Ωδή στον Adam Lallana



Επιμέλεια: Θοδωρής Σπανός


Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί άρθρο του Tony Barrett, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδω. Δεν αποτελεί απόψεις της σελίδας μας, ωστόσο η αντικειμενικότητα του συγκεκριμένου δημοσιογράφου αλλά και τα πάρα πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα που περιγράφει στο άρθρο του δε μας αφήνουν πολλά περιθώρια, παρά να το μοιραστούμε μαζί σας.

"Το γεγονός ότι ο Adam Lallana υπό το κοουτσάρισμα του Jurgen Klopp έχει μεταμορφωθεί από έναν μέτριο παίχτη σε ένα από τα πιο πολύτιμα γρανάζια της Liverpool, αρχίζει και καθιερώνεται όλο και περισσότερο στη σκέψη όσων παρακολουθούν αγγλικό ποδόσφαιρο.

Από έναν winger που ναι μεν προσπαθούσε, αλλά δεν μπορούσε να καταφέρει πολλά υπό Rodgers, στο να γίνει η καρδιά του κέντρου της Liverpool, η σκέψη των περισσοτέρων είναι πως έχει γίνει ένας διαφορετικός άνθρωπος, ένας παίχτης που κατάλαβε τι πάει στραβά και το διόρθωσε.

Όπως πολλές θεωρίες, έτσι και αυτή έχει διαδοθεί ευρέως καθώς είναι η πιο εύκολη στο μυαλό. Ο Lallana σίγουρα παίζει καλύτερα από την πρώτη του χρονιά στο Anfield και η επιρροή του στην ομάδα είναι τέτοια που αυτή λειτουργεί χειρότερα χωρίς την παρουσία του στο γήπεδο. Την Κυριακή θα αγωνιστεί κόντρα στην Bournemouth, το σύλλογο που ξεκίνησε την καριέρα του, έχοντας καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους παίχτες της Liverpool. Ωστόσο, αντίθετα σε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι μια περίπτωση ενός παίχτη που μεταμορφώθηκε, αλλά ενός παίχτη που η ομάδα εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεχωρίζουν οι πιο ταλαντούχοι της παίχτες.

Ο Lallana πάντα είχε την ικανότητα στο παιχνίδι του. Τα πόδια του ήταν τόσο ευκίνητα όσο ήταν και δύο χρόνια πριν, ενώ τα ποδοσφαιρικά του ένστικτα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τη μέρα που ο Brendan Rodgers έπεισε τη Liverpool να ξοδέψει 25 εκατομμύρια λίρες γι'αυτόν. Η διαφορά είναι στο τι συμβαίνει γύρω του, παρά στο εαυτό του.



Τώρα όταν οδηγεί την πίεση, τηρόντας πιστά το δόγμα του Mauricio Pochettino, του προπονητή του στη Southampton, οι υπόλοιποι ακολουθούν. Όταν έχει κατοχή, δεν κρατάει την μπάλα περισσότερο απ'όσο πρέπει, γιατί δεν υπάρχει έλλειψη επιλογών ή κινήσεων μπροστά, κινείται με την μπάλα γρήγορα και σωστά.

Αν γυρίσουμε πίσω στη χρονιά 14/15 όπου ήταν μια από τις 9 μεταγραφές που έγιναν έπειτα από την αποχώρηση του Luis Suarez, είναι προφανές πως η Liverpool τότε ήταν τελείως διαφορετική από την τωρινή. Τότε, ήταν ένας σύλλογος στη μετάβαση, ένας σύλλογος που η στρατηγική στις μεταγραφές του προπονητή δε συμβάδιζε πάντα με του συλλόγου, ένας σύλλογος που στη θέση του αναντικατάστατου Suarez είχαν έρθει ο Rickie Lambert και ο Mario Balotelli.

Για να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, ο Lallana τραυματίστηκε στο μουντιάλ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει όλη την προετοιμασία, αλλά και την αρχή της χρονιάς. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη δύσκολη πρώτη χρονιά του, αλλά περισσότερο ως εξήγηση, καθώς το να παίζεις πίσω από μια δυσλειτουργική επίθεση, σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για έναν δημιουργικό παίχτη.

Αν υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων, αυτή είναι η πίστη που του έδειξαν οι δύο προπονητές με τους οποίους έχει δουλέψει. Αν και ο Lallana θα πρέπει να είναι ευγνώμων στον Rodgers για την ευκαιρία που του έδωσε, ο Βορειοιρλανδός τεχνικός δεν είχε κάποιο πλάνο ώστε να βοηθήσει τον Lallana να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του στο παιχνίδι. Το ίδιο συνέβη και με τους Emre Can, Dejan Lovren και Lazar Markovic, ωστόσο η αντικατάσταση του Lallana έγινε συχνό φαινόμενο, καθώς τελείωσε σε μόλις 14 από τα 32 παιχνίδια που αγωνίστηκε στην πρώτη του χρονιά.



Για οποιονδήποτε λόγο, η πίστη που έδειξε ο Rodgers στον Lallana όταν τον απόκτησε, δε μετουσιάστηκε σε τακτικές επιλογές, με χειρότερο σημείο το παιχνίδι στο Old Trafford το Δεκέμβρη του 2014, όταν τον αντικατέστησε στο ημίχρονο παρόλο που ήταν από τους κορυφαίους στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Αυτοί που ξέρουν καλύτερα τον Lallana παραδέχονται πως αυτή τη επιλογή του Rodgers τον επηρέασε και ήταν δύσκολη γι'αυτόν, με την ανησυχία του για το μέλλον του να έρχεται πίσω μόνο από την απογοήτευση για την ήττα της Liverpool με 3-0.

Αυτός είναι ο λόγος που η πίστη που του έχει δείξει ο Klopp, έχει δώσει περιθώριο στον εαυτό του να αγωνιστεί σε ψηλά στάνταρ, όπως είχε κάνει παλιότερα στη Southampton. Ο φόβος του πως αν δε σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο ή αν δεν κάνει κάποια καλή ενέργεια, θα αντικατασταθεί νωρίς, έχει φύγει επίσης μακριά. Αυτή η πίεση δεν υπάρχει πλέον -η τουλάχιστον όχι περισσότερο απ'ότι υπάρχει σε οποιονδήποτε άλλο παίχτη- και παρόλο που ο Klopp αντικατέστησε τον Lallana στο πρώτο του παιχνίδι στο τιμόνι της ομάδας κόντρα στην Tottenham, αυτό έγινε επειδή ο Lallana πίεζε σε όλο το παιχνίδι σα να μην υπάρχει αύριο.

Προφανώς, ο Lallana ξεκίνησε να είναι βασικός αλλά και να ολοκληρώνει παιχνίδια σε αυξανόμενο ρυθμό. Το σημείο στο οποίο γινόταν η αλλαγή στην καριέρα του στη Liverpool, είχε φτάσει. "Μου έχει δείξει πίστη και εμπιστοσύνη από την πρώτη μέρα που ήρθε εδώ", είπε ο Lallana για τον Klopp, αναγνωρίζοντας τη θετική επίδραση που είχε σε αυτόν ο Γερμανός τεχνικός.

Δεν τίθεται καν θέμα για το αν ο Lallana είναι "παίχτης του Klopp". Όσον αφορά τη γνώση για το πότε πρέπει να ξεκινήσει την πίεση, ή την προθυμία του να τρέξει και για τους συμπαίκτες του, είναι το πρώτυπο του επιθετικού που ο πρώην τεχνικός της Dortmund εκτιμά τόσο πολύ. Ο ίδιος όταν ακούει πως τώρα είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση απ'ότι στις αρχές της καριέρας του στη Liverpool, τρελαίνεται. 

Το ότι όλα αυτά τα κάνει αγωνιζόμενος σε μία καινούρια θεση, πιο βαθιά στο κέντρο, σε τέτοιο σημείο που θεωρείται σε ευρεία βάση ένας από τους κορυφαίους παίχτες τόσο της Liverpool, αλλά και της Αγγλίας, με την όρεξή του για τρέξιμο και βρώμικη δουλειά, είναι αυτό στο οποίο όντως έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Η προσαρμογή του ωστόσο σε αυτή τη θέση είχε ξεκινήσει από τη Southampton, και απλά επιταχύνθηκε και επανακαθορίστικε στη Liverpool. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Lallana πρόσφατα απέρριψε όσα λέγονταν για μια μεταμόρφωση στην καριέρα του.

"Όχι, δε νιώθω μεταμορφωμένος", είπε πρόσφατα, υπογραμμίζοντας την άποψή του πως οι παίχτες γύρω του, και περισσότερο απ'όλους ο Roberto Firmino, τον οποίο θεωρεί έναν από τους καλύτερους παίχτες που έχει παίξει μαζί του, του δίνουν τη δυνατότητα να δείχνει πιο συχνά το τι είναι ικανός να κάνει.



Το μεγαλύτερο δείγμα για το πόσο έχει καθιερωθεί ο Lallana στο Anfield, είναι η εκτίμηση που του τρέφουν οι συμπαίκτες του. Ο Jordan Henderson, o αρχηγός της Liverpool, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η επιλογή του Klopp να τον μεταφέρει στη θέση του κεντρικού μέσου, ήταν μια "έμπνευση ιδιοφυίας".

Άλλοι συμπαίκτες του, λένε πως η εικόνα του ήσυχου συμπαίκτη που βγαίνει προς τα έξω, δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που συμβαίνει τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα. "Μπορεί να γίνει κανονικός χαφιές στο γήπεδο. Συνεχώς μας δίνει εντολές και μας λέει πότε τεμπελιάζουμε. Δε φοβάται να απλώσει το πόδι του. Είναι από τους πιο δουλευταράδες και αυτό μας δίνει τον τόνο στο γήπεδο."

Η άποψη του Klopp γι'αυτόν, είναι παρομοίως εξαιρετική. Μετά τη νίκη με 4-0 κόντρα στην Everton, στο Anfield, πλέχτικε το εγκώμιο πολλών παιχτών της Liverpool, αλλά κυρίως του Philippe Coutinho. Παρόλο που ο Klopp γνώριζε πως δεν ήταν άστοχα όλα αυτά τα καλά σχόλια, έμεινε άναυδος με το γεγονός πως δεν αναγνωρίστηκε ο σημαντικότατος ρόλος που έπαιξε ο Lallana σε αυτήν τη νίκη.

Βγαίνοντας από τα αποδυτήρια μετά τον αγώνα, η πρώτη κίνηση του Klopp ήταν να πλησιάσει ένα μέλος του συλλόγου και να ρωτήσει πώς γίνεται τόσοι πολλοί να μην είχαν δει αυτό που είχε δει αυτός. "Γιατί δε μιλάνε όλοι για τον Adam; Δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικός είναι για εμάς.", είπε.



Αν ο Lallana είναι ο πιο σημαντικός παίχτης του Klopp και της Liverpool, είναι συζητήσιμο, κυρίως λόγου της επιρροής του Firmino στην ομάδα, αλλά σίγουρα είναι ένας από τους κορυφαίος. Ο Zeljko Buvac, ο βοηθός του Klopp, θεωρείται ως λιγομίλητος άνθρωπος. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των αγώνων, ο παίχτης που λαμβάνει την περισσότερη αναγνώριση από τον Σέρβο, είναι ο Lallana, που συχνά παίρνει "thumbs up" καθώς κάνει τη βρόμικη δουλειά, δουλειά που λίγο καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι. Ο λόγος αυτού, είναι πως ο Klopp και οι βοηθοί του βλέπουν τον Lallana ως έναν παίχτη ομάδας, έναν παίχτη που θυσιάζεται για τους υπόλοιπους, και τους κάνει αποφασισμένους να αναγνωρίσουν τη δουλειά του, ακόμα και αν δεν την καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος.

Παρόλο που ο Lallana ακόμα γίνεται αλλαγή στα παιχνίδια, αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η Liverpool έχει ήδη κερδίσει τον αγώνα και ο Klopp αδράτει την ευκαιρία για να δώσει σε έναν από τους παίχτες κλειδιά του, παραπάνω ξεκούραση.

Το ίδιο σημαντικό είναι και το γεγονός πως όταν αποχωρεί, αυτό γίνεται με standing ovation, με όλο το κοινό να χειροκροτεί τον τρόπο παιχνιδιού του. Σε αυτό το κομμάτι πολλά έχουν αλλάξει στο πόσο εκτιμάει ο κόσμος τον Lallana, αλλά όσον αφορά τον ίδιο, αλλά και αυτούς που τον ξέρουν καλά, καταλαβαίνουν πως οι σημαντικότερες αλλαγές δεν έγιναν σε αυτόν, αλλά γύρω από αυτόν. Η ιδέα πως είναι ένας παίχτης που έχει μεταμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο, δε συμβαδίζει με αυτό που πραγματικά έχει συμβεί.

Άσχετα με το τελευταίο ωστόσο, πηγαίνει την Κυριακή να αγωνιστεί κόντρα στην Bournemouth όντας ένας από τους κορυφαίους παίχτες τόσο της Liverpool, όσο και της Αγγλίας, και αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία."
Share on Google Plus

About Teo H. Caulfield

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.