Όλες οι... απαντήσεις, δίνονται εντός γηπέδου

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής.
18η αγων. Premier League

Αν και βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, η Λίβερπουλ κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, επικρατώντας με το ευρύ 4-1 της Στόουκ στο Άνφιλντ, μένοντας μόνη δεύτερη στη βαθμολογία και μειώνοντας ξανά τη διαφορά από την κορυφή στους 6 βαθμούς.

Επόμενος αγώνας (και τελευταίος για τη χρονιά που φεύγει) για τους κόκκινους, με τη Μάντσεστερ Σίτι (Σάββατο 31/12, 19:30 - Cosmote Sport 1 HD) στο Άνφιλντ.


Boxing Day, η περιβόητη. Εδώ είμαστε, ξανά, όπως πάντα τέτοιες μέρες. Όταν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης γιορτάζει σε οικογενειακά τραπέζια με γαλοπούλες και παραδοσιακά εδέσματα, η Αγγλία, εκεί, στέκεται... βράχος, και γιορτάζει στο γήπεδο. Γιατί εκεί στο Νησί, το θέαμα δεν σταματάει ούτε και αυτές τις γιορτινές ημέρες!
Είχαν νικήσει όλοι οι μεγάλοι. Τσέλσι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι. Είχαν νικήσει, και περίμεναν μια δική σου γκέλα, για να πατήσουν πάνω της και να σε κατασπαράξουν. Αλλά εσύ ήθελες να τους (ξανά)δείξεις, ότι δεν πρέπει να σε παίρνουν στα... αψήφιστα φέτος.

Τους έχεις δώσει ελάχιστα δικαιώματα, αλλά αυτοί λατρεύουν να σε βλέπουν κάτω στο έδαφος. Λατρεύουν να σε βλέπουν να είσαι μέσα στο χώμα και τη λάσπη. Λατρεύουν να σε βλέπουν να υποφέρεις και να μην μπορείς να ξεφύγεις από τους εφιάλτες του μυαλού σου - εφιάλτες που εσύ ο ίδιος έχεις δημιουργήσει στον εαυτό σου.


Έναν τέτοιον... εφιάλτη όφειλε να διώξει από πάνω της η Λίβερπουλ το βράδυ της 27ης Δεκέμβρη, η οποία μετά το αρχικό σοκ του πρώτου ημιώρου, έβαλε την μπάλα κάτω, έδειξε ένα σωστό, σοβαρό και μετρημένο πρόσωπο, εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια λάθη της Στόουκ, περιόρισε τα δικά της, και με ανατροπή ήδη από το πρώτο ημίχρονο (από 0-1 σε 2-1), νίκησε τη Στόουκ με 4-1 στο Άνφιλντ, βάζοντας ακόμα ένα σημαντικό τρίποντο στο σακούλι.

Πλέον, βρίσκεται (ξανά) στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 40 βαθμούς, στο +1 από τη Σίτι (την οποία αντιμετωπίζει το προσεχές Σάββατο στο ντέρμπι της 19ης αγωνιστικής) και (πάντα) στο -6 από την πρωτοπόρο Τσέλσι.


Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, το πρώτο γκολ του Στάριτζ στο φετινό πρωτάθλημα, τα 100 γκολ που έφτασε η Λίβερπουλ επί εποχής Κλοπ, το 15ο γκολ του Φιρμίνο στο 2016 (ο οποίος είχε... μπλεξίματα τις τελευταίες μέρες) η κατάρριψη των 85 γκολ που είχε πετύχει η ομάδα του 1985 μέσα σε μία χρονιά (το 2016 οι κόκκινοι έχουν πετύχει 86!), και ήταν η πρώτη φορά που η Λίβερπουλ δέχτηκε πρώτη γκολ στο Άνφιλντ, μετά το ματς με την Τσέλσι τον περασμένο Μάιο.

Το ματς


Υπό το βλέμμα του Τζέραρντ αλλά και του Πεπ Γκουαρντιόλα που ντύθηκε... κατάσκοπος, το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους κόκκινους. Αν και είχαν τον έλεγχο και αναζητούσαν κενούς χώρους προς την αντίπαλη εστία, βρέθηκαν... με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο Πίτερς εκμεταλλεύτηκε το κακό κοντρόλ του Μανέ, έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, κι ο Γουόλτερς με καρφωτή κεφαλιά νίκησε τον Μινιολέ για το 0-1 στο 12'. Η Στόουκ κατάφερε να μετουσιώσει σε γκολ την πρώτη της καλή στιγμή στο παιχνίδι, προκαλώντας μια... βουβαμάρα στο Άνφιλντ.


Δεν έφτανε η ψυχρολουσία για τους παίκτες του Κλοπ νωρίς-νωρίς στο παιχνίδι, λίγο έλειψε να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, πριν καν συμπληρωθούν 20 λεπτά παιχνιδιού. Στο 18', ο Άλεν εκμεταλλεύτηκε την αμυντική ολιγωρία της Λίβερπουλ, πάτησε στην περιοχή, έκανε το σουτ αλλά ο Μινιολέ έδιωξε σωτήρια με τα πόδια. Στη συνέχεια της φάσης, ο Κλάβαν απομάκρυνε το σουτ του Πίτερς προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή.


Πρώτα το γκολ του Γουόλτερς και μετά η μεγάλη ευκαιρία του Άλεν, λειτούργησαν αφυπνιστικά για τους κόκκινους, οι οποίοι ανέβασαν στροφές και ισοφάρισαν. Οι γηπεδούχοι ξεχύθηκαν στην αντεπίθεση με τον Μανέ, αυτός έκανε τη σέντρα, ο Τζόνσον δεν κατάφερε να απομακρύνει την μπάλα κι από κει και πέρα, ο Λαλάνα με δυνατό πλασέ από κοντά στην κλειστή γωνία του Γκραντ, έκανε το 1-1 στο 34'!

Η Λίβερπουλ συνέχισε να πιέζει και να αναγκάζει τη Στόουκ σε λάθη, με τους Μανέ και Λαλάνα να δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Η πίεση αυτή, απέφερε καρπούς για την ομάδα του Κλοπ, ο οποίος είδε τους παίκτες του να βγάζουν αντίδραση και να κάνουν την ανατροπή πριν τη λήξη του πρώτου μέρους.


Η δικαίωση, λοιπόν, ήρθε στο 44', όταν Μίλνερ και Φιρμίνο συνεργάστηκαν υπέροχα, ο δεύτερος έκανε το σουτ, η μπάλα χτύπησε και στα δύο κάθετα δοκάρια(!), και με βασανιστικό (και συνάμα εντυπωσιακό) τρόπο κατέληξε στα δίχτυα του Γκραντ για το 2-1! Αυτό ήταν το 15ο γκολ του Βραζιλιάνου μέσα στο 2016. Κανείς άλλος στην ομάδα δεν έχει περισσότερα!


Η Λίβερπουλ συνέχισε επιθετικά και στην επανάληψη, πιέζοντας συνεχώς τη Στόουκ, η οποία προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που σκόραραν και... ανάσαναν. Ο Ιμπουλά έκανε λάθος, ο Χέντερσον έκλεψε τη μπάλα και έβγαλε εξαιρετική κάθετη στον Οριζί, ο οποίος έκανε το γύρισμα από το ύψος της μικρής περιοχής και ο Ιμπουλά, προσπαθώντας να... σώσει την κατάσταση, έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 3-1 στο 59'!

Ο Κλοπ μπορούσε, πλέον, να καθίσει πιο ήσυχος (αλλά, σίγουρα, όχι να πιστέψει ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει) στον πάγκο, βλέποντας πως η ομάδα του έχει κάνει αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της νίκης. Έτσι, ο Γερμανός αποφάσισε να ρίξει στη... σκακιέρα παίκτες με λιγότερο χρόνο συμμετοχής.


Ένας εξ αυτών, πέρασε ως αλλαγή στο 69' και... 55'' αργότερα, ευτύχησε να σκοράρει. Ο λόγος για τον Στάριτζ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον το τραγικό λάθος του Σόουκρος, πέρασε και τον Γκραντ και δεν δυσκολεύτηκε να διαμορφώσει το τελικό 4-1 στο 70'! Με αυτόν τον τρόπο έμελλε να σημειωθεί το 100ό γκολ της Λίβερπουλ επί εποχής Κλοπ, καθώς και το πρώτο του Άγγλου επιθετικού στη σεζόν!


Στη συνέχεια, ο ρυθμός έπεσε, αν και η Λίβερπουλ θα μπορούσε να είχε πετύχει και πέμπτο γκολ με τον Μορένο (ο οποίος συμπλήρωσε τις 100 συμμετοχές με τη φανέλα της Λίβερπουλ) αλλά το εντυπωσιακό γυριστό του Ισπανού μπλοκαρίστηκε από τον Σόουκρος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Πίτερ Κράουτς (ο οποίος έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της Λίβερπουλ - 85 συμμετοχές, 22 γκολ - από το 2005 έως και το 2008) αντικαταστάθηκε στο 84' και, όπως αναμενόταν, σύσσωμο το Άνφιλντ, του χάρισε ένα ζεστό χειροκρότημα. Πολύ όμορφη στιγμή, το δίχως άλλο, για έναν παίκτη που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο.

Σχόλιο


Αν και... αγχώθηκε λίγο στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, η Λίβερπουλ κατάφερε να διώξει κάθε πιθανό κίνδυνο απώλειας βαθμών από το Άνφιλντ, ποντάροντας (ξανά) πολλά στο επιθετικό της κομμάτι. Έκανε την ανατροπή πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, απλούστευσε τα πράγματα στο δεύτερο, και πάει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο ντέρμπι με τη Σίτι.

Οι συνθέσεις

Λίβερπουλ: Μινιολέ, Κλάιν, Κλάβαν, Λόβρεν, Μίλνερ, Χέντερσον, Λαλάνα (Τσαν 69'), Βαϊνάλντουμ, Μανέ, Φιρμίνο (Μορένο 79'), Οριζί (Στάριτζ 70')
Στόουκ: Γκραντ, Γκλεν Τζόνσον, Σόκρος, Μάρτινς Ίντι, Γουίλαν (Σομπχί 66'), Ιμπουλά, Άλεν, Ντιούφ (Αφελάι 75'), Πίτερς, Γουόλτερς, Κράουτς (Μπονί 84')












Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Adam Lallana (@officiallallana) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Alberto Moreno (@amplfc18) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Dejan Lovren (@dejanlovren06) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Jordan Henderson (@jhenderson) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Steven Gerrard (@stevengerrard) στις


Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.