Μάγκας ο Klopp: φτιάχνει γέφυρες με τον Southgate αντί να τις γκρεμίζει...

Δείτε πόσο διπλωματικά χειρίστηκε ο Jurgen Klopp την κατάσταση με τον τραυματισμό του Adam Lallana στην εθνική Αγγλίας, και πώς κερδίζει έτσι την εύνοια του Southgate.

Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 

Το σενάριο είναι γνωστό. Ο Adam Lallana ταξίδεψε με την αποστολή της εθνικής Αγγλίας στη Γερμανία για το φιλικό με την "Mannschaft", όπου αγωνίστηκε για 66 λεπτά. Ακολούθησε, τέσσερις ημέρες μετά, το παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Λιθουανία, όπου ο άσος της Liverpool δέχθηκε ένα χτύπημα στο μηρό κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Δύο μέρες αργότερα, και κατόπιν εξετάσεων, αφού ο Lallana πονούσε ακόμα, οι γιατροί της Liverpool εξέδωσαν πόρισμα αποχής ενός μήνα για τον παίκτη-κλειδί του Jurgen Klopp. 

Τα παραπάνω γεγονότα έξηψαν οργή στους φιλάθλους των Reds, η οποία μάλιστα κορυφώθηκε με την αποκάλυψη ενός video, στο οποίο παρουσιάζεται ο Adam Lallana, κατευθυνόμενος στα αποδυτήρια κατά την ανάπαυλα, να κρατά το μηρό του και να κουτσαίνει. Ευθύνες, λοιπόν, άρχισαν να επιρρίπτονται προς τον προπονητή της εθνικής Αγγλίας, Gareth Southgate, που παρέλειψε να προβεί σε κάποια αλλαγή, τη στιγμή μάλιστα που τα λιοντάρια προηγούνταν ήδη με 1-0, και σπανίως απειλούνται από αντιπάλους της δυναμικότητας της Λιθουανίας. 

Ερωτώμενος, λοιπόν, στη συνέντευξη τύπου πριν το derby με την Everton, σχετικά για τις πληροφορίες περί μια συζήτησης με τον Southgate, ο Jurgen Klopp υποστήριξε: "Νομίζω είναι απολύτως φυσιολογικό να κρατώ επαφή με τον ομοσπονδιακό προπονητή. Έχουμε σχετικά στενή επαφή, επειδή έχουμε ήδη συναντηθεί μερικές φορές, και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν νομίζω πως έχει να κάνει με την εκτίμηση ή κάτι τέτοιο, είναι απλά μια φυσιολογική κατάσταση: μοιραζόμαστε παίκτες, οπότε η τηλεφωνική κλήση είναι κάτι πολύ φυσιολογικό".

Το "μοιραζόμαστε παίκτες" ήταν η πολύ ψύχραιμη, αλλά συνάμα επαγγελματικά διπλωματική απάντηση του Γερμανού coach, ο οποίος συνέχισε να δικαιολογεί τον Southgate.

"Για τον τραυματισμό έχω ήδη μιλήσει, και φυσικά δεν ήμουν χαρούμενος. Άκουσα κάποιον να λέει ότι είμαι πολύ ήρεμος με την κατάσταση (σ.σ. οτι δηλαδή το αντιμετώπισε ελαφρά τη καρδία, χωρίς αντίδραση). Δεν θα μπορούσα να είμαι ήρεμος και χαλαρός, αλλά δεν θα έπρεπε να ρίξω και την ευθύνη στον Gaeth Southgate. Ξέρω τι θέλετε όλοι σας, να φτιάχνετε τέτοιες ιστορίες, αλλά είστε κι εσείς (σ.σ τα media) μέσα σ' αυτήν τη βάρκα. Έχει να κάνει πάντα με τις αγωνιστικές μας, πότε και με ποιον παίζουμε και είναι οι παίκτες που θα κάνουν τη δουλειά. Αυτό μόνο ισχύει, αλλά κάποιες φορές συμβαίνουν πράγματα σαν κι αυτό (σ.σ τον τραυματισμό).

"Δεν χάρηκα που έπαιξε την Τετάρτη (σ.σ με τη Γερμανία), ναι, αλλά δεν είναι δική μου η απόφαση και σέβομαι 100% τις αποφάσεις άλλων προπονητών, επειδή και αυτοί οφείλουν να σέβονται τις δικές μου. Έκανε την 11άδα και αυτό ήταν. Επίσης, ο Adam αγαπά το ποδόσφαιρο τόσο πολύ που προφανώς δεν θα είπε 'ίσως πρέπει να περιμένω άλλη μια μέρα". 

"Το πρόβλημα - και είναι πάντα πρόβλημα στη δουλειά μας - σε μια τέτοια κατάσταση είναι πως δεν αρκεί μόνο να παίξουν την Τετάρτη, πρέπει και να προπονηθούν. Είδατε το παιχνίδι κόντρα στη City, ήταν πολύ έντονο. Έπειτα οι παίκτες πρέπει να ταξιδέψουν κάπου, μετά έχεις τη Δευτέρα ας πούμε για χαλάρωμα, τους φέρνεις όλους μαζί και ύστερα, την Τρίτη πρέπει να προπονηθείς με την ομάδα που θέλεις να παίξεις. Έτσι, και ο Adam ταξίδεψε στη Γερμανία".

"Όλοι λέμε ότι κερδίζουν πολλά, και διάφορα τέτοια - και είναι αλήθεια αυτό - όμως δεν βοηθάει σε περιπτώσεις σαν κι αυτή. Όπως έχω πει, δεν είμαστε η μοναδική ομάδα στην Αγγλία, ούτε και η μοναδική χώρα που υπέφερε σε αυτό το παιχνίδι. Κόντρα στην Αγγλία, και Γερμανοί παίκτες έφυγαν τραυματισμένοι και κανείς από τους προπονητές τους δεν είναι χαρούμενος ή κάτι τέτοιο. Αυτό είναι το πρόβλημα".

Η τοποθέτηση του Klopp, λοιπόν, που ήταν πλήρης και καθώς φαίνεται μελετημένη εκ των προτέρων, δίνει στο Γερμανό εξαιρετικό πλεονέκτημα και πολλά bonuses στη σχέση του με τον ομοσπονδιακό προπονητή της Αγγλίας. Με την έκφραση σεβασμού, δηλαδή, προς τις επιλογές του, με διαβεβαίωση περί εμπιστοσύνης και παροχή πλήρους αρμοδιότητας στον Southgate αναφορικά με τις επιλογές της 11άδας, με την υπενθύμιση της κοινοχρησίας, πως δηλαδή αμφότεροι χρησιμοποιούν τους παίκτες με τις ίδιες αξιώσεις, ο Jurgen Klopp κάνει ένα βήμα προς τη διατήρηση της γέφυρας επικοινωνίας με τον Southgate, ενισχύοντας την με τα στοιχεία της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. Επιλέγει να τη στεριώσει και όχι να την γκρεμίσει, με αφορμή τον τραυματισμό του Lallana, παρότι ο τελευταίος αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια της Liverpool. 

Ο Klopp είναι, τελικά, μάγκας, αφού με τη συμπεριφορά του καταφέρνει να "κερδίσει" τον Southgate, είτε αυτό μεταφραστεί σε μια άτυπη συμπάθεια, είτε, πολύ περισσότερο, σε προτεραιότητα που θα θέσει ο τελευταίος σε ανάλογη μελλοντική περίπτωση, να προστατέψει πρωτίστως τους παίκτες του Klopp (βλ. Lallana, Clyne, Henderson, Sturridge, Milner), εκτιμώντας την προσπάθεια του Γερμανού, και αποφεύγοντας να παίρνει επαυξημένα ρίσκα για τους δικούς του ειδικά ποδοσφαιριστές. 


Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.