Αγάπη μου Γλυκιά, το ΜΕΓΑΛΕΙΟ σου!

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής.
17η αγων. Premier League

Σε ένα τοπικό ντέρμπι που δεν θύμιζε σε τίποτα... ποδόσφαιρο, η Λίβερπουλ λύγισε την Έβερτον μέσα στο Γκούντισον Παρκ με τον Μανέ στο 94', ανέβηκε ξανά στη δεύτερη θέση και συνεχίζει να καταδιώκει την Τσέλσι.

Επόμενος αγώνας για τους κόκκινους με τη Στόουκ (27/12, 19:15 - Cosmote Sport 1 HD) στο Άνφιλντ για την 18η αγωνιστική της Premier League (Boxing Day).


Ο Δημήτρης Γκουτρίδης την χαρακτήρισε ως "Αντιπαθητικό Γείτονα", αναφέροντας πως το στοιχείο που κάνει ξεχωριστό αυτό το ντέρμπι, "είναι πως όλα αρχίζουν και τελειώνουν εντός των τεσσάρων γραμμών". "Μετά", συνεχίζει, "τα αδέρφια αγκαλιάζονται, οι φίλοι πάνε για μπύρα και ο πυρετός πέφτει μέχρι το επόμενο ματς. και το κυριότερο, όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, οι δύο ομάδες δείχνουν σεβασμό και αλληλεγγύη η μία στην άλλη, σαν καλοί γείτονες".

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθώ κι εγώ.

Τα παιχνίδια μεταξύ της Λίβερπουλ και της Έβερτον, δεν είναι απλά παιχνίδια. Δεν ακολουθείται δηλαδή, η τυπική, η κλασική (ψυχολογική) διαδικασία προετοιμασίας (τόσο των ομάδων όσο και των φιλάθλων). Εδώ μιλάμε για διχασμό μιας ολόκληρης πόλης. Η μισή στα κόκκινα, η άλλη μισή στα μπλε. Εκεί στο Λίβερπουλ, δε θα δεις θρησκευτικούς λόγους (όπως το Ρέιντζερς-Σέλτικ) αλλά ούτε και πολιτικούς (όπως το Λάτσιο-Ρόμα) να παρουσιάζονται ως στοιχεία επηρεασμού του καθένα για το ποια ομάδα θα υποστηρίξει. Εκεί στο Λίβερπουλ, θα δεις απλά, μικρά, καθημερινά παραδείγματα οικογενειών με συζύγους και αδέρφια να διχάζονται και να επιλέγουν διαφορετικές μεριές χωρίς λόγο και αιτία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών πηγαίνουν στο γήπεδο, μαζεύονται σε σπίτια, συναντιούνται σε παμπ, και απολαμβάνουν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ (εκτός φυσικά στο γήπεδο, όπου είναι προφανές ότι βρίσκονται σε διαφορετικές μεταξύ τους εξέδρες) αυτό το ντέρμπι της πόλης. Ένα ντέρμπι που διακατέχεται πλήρως από πάθος, δύναμη, έχθρα και μίσος. Μια αντιπαλότητα που κρατάει αιώνες, αλλά και ένα τραγικό δυστύχημα που θα τους ενώνει για πάντα.
Να το ξαναπούμε; Μας αρέσει να το ακούμε αλλά, ακόμα περισσότερο, μας αρέσει να το αποδεικνύουμε στην πράξη. Το Μερσεϊσάιντ ήταν, είναι και θα είναι ΚΟΚΚΙΝΟ.


Ο Κλοπ κατάφερε να φύγει νικητής από την πρώτη του επίσκεψη στο Γκούντισον Παρκ, καθώς η Λίβερπουλ, παρά την... άθλια εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου, συνήλθε στην επανάληψη, έβγαλε ψυχή και δυναμισμό, και με τον Μανέ να λύνει τον γόρδιο δεσμό, οι κόκκινοι επέστρεψαν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 37 βαθμούς (έναν παραπάνω από τη Μάντσεστερ Σίτι) και στο -6 από την πρωτοπόρο Τσέλσι. Εξαιρετικοί Λόβρεν και Κλάβαν.

Το ματς

Οι κόκκινοι ξεκίνησαν κάπως... νωχελικά στο παιχνίδι, συνεπαρμένοι από τον γρήγορο ρυθμό που έδωσε από το πρώτο κιόλας λεπτό η Έβερτον, θέλοντας έτσι να επιβάλλει την κυριαρχία της.

Καμία ομάδα δεν κατάφερνε να κρατήσει εύκολα την κατοχή της μπάλας, ούτε και να πλησιάσει την αντίπαλη περιοχή της άλλης με αξιώσεις. Ουσιαστικά, οι γηπεδούχοι είχαν προσαρμόσει το παιχνίδι στα δικά τους μέτρα, σκοπεύοντας στην καταστροφή του πλάνου της Λίβερπουλ.


Στο 23' ο Λόβρεν έδιωξε πριν ο Λουκάκου προλάβει να γίνει επικίνδυνος, ενώ το σουτ του Βαϊνάλντουμ στο 27', πέρασε αρκετά έξω από την εστία του Στεκέλεμπουργκ. Δέκα λεπτά αργότερα, στο 37', οι φιλοξενούμενοι είχαν την καλύτερή τους στιγμή στο πρώτο μέρος, όταν ο Βαϊνάλντουμ έβγαλε την παράλληλη μπαλιά έξω από την περιοχή, η μπάλα έφτασε στον Κλάιν, αυτός βρήκε τον Οριζί, ο οποίος λίγο έξω από τη μικρή περιοχή έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κατέληξε ψηλά.

Στην επανάληψη, η Λίβερπουλ... γύρισε τον διακόπτη και μίλησε ο ποδοσφαιρικός εγωισμός και το τσαγανό των παικτών του Κλοπ. Οι κόκκινοι παρουσιάστηκαν εντελώς διαφορετικοί στο δεύτερο μέρος, πατώντας συνεχώς στα καρέ της Έβερτον και δείχνοντας περισσότερη σοβαρότητα στις γραμμές κρούσης και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.


Στο 50', ο Μίλνερ βρήκε με μακρινή μπαλιά τον Φιρμίνο, αυτός σούταρε αλλά ο Στεκέλεμπουργκ απέκρουσε, ενώ στο ριμπάουντ, ο Φιρμίνο πήρε την μπάλα και έβγαλε τη σέντρα με το σουτ του Βαϊνάλντουμ να μπλοκάρεται. Λίγο αργότερα, ο Μανέ πήγε να κάνει τη... ζημιά στην Έβερτον αλλά ο Μπέινς έσωσε την τελευταία στιγμή. Στην προσπάθειά του αυτή, ωστόσο, ο Μπέινς έπεσε με το σώμα στον Στεκέλενμπουργκ και τον τραυμάτισε, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί, αποχωρώντας υποβασταζόμενος με πρόβλημα στο δεξί πόδι.


Η ομάδα του Κλοπ συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και καθώς η ώρα περνούσε, η ένταση και τα (πολύ) σκληρά μαρκαρίσματα έδιναν και έπαιρναν (χαρίστηκε δεύτερη κίτρινη στον Λόβρεν, δεν δόθηκε κόκκινη σε... δολοφονικό μαρκάρισμα του Μπάρκλεϊ στον Χέντερσον).

Η Λίβερπουλ έβγαζε έναν... τσαμπουκά σε κάθε φάση, και δεν επέτρεπε καθόλου στην Έβερτον να πλησιάσει στα καρέ του Μινιολέ, την ώρα που ο Φιρμίνο έφτανε πολύ κοντά στο να ανοίξει το σκορ στο 80', όταν το σουτ που δοκίμασε στην κίνηση μετά από κόρνερ, απέκρουσε εντυπωσιακά ο Ρόμπλς που είχε περάσει στο παιχνίδι!


Ο Κλοπ έριξε και τελευταία όπλα από τη φαρέτρα του, με το ένα από αυτά, τον Στάριτζ, να αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο λίγο πριν το τέλος, χωρίς όμως να χριστεί σκόρερ. Πώς έγινε αυτό; Το ρολόι σημάδευε το 94' (έχουν υποδειχτεί οκτώ λεπτά καθυστερήσεις λόγω εντάσεων και του τραυματισμού του Στεκέλεμπουργκ) και ο Άγγλος επιθετικός έκανε το σουτ έξω από την περιοχή με τη μπάλα να καταλήγει στο αριστερό δοκάρι του Ρόμπλς.


Η φάση όμως δεν είχε τελειώσει, καθώς ο Μανέ που ακολουθούσε την πορεία της μπάλας, πετάχτηκε και πλάσαρε σε κενή εστία κάνοντας το 0-1 στο 94'! Αυτό ήταν το 8ο φετινό γκολ του Σενεγαλέζου επιθετικού, τον οποίο, να σημειωθεί πως τον έφερε στην Αγγλία ο τωρινός προπονητής της Έβερτον, Ρόναλντ Κούμαν, για λογαριασμό της Σαουθάμπτον!

Αυτή η εξέλιξη του παιχνιδιού, τρέλανε σε τέτοιο βαθμό τους φίλους της Λίβερπουλ που έριξαν και... καπνογόνα μέσα στο γήπεδο! Ο Φιρμίνο είχε, τέλος, την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα για την ομάδα του αλλά ο Κόουλμαν έδιωξε σωτήρια με τάκλιν πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Σχόλιο


Οι κόκκινοι είχαν υπομονή, ήταν ανώτεροι, άντεξαν στο... ξύλο της Έβερτον και κατάφεραν να πανηγυρίσουν μια σπουδαία (ψυχολογική αλλά και βαθμολογική) νίκη - τη δεύτερη συνεχόμενη - ενώ η Έβερτον δεν κατάφερε να πλησιάσει στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.

Οι συνθέσεις

Έβερτον: Στεκέλενμπουργκ (Χοέλ Ρόμπλς 64'), Κόουλμαν, Άσλεϊ Γουίλιαμς, Φούνες Μόρι, Μπέινς, ΜακΚάρθι (Μπάρι 46'), Γκουέιγ, Μπάρκλεϊ, Βαλένσια (Κάλβερτ-Λιούιν 73'), Λένον, Λουκάκου
Λίβερπουλ: Μινιολέ, Κλάιν, Λόβρεν, Κλάβαν, Μίλνερ, Χέντερσον, Λαλάνα (Τσαν 82'), Βαϊνάλντουμ, Μανέ (Λούκας 98'), Φιρμίνο, Οριζί (Στάριτζ 82')













Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Nathaniel Clyne (@nathaniel_clyne) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Jordan Henderson (@jhenderson) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Philippe Coutinho (@phil.coutinho) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Alberto Moreno (@amplfc18) στις

Massive win going into Christmas! ⚽️🔴👊

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Adam Lallana (@officiallallana) στις

Crazy Vibesss!!!! Massive win! Well done boys 🔴🙌🏾 #LFC

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης S-Ojo 🇬🇧 (@sheyiojo) στις

Liverpool! 🔴⚽️👏 #derby

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Grujic Marko (@grujicmarko) στις

⚽️🙏What a win🙏

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @sadiomaneofficiel στις

Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.