Μα φυσικά και βγάζει νόημα!



Γράφει ο Θοδωρής Σπανός:

Σαν σήμερα, έναν χρόνο και μία μέρα πριν, έμπαινε το 2016. Η καινούρια -τότε- χρονιά έβρισκε την ομάδα μας στην 7η θέση, 9 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Arsenal, έχοντας 30 βαθμούς.

Χθες μπήκε το 2017 (καλή χρονιά σε όλους παρεμπιπτόντως!). Το 2017 είναι τελείως άλλη φάση. Η ομάδα μας δεν είναι πλέον ουραγός στο κυνήγι του πρωταθλήματος, αλλά ο βασικότερος ίσως ανταγωνιστής της ασταμάτητης -όπως φαίνεται την παρούσα στιγμή- Τσέλσι. Και αν (όπως είπε και ο φίλτατος Jurgen) η Τσέλσι δε λέει να χάσει βαθμούς με τις 13 συνεχόμενες νίκες της, θα πρέπει να είναι αρκετά απογοητευμένη που η διαφορά της με τον δεύτερο δεν είναι σε διψήφιο αριθμό. Γιατί ναι, η Liverpool παίζει εξαιρετική μπάλα.

13 βαθμοί περισσότεροι από πέρσι κυρίες και κύριοι. Τι άλλαξε σε αυτόν τον 1 χρόνο; Πολλά θα μου πείτε -και θα συμφωνήσω. Δεν έχω όμως δυστυχώς το χρόνο να γράψω για όλα αυτά, οπότε θα επικεντρωθώ σε έναν και μόνο λόγο, τον οποίο θεωρώ από τους σημαντικότερους. Θα μιλήσω λοιπόν για τον αγαπημένο μου παίχτη από αυτήν την ομάδα, έναν παίχτη τον οποίο υποστήριξα από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη Liverpool. Δέχτηκα κριτική η οποία μερικές φορές υπερέβαινε τα όρια του επιτρεπτού, έφαγα blocks, με στεναχώρησε αρκετές φορές με τη μέτρια απόδοσή του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα με δικαιώνει. Και αν η προσωπική δικαίωση έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο καλό της ομάδας, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως αυτή τη στιγμή ο Adam Lallana είναι από τους σημαντικότερους κρίκους μιας γερά ενωμένης αλυσίδας.




Στο μεγαλύτερο μέρος των δύο προηγούμενων χρόνων, ο Lallana χαραμιζόταν ως εξτρέμ. Κενό που δεν καλύφθηκε ποτέ εκεί στα δεξιά (ή και τα αριστερά), ούτε από Rodgers, ούτε από Klopp, με αποτέλεσμα ο Adam να έχει κληθεί να εκπληρώσει αυτήν τη χαμαλοδουλειά. 

Δεν είναι γρήγορος, ούτε έχει την απαραίτητη εκρηκτικότητα που απαιτεί η θέση του εξτρέμ, ας μην κοροϊδευόμαστε. Έχει όμως γερά πνευμόνια (και ας τον κατηγορούσαν πολλοί για τις "μειωμένες αντοχές" του παλιότερα) και θέληση να παίξει το pressing game που γνωρίζει άριστα από τον Pocchetino, το οποίο είναι φυσικά το κύριο χαρακτηριστικό του κοουτσαρίσματος του Jurgen Klopp. Δεν είναι ο καλύτερος στο να τρέξει στον ανοιχτό χώρο, είναι όμως εξαιρετικός στο κλειστό παιχνίδι. Ποια είναι η λογική λύση λοιπόν; Να μετατεθεί στο χώρο του κέντρου!

Με μια πολύ γρήγορη ματιά, χωρίς πολλές πολλές τακτικές αναλύσεις, κατευθείαν κάποιος θα δει μια σημαντική διαφορά:

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, ο Lallana στα μέσα της σεζόν, έχει ήδη ξεπεράσει τα παραγωγικά στατιστικά που είχε στο τέλος των δύο προηγούμενων σεζόν του με τη Liverpool. Επίσης είναι πολύ κοντά στο να φτάσει τα στατιστικά που είχε τη σεζόν 2013-14 με τη Southampton, όταν βρέθηκε στην ομάδα της χρονιάς της Premier League.

Το δεύτερο στοιχείο που δείχνει τη σημαντική βελτίωση του Adam Lallana, είναι οι πάσες του. Με 86% εύστοχες πάσες είναι 4% πάνω από τις προηγούμενες χρονιές. Το εκπληκτικό είναι βέβαια, πως κάνει 15 πάσες περισσότερες από τις χρονιές 14-15 και 15-16 ανά παιχνίδι. Well, όχι και τόσο εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς την αλλαγή της θέσης, αλλά είναι ένα δείγμα της επιρροής του Lallana στο επιθετικό παιχνίδι της Liverpool. 56 πάσες ανά 90λεπτο μετράει.



Το τρίτο στοιχείο δεν μπορεί να αποτυπωθεί με στατιστικά, και είναι ο τρόπος με τον οποίον πιέζει τον αντίπαλο στο γήπεδο. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε ο Klopp, σε εκείνο το 0-0 με την Tottenham, φάνηκε πόσο καλά μπορεί να αξιοποιήσει το υψηλό του ποδοσφαιρικό IQ. Έγινε ο αγαπημένος παίχτης του Klopp από την πρώτη κιόλας μέρα, ο παίχτης που θα οδηγήσει την πίεση. Ο παίχτης που θα τρέξει για δύο. Αυτός που θα θυσιάσει το εγώ για την ομάδα. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο Jurgen, τα καλύτερα έχει να πει.

Yπάρχει βέβαια ένα στατιστικό, πολύ πρόσφατο μάλιστα. Κλέβω λίγο τον τίτλο από το Sky Sports, και θα πω πως ο Adam Lallana είναι ο κύριος που αψηφά την κούραση. Όπως γνωρίζετε, η ομάδα μας έδωσε δύο αγώνες σε διάστημα τριών μερών. Μετά τον αγώνα κόντρα στη City, o Lallana ήταν ο παίχτης που έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα τη 19η αγωνιστική. Έρχεται ο αγώνας με τη Sunderland. Πόσο λέτε πως έτρεξε ο Adam; Για να μην το κουράζουμε, κάλυψε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χιλιόμετρα από τον αγώνα προ διημέρου. Γενικά, ανάμεσα σε όσους αγωνίστηκαν το τριήμερο 31 Δεκεμβρίου με 2 Ιανουαρίου, ο Adam Lallana καταλαμβάνει τις δύο πρώτες θέσεις στο σχετικό πίνακα.


Το πιο εντυπωσιακό βέβαια, είναι πως παρά τα χιλιόμετρα που καλύπτει, πάντα είναι μέσα στο παιχνίδι. Κάνει τάκλιν, σηκώνεται, οργανώνει, κάνει τα Kruyff turns του, δίνει την μπάλα σε συμπαίκτη του, τρέχει για να δημιουργήσει χώρους. Εννοώ ότι οκ, αν απλά έτρεχε στο γήπεδο πάλι θα ήταν κάτι το εξαιρετικό. Αλλά ο συνδυασμός τρεξίματος, μαρκαρίσματος, οργάνωσης παιχνιδιού και σκοραρίσματος, είναι πραγματικά κάτι το ανεπανάληπτο. 

Kαι φυσικά όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο άλλαξε τη θέση του Adam Lallana, ο Jurgen Klopp έδωσε την αφοπλιστική απάντηση: 
Γιατί βγάζει νόημα!  Είναι τόσο καλός σε κλειστούς χώρους όταν πιέζεται γιατί οι κινήσεις του είναι πολύ γρήγορες. Οπότε σκεφτήκαμε, γιατί όχι;
 Βγάζει νόημα, έτσι δεν είναι, Reds;



Share on Google Plus

About Teo H. Caulfield

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.