνταμ το παιχνίδι έληξε τελικά 5-1 και ακόμα θυμάμαι τον προπονητή τους Bill Shankly να λέει πως ήταν ένα ακραίο αποτέλεσμα και πως το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε λήξει μέχρι και 7-0 για την Liveprool."

"Μία εβδομάδα μετά στεκόμουν στον αγωνιστικό χώρο του Anfield ανατριχιάζοντας. Όχι επειδή φοβόμουν τον αντίπαλό μας αλλά εξαιτίας της ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο γήπεδο."

"Θυμάμαι το τεράστιο KOP στο οποίο βρισκόταν οι πιο φανατικοί φίλοι της Liverpool και όλοι μαζί τραγουδούσαν ασταμάτητα! Το Anfield ήταν εντυπωσιακό!"

"Πραγματικά απόλαυσα εκείνα τα 90 λεπτά και κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Παρ' όλο που το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2 είχαμε τον απόλυτο έλεγχο."

"Εκείνο το βράδυ το αγγλικό ποδόσφαιρο σκλάβωσε την καρδιά μου! Δεν είχα ξαναδεί ποτέ μου κάτι παρόμοιο. Το πάθος για το ποδόσφαιρο και το πόσο πολύ ήθελαν οι οπαδοί να κερδίσει η ομάδα τους με έκαναν να θέλω μια μέρα να αγωνιστώ για έναν Αγγλικό σύλλογο."

"Δυστυχώς αυτό το όνειρό μου δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα επειδή εκείνη την εποχή τα σύνορα ήταν κλειστά για τους ξένους ποδοσφαιριστές. Ακόμα και σήμερα πιστεύω πως αυτό ήταν φοβερή ντροπή."
Οι αρχηγοί πριν τον ημιτελικό του Camp Nou.
Ο Cruyff ξανάπαιξε στο Anfield 10 χρόνια μετά με τη φανέλα της Barcelona για τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, χωρίς αυτή τη φορά να φύγει νικητής. Το ισόπαλο 1-1 σε συνδυασμό με το 0-1 του Camp Nou (με το γκολ του Toshack) έδωσε την πρόκριση στην ομάδα μας. Στη συνέχεια σηκώσαμε και το τρόπαιο στους διπλούς τελικούς με αντίπαλο την Brugge!

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδήμας


 



  
Share on Google Plus

About Δημήτρης Παπαδήμας

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.