Με τα ντέρμπι καλά τα πάμε, με τα υπόλοιπα; (Η Γοητεία του Top 7)

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής.
27η αγων. Premier League

Πουλάει αβέρτα... τρέλα αυτή η Λίβερπουλ. Η ομάδα του Κλοπ απέδειξε για ακόμη μια φορά φέτος, ότι στα ντέρμπι βγάζει ψυχή, και επικράτησε με 3-1 της Άρσεναλ στο Άνφιλντ, κάνοντας σημαντικό βήμα για παραμονή στην τετράδα. Έξι νίκες και τέσσερις ισοπαλίες ο απολογισμός απέναντι σε ομάδες της πρώτης επτάδας!


Επόμενος αγώνας για τους κόκκινους, με την Μπέρνλι (Κυριακή 12/3, 18:00) στο Άνφιλντ για την 28η αγωνιστική της Premier League.


Η Λίβερπουλ θα ζήσει και θα πεθάνει με τον αγχωτικό τρόπο διαχείρισης του ίδιου της του παιχνιδιού. Νομίζω πως είναι πλέον ξεκάθαρο αυτό. Είτε προηγείται, είτε βρίσκεται να κυνηγάει το σκορ, ο τρόπος αντίδρασης που παρουσιάζει, φανερώνει μια πτυχή της νοοτροπίας της, η οποία ενίοτε, μπορεί και να κλονίζεται.
Μετά το ταπεινωτικό 3-1 από τη Λέστερ στο King Power στις 27 Φεβρουαρίου, ο Κλοπ δεν ήξερε πώς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου. Εμφανίστηκε απογοητευμένος, πικραμένος, ίσα που μπορούσε να κοιτάξει τους ανθρώπους απέναντί του.

Να τους κοιτάξει, και να τους εξηγήσει τι στο καλό έφταιξε (και) με τη Λέστερ. Να τους κοιτάξει, και στα πρόσωπά τους, να παρατηρήσει τη θλιβερή απελπισία και τον έντονο προβληματισμό. Ήξερε ότι τα πράγματα δεν κυλούσαν ομαλά. Ήξερε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Ήξερε ότι έπρεπε να τα βάλει κάτω, και να ψάξει μια λύση. Ήξερε ότι έπρεπε να αναθεωρήσει.

Λίγες μέρες αργότερα, η ίδια ομάδα, ο ίδιος προπονητής, οι ίδιοι παίκτες, πείσμωσαν απ' την πίκρα που προξένησαν στον κόσμο αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς τους, και φόρεσαν τη... Στολή Των Ντέρμπι.

Αυτή η στολή έχει το εξής μαγικό: βοηθάει τους κόκκινους να μεταμορφώνονται όταν αγωνίζονται απέναντι σε ομάδα της πρώτης επτάδας, να δείχνουν άτρωτοι, και να παρουσιάζονται σοβαροί και μετρημένοι.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με την Άρσεναλ. Η Λίβερπουλ, μετά από αρκετά (ηχηρά)... χαστούκια, έβγαλε πάθος, θέληση και τσαγανό, επικρατώντας των "κανονιέρηδων" με 3-1 στο Άνφιλντ. Εξαιρετικό ποδόσφαιρο απ' τους γηπεδούχους στο πρώτο ημίχρονο, Μανέ και Φιρμίνο έδειξαν τον δρόμο στη Λίβερπουλ, η είσοδος του Αλέξις Σάντσες έδωσε πνοή στην Άρσεναλ (ο Γουέλμπεκ μείωσε), αλλά ο Βαϊνάλντουμ είπε την τελευταία λέξη σε μια σπουδαία βραδιά για τους κόκκινους.

Πώς μεταφράζεται αυτή η νίκη στη βαθμολογία; Η Λίβερπουλ ανέβηκε στην τέταρτη θέση με 52 βαθμούς, στο +2 από την Άρσεναλ (έχει ένα παιχνίδι λιγότερο) και στο +3 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχασε μεγάλη ευκαιρία (ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Μπόρνμουθ) να πλησιάσει τις προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στο Champions League.

[Έχει δρόμο ακόμη, βέβαια]


Το ματς

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός με το γοητευτικό Total Football


Οι κόκκινοι ξεκίνησαν δυναμικά στο Άνφιλντ, επιβάλλοντας τον ρυθμό τους, και δεν άργησαν να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Μετά από δυνατό βολέ του Μινιολέ, η μπάλα κατέληξε στον Κουτίνιο, αυτός βρήκε τον Μανέ, κι αυτός με τη σειρά του γύρισε στον Φιρμίνο ο οποίος με ψύχραιμο τρόπο, έκανε το 1-0 μόλις στο 9'!

Οι "κανονιέρηδες" προσπάθησαν να αντιδράσουν, κάτι που το έκανε... εύκολο και η Λίβερπουλ, δίνοντας χώρο και αφήνοντας κενούς τους πλάγιους διαδρόμους προκειμένου οι κόκκινοι να πετύχουν ανοργάνωτη την άμυνα της Άρσεναλ.

Η ομάδα του Κλοπ βέβαια, εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού και να είναι πιο επιθετική, την ώρα που η Άρσεναλ δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει την μπάλα στη μεσαία γραμμή. Η απουσία του (άρρωστου) Οζίλ, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στον τρόπο ανάπτυξης των φιλοξενούμενων.


Όσο περνούσε η ώρα, η Λίβερπουλ ανέβαζε ρυθμούς και έψαχνε και ένα δεύτερο γκολ. Έφτασε κοντά με τον Κουτίνιο στο 28' αλλά ο Τσεχ απέκρουσε σωτήρια σε κόρνερ. Οι γηπεδούχοι πίεζαν, και έστελναν... προειδοποιητικά μηνύματα. Μια δεύτερη... βόμβα έσκασε λίγο πριν την ανάπαυλα, και έδωσε σημαντικό προβάδισμα στους κόκκινους.


Ο Μίλνερ έκανε ωραία ατομική ενέργεια από τα αριστερά, βρήκε τον Βαϊνάλντουμ, αυτός άφησε έξυπνα στον Φιρμίνο, ο Βραζιλιάνος είδε προς τα δεξιά αφύλακτο εντός περιοχής τον Μανέ, ο οποίος με δυνατό σουτ από κοντά δεν άφησε κανένα απολύτως περιθώριο αντίδρασης στον Τσεχ, κάνοντας το 2-0 στο 40'! Πανέμορφη ομαδική δουλειά, από την αρχή μέχρι το τέλος!

Ο Σάντσες της έδειξε τον δρόμο αλλά η Άρσεναλ κάπου χάθηκε... και το έχασε

Στην επανάληψη, και με την είσοδο του Αλέξις Σάντσες, η Άρσεναλ απέκτησε... άλλον αέρα, ανέβασε ρυθμό και σταδιακά βρήκε τα πατήματά της.


Ο Χιλιανός, η αλήθεια είναι, πάντα έδινε... πνοή στις επιθετικές αρετές της Άρσεναλ, και λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά και στη Λίβερπουλ, όταν πάσαρε εξαιρετικά τον Γουέλμπεκ αλλά ο Μινιολέ... μυρίστηκε τον κίνδυνο και δεν αιφνιδιάστηκε. Ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ γίνεται ξανά πρωταγωνιστής, καθώς αναγκάζεται να... απογειωθεί και να αποκρούσει εντυπωσιακά την κεφαλιά του Ζιρού στο 48'.


Η ώθηση που έδωσε ο Σάντσες στην Άρσεναλ, την έκανε πολύ επικίνδυνη και ταχύτατη μεσοεπιθετικά. Ο Χιλιανός βρέθηκε μόνος του στον χώρο του κέντρου, πέρασε την κατάλληλη στιγμή στον Γουέλμπεκ κι αυτή τη φορά ο Άγγλος νίκησε τον Μινιολέ, μειώνοντας έτσι σε 2-1 στο 57'!

Οι γηπεδούχοι, παρότι... έριξαν κάπως τους τόνους στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, μετά και τη μείωση του σκορ, αναγκάστηκαν να πιέσουν περισσότερο και κατάφεραν να ξαναπάρουν τα ηνία του αγώνα.


Το παιχνίδι απέκτησε ξαφνικά ξέφρενο ρυθμό, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω! Κουτίνιο (74') και Ματίπ (76') προσπάθησαν για τους κόκκινους να σκοράρουν χωρίς να καταφέρνουν, ενώ μετά από εκτέλεση φάουλ του Μίλνερ στο 82', ο Οριζί (που είχε περάσει δύο λεπτά νωρίτερα στο παιχνίδι) πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι καθώς σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Τσεχ.

Κι ενώ η Άρσεναλ απειλούσε με τον (νεοεισελθόντα και πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ) Λούκας Πέρεθ, η Λίβερπουλ έβαλε τέλος σε όποια ελπίδα είχαν οι "κανονιέρηδες" για ισοφάριση.


Μετά από κόντρα στο σουτ του Σάντσες, ο Λαλάνα έγινε αποδέκτης της μπάλας, βρήκε πολύ ωραία τον Οριζί (ο οποίος οριακά είναι σε θέση οφσάιντ), ο νεαρός Βέλγος έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, και ο Βαϊνάλντουμ από το σημείο του πέναλτι, με ιδανική εκτέλεση νίκησε τον Τσεχ, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1 στο 93'! Υποδειγματική αντεπίθεση από την ομάδα του Κλοπ!

Σχόλιο


Κάτι παραπάνω από πολύτιμη θα πρέπει να θεωρείται αυτή η νίκη της Λίβερπουλ επί της Άρσεναλ. Με μια γεμάτη, πειστική και άκρως επαγγελματική εμφάνιση, οι κόκκινοι κυριάρχησαν της Άρσεναλ, δεν την άφησαν να κάνει το παιχνίδι της, και με το ποδοσφαιρικό θράσος που έκρυβαν μέσα τους, κατάφεραν να φτάσουν τους 52 βαθμούς και να πλησιάσουν αρκετά τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League.

Οι συνθέσεις


Λίβερπουλ: Μινιολέ, Κλάιν, Κλάβαν, Ματίπ, Μίλνερ, Τσαν, Λαλάνα (Λούκας 80'), Βαϊνάλντουμ, Κουτίνιο (Οριζί 80'), Μανέ (Αλεξάντερ-Άρνολντ 93'), Φιρμίνο
Άρσεναλ: Τσεχ, Μπεγερίν, Κοσιελνί, Μουστάφι, Μονρεάλ, Κοκλέν (Αλέξις Σάντσες), Τζάκα, Όξλεϊντ-Τσάμπερλεν, Ιγουόμπι, Γουέμπλεκ (Γουόλκοτ 74'), Ζιρού (Λούκας Πέρεθ 74')










Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gini Wijnaldum (@gwijnaldum) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gini Wijnaldum (@gwijnaldum) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jordan Henderson (@jhenderson) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simon Mignolet (@22mignolet22) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roberto🔥Firmino (@roberto_firmino) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lucas Leiva (@leivalucas) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Trent Alexander Arnold (@trentarnold98) στις
Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.