Μας πήραν την μπουκιά απ' το στόμα...

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής.
21η αγων. Premier League

Σ' ένα συναρπαστικό παιχνίδι, με ένταση, πάθος, νεύρα και πολλές φάσεις, η Λίβερπουλ αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Όλντ Τράφορντ στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Premier League, υποχωρώντας έτσι στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Επόμενος αγώνας για τους κόκκινους, η ρεβάνς του Τρίτου Γύρου του Κυπέλλου Αγγλίας με την Πλίμουθ (Τετάρτη 18/1, 21:45 - Novasports 5 HD) στο Home Park.


Η κόντρα με αυτή την ομάδα, γνωστή, πασίγνωστη, εδώ και αιώνες. Τεράστια έχθρα, τεράστιο μίσος ανάμεσα στις δύο ιστορικότερες ομάδες της Αγγλίας. Εσύ δεν επηρεάζεσαι όμως. Ταξιδεύεις στο Old Trafford για έναν στόχο. Θα ακούσεις διάφορα, θα δεις διάφορα, θα προκληθείς και θα προκαλέσεις αλλά πάνω από όλα, δεν πρέπει να ξεχνάς τον στόχο σου: τη νίκη. Υπάρχει κάτι άλλο που χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ αυτή την περίοδο;
Όταν ξεκινάει το παιχνίδι, ξεχνάς τα πάντα δίπλα σου. Είσαι εσύ, κι ο εαυτός σου. Θα πρέπει να βρείτε την κατάλληλη μέθοδο ώστε να συνδυαστείτε και να δώσετε το καλύτερο για την ομάδα. Γιατί η ομάδα χρειάζεται το καλύτερο από σένα. Είσαι δεσμευμένος μαζί της. Όχι, δεν δεσμεύτηκες με την επιτυχία όσο με την προσπάθεια και την καταβολή ψυχής στο γήπεδο.

Ταξίδεψε στο Όλντ Τράφορντ με τρεις κομβικές απουσίες. Έλειπαν οι Μανέ (συμμετοχή στο Κύπελλο Εθνών), Κλάιν (δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που αποκόμισε στην αναμέτρηση με τη Σαουθάμπτον) και Ματίπ (προέκυψε... μπέρδεμα με τη FIFA και την Εθνική Ομάδα του Καμερούν).


Η Λίβερπουλ ήξερε ότι είχε να αντιμετωπίσει δύσκολο έργο κόντρα σε μια ομάδα που είχε ένα εντυπωσιακό σερί νικών. Δεν φοβήθηκε, τόλμησε και προηγήθηκε με τον Μίλνερ εκμεταλλευόμενη το ολέθριο λάθος του Πογκμπά, δημιούργησε ευκαιρίες, ένιωσε εγκλωβισμένη κατά διαστήματα, και τελικά ενέδωσε στη συνεχή πίεση της Γιουνάιτεντ, με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να ισοφαρίζει λίγο πριν το τέλος, και να σώζει την ομάδα του Μουρίνιο από την ήττα.

Εκπληκτική ατμόσφαιρα στο Όλντ Τράφορντ, πολλά τα νεύρα, μεγάλη η ένταση και η αγωνία σε κάθε φάση. Όλα τα συστατικά που εμπεριέχει ένα πραγματικό ντέρμπι. Εξαιρετικός ο Μινιολέ, ντεμπούτο ως βασικός για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα ο 18χρονος Αλεξάντερ-Άρνολντ!


Να σημειωθεί πως, πριν την έναρξη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον Γκρέιαμ Τέιλορ, τον πρώην προπονητή της Εθνικής Αγγλίας, που απεβίωσε πριν από λίγες μέρες.



Αυτή η ισοπαλία, έφερε τη Λίβερπουλ στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 45 βαθμούς (ισόβαθμη με την Τότεναμ), στο -7 από την (πάντα πρωτοπόρο) Τσέλσι και στο +1 από την Άρσεναλ, στο +3 από τη Σίτι και στο +5 από τη Γιουνάιτεντ.

*Ανοίγοντας τον "Φάκελο Ματίπ", να πούμε σχετικά με το περιστατικό πως έμεινε εκτός αποστολής κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ο Καμερουνέζος, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην προεπιλογή της εθνικής του ομάδας για το Κύπελλο Εθνών, εξέφρασε την επιθυμία του να μη συμμετάσχει στη διοργάνωση. Γι' αυτόν τον λόγο, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Καμερούν ζήτησε από τη FIFA την απαγόρευση στον 25χρονο στόπερ της Λίβερπουλ να αγωνιστεί με την ομάδα του κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Εθνών. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθούν τυχών... παρεξηγήσεις, ο Ματίπ τέθηκε εκτός 18άδας, μέχρι να ξεκαθαριστεί εντελώς το τοπίο.

Το ματς

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν πιο δραστήρια το παιχνίδι, πιέζοντας ψηλά τους αμυντικούς της Γιουνάιτεντ, θέλοντας να τους αναγκάσει σε ένα εύκολο λάθος. Η πρώτη καλή φάση του παιχνιδιού ωστόσο, ανήκε στους γηπεδούχους, με τον Ιμπραΐμοβιτς να δέχεται την μπαλιά από τον Μαρσιάλ αλλά να μην μπορεί να σουτάρει όπως ήθελε.

Οι γηπεδούχοι... χτυπούσαν συνεχώς από την δεξιά πλευρά (όπου αγωνιζόταν - για πρώτη φορά ως βασικός στο πρωτάθλημα - ο 18χρονος Αλεξάντερ-Άρνολντ) και στο 18', ο Λόβρεν έκανε κακό γύρισμα στον Μινιολέ, ο Βέλγος πρόλαβε την τελευταία στιγμή να βάλει την κόντρα προ του Ιμπραΐμοβιτς, με την μπάλα να φεύγει μόλις πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ένα λεπτό αργότερα, η Γιουνάιτεντ έχασε ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία, με τον Μχιταριάν να βρίσκει εξαιρετικά τον Πογκμπά αλλά το πλασέ του Γάλλου κατέληξε άουτ. Η απάντηση της Λίβερπουλ, η οποία έμοιαζε εγκλωβισμένη μέχρι εκείνο το σημείο, ήρθε στο 23', όταν ο Οριζί δοκίμασε το πόδι του αλλά ο Ντε Χέα μπλόκαρε εύκολα.


Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ πήγε να γίνει... ήρωας στο 24' αλλά το δυνατό σουτ που επιχείρησε ο νεαρός μέσα από τη μεγάλη περιοχή, κόντραρε στον Μαρσιάλ. Δύο λεπτά αργότερα όμως, μια... γκάφα θα βάλει τη Λίβερπουλ σε θέση οδηγού.


Ο Μίλνερ εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Πογκμπά κάπως... μπερδεύτηκε και ακούμπησε την μπάλα με το χέρι, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να υποδείξει το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε εύστοχα (ποιος άλλος;) ο Μίλνερ, κάνοντας το 0-1 στο 26'! Αυτό ήταν το έκτο του φετινό γκολ!


Παρά τα νεύρα του Πογκμπά (ο οποίος, λίγο αργότερα, έκανε... κεφαλοκλείδωμα στον Χέντερσον αλλά ο Όλιβερ δεν το είδε ποτέ) για την... ανοησία του, η Γιουνάιτεντ δεν πτοήθηκε, και είχε έρθει πλέον η ώρα να αναλάβει δράση ο Μινιολέ.


Ο Βέλγος τερματοφύλακας, αρχικά, πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση στο δυνατό απευθείας φάουλ του Ιμπραΐμοβιτς στο 33', ενώ στο 40' ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ σταμάτησε και τον Μχιταριάν σε τετ-α-τετ, φτάνοντας έτσι στη λήξη του πρώτου μέρους και κρατώντας το προβάδισμα για την ομάδα του.

Στην επανάληψη τώρα, ένα ήταν σίγουρο: η άμυνα της Λίβερπουλ (η οποία δεν... φημίζεται και τόσο για την σταθερότητά της) θα περνούσε δύσκολες στιγμές. Όπερ και εγένετο. Κι αυτό διότι, ο Μουρίνιο πέρασε στο παιχνίδι τον Ρούνεϊ, και έκανε πιο επιθετικό το σχήμα της ομάδας του.


Η Λίβερπουλ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους χώρους στα πρώτα λεπτά της επανάληψης και παραλίγο να τα καταφέρει στο 49', με τον Οριζί να κάνει ωραίο πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά τον Τζόουνς να κοντράρει καθοριστικά σε κόρνερ. Η Γιουνάιτεντ απάντησε στο 55', με τον Ιμπραΐμοβιτς να βρίσκει πολύ ωραία τον Μχιταριάν, ο Αρμένιος πάτησε στην περιοχή αλλά η πάσα/σουτ που επιχείρησε δεν κατέληξε κάπου συγκεκριμένα.

Ήταν φανερό ότι οι παίκτες της Λίβερπουλ δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους. Τους έλειπε το καθαρό μυαλό, την ώρα που η Γιουνάιτεντ την είχε... εγκλωβίσει σ' έναν ασφυκτικό κλοιό διαρκούς πίεσης.. Το ένιωθαν οι ίδιοι. Το ένιωθε ο κόσμος. Το ένιωθε και ο Κλοπ, ο οποίος πήρε την απόφαση να περάσει στο παιχνίδι τον Κουτίνιο ώστε να δώσει πνοή και ζωντάνια στο μεσοεπιθετικό κομμάτι της Λίβερπουλ.


Πριν καν συμπληρωθούν 20'' από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο Βραζιλιάνος έβγαλε εξαιρετική μπαλιά για τον Φιρμίνο, ο έτερος Βραζιλιάνος έκανε το πλασέ αλλά ο Ντε Χέα απέκρουσε εντυπωσιακά. Από την πλευρά του, ο Μουρίνιο έριξε στη "σκακιέρα" τα δικά του... πιόνια, βάζοντας στο παιχνίδι τον Μάτα και (αργότερα) τον Φελαϊνί.


Η ώρα περνούσε, η ένταση ολοένα και αυξανόταν. Η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω και τα νεύρα δεν έλειπαν ούτε στιγμή. Η κατοχή έφτασε μέχρι και το 82% υπέρ της Γιουνάιτεντ, αλλά η Λίβερπουλ ήταν εκείνη που απείλησε εκ νέου, με τον Λαλάνα αυτή τη φορά, αλλά και πάλι τον Ντε Χέα να μπλοκάρει χωρίς να δυσκολευτεί στο 66', ενώ στο 75', ο Τσαν έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Βαϊνάλντουμ πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Ο Κουτίνιο, σε 7' συμμετοχής, είχε καταφέρει να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο, καθώς οι περισσότερες (αν όχι όλες) οι φάσεις περνούσαν (ξεκινούσαν) από τα πόδια του. Όλα αυτά 15' πριν τη λήξη, κι ενώ ο Κλοπ είχε πάρει... αγκαλιά τον Λαλάνα και του έριχνε... σφαλιαρίτσες στο μέτωπο, δίνοντας του οδηγίες, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη! Τι στιγμές...

Η κίνηση του Μουρίνιο να ποντάρει... στα ψηλά κορμιά, αποδείχτηκε... ρουά ματ. Κι αυτό διότι, έχοντας μπει πλέον στο τελευταίο δεκάλεπτο του συναρπαστικού παιχνιδιού, η Γιουνάιτεντ κατάφερε εν τέλει να ισοφαρίσει σε μια αρκετά... περιπετειώδη φάση.


Ο Βαλένσια έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, η μπάλα κατέληξε στον Ρούνεϊ, αυτός επανέφερε την μπάλα στην περιοχή, ο Φελαϊνί έκανε την κεφαλιά που σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Μινιολέ και στην επαναφορά, πάλι ο Βαλένσια βρήκε τον Ιμπραΐμοβιτς, και ο τελευταίος δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-1 στο 84' από κοντά, παρά την υπερπροσπάθεια του Αλεξάντερ-Άρνολντ να διώξει την μπάλα. Να σημειωθεί ότι ο Βαλένσια (στην αρχή της φάσης) βρίσκεται σε οριακή θέση οφσάιντ. Παρόλο που ο βοηθός δεν ήταν σε καλή θέση, η φάση παραμένει δύσκολη.


Μετά κι από την ισοφάριση του Σουηδού, το παιχνίδι έγινε... κανονικό ροντέο. Ο Ερέρα κόντευε να... σκίσει τη φανέλα του Φιρμίνο, ο οποίος με τη σειρά του (και με την ατμόσφαιρα να είναι άκρως τεταμένη) δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του, σπρώχνοντάς τον βίαια.

Αντικανονικό το μαρκάρισμα του Ερέρα, κάτι που επιφέρει ορθώς την κίτρινη κάρτα, αλλά η ενέργεια του Φιρμίνο... σήκωνε απευθείας κόκκινη. Τα νεύρα είναι πολλά, σύμφωνοι, αλλά και οι κανόνες είναι κανόνες. Παρ' όλα αυτά, αντίκρισαν αμφότεροι από μία κίτρινη κάρτα.


Τα νεύρα και οι καυγάδες δεν έμειναν μόνο... εντός των γραμμών. Μουρίνιο και Κλοπ έζησαν με πάθος κάθε φάση του ντέρμπι, και λίγο έλειψαν να... έρθουν στα χέρια με αφορμή το επεισόδιο μεταξύ του Ερέρα και του Φιρμίνο.

Στα τελευταία λεπτά, το παιχνίδι είχε πάρει μια εντελώς άγρια μορφή. Είχες την αίσθηση ότι έβλεπες ταινία του Χίτσκοκ. Η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο. Τα πόδια έτρεμαν, η καρδιά χτυπούσε ολοένα και πιο δυνατά. 4' καθυστερήσεις έδειχνε ο τέταρτος βοηθός. Η αγωνία πλησίαζε στο τέλος. Ο Βαϊνάλντουμ απείλησε για τελευταία φορά την εστία του Ντε Χέα αλλά το πλασέ του ήταν πολύ... χλιαρό, και κάπως έτσι το 1-1 παρέμεινε μέχρι και το σφύριγμα της λήξης.

Σχόλιο


Γρήγορος, φρενήρης ο ρυθμός απ' το ξεκίνημα του παιχνιδιού. Πιο απειλητική, πιο επικίνδυνη η Γιουνάιτεντ στη συνολική εικόνα, την ώρα που η Λίβερπουλ πάτησε πάνω στο γκολ του Μίλνερ, πήρε ψυχολογία αλλά δεν κατάφερε να μειώσει κατά πολύ την πίεση των γηπεδούχων στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου, κι έτσι η ισοπαλία μοιάζει ως το δικαιότερο αποτέλεσμα.

Οι συνθέσεις

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Βαλένσια, Τζόουνς, Ρόχο, Νταρμιάν (Φελαϊνί 76'), Κάρικ (Ρούνεϊ 46'), Ερέρα, Πογκμπά, Μχιταριάν, Μαρσιάλ (Μάτα 65'), Ιμπραΐμοβιτς

Λίβερπουλ: Μινιολέ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Λόβρεν, Κλάβαν, Μίλνερ, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Τσαν, Φιρμίνο, Λαλάνα, Οριζί (Κουτίνιο 61')










Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Jordan Henderson (@jhenderson) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Gini Wijnaldum (@gwijnaldum) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Adam Lallana (@officiallallana) στις

Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.