"Δεν απέλυσα τον Rafa!"

Γράφει ο Θοδωρής Σπανός:



Το ιστορικό: 

Ο Sir Martin Broughton ήταν ο άνθρωπος που πούλησε τη Liverpool. Ο άνθρωπος που μέσω των δικαστηρίων ελευθέρωσε το σύλλογο από τους αντιπαθέστατους -για τους φιλάθλους της ομάδας- Tom Hicks και George Gillett. Ήταν αυτός που ο Tom Hicks κατηγόρησε για μια "τεράστια απάτη" γύρω από την πώληση του συλλόγου.




Οι 6 μήνες του ως πρόεδρος της Liverpool FC ήταν μερικοί από τους πιο δραματικούς στα 125 χρόνια ύπαρξης της ομάδας. Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονται 7 χρόνια από το διορισμό του πίσω στον Απρίλη του 2010 -και ενώ οι νομικές αντιπαραθέσεις έχουν επιτέλους λάβει τέλος. Οι reporters της Echo, Νeil Jones και Andy Kelly μίλησαν μαζί του, με τον Broughton να ανοίγει τα χαρτιά του για τα εσωτερικά θέματα ενός συλλόγου που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη μέση ενός εμφυλίου πολέμου.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα λόγια του Martin Broughton για τις τελευταίες μέρες του Rafa Benitez στο σύλλογο. 

Ο Ισπανός τεχνικός έφυγε από το Anfield λιγότερο από δυο μήνες μετά την έλευση του νέου προέδρου, και έχει τελείως διαφορετική οπτική από αυτήν που εκφέρει ο Broughton. Ο τελευταίος ωστόσο επιμένει πως ποτέ δεν ήθελε να φύγει ο Rafa.

"Δεν απέλυσα τον Rafa":

Για πρώτη φορά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Rafa Benitez αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της Liverpool συζητιούνται από τον άνθρωπο που τον άφησε να φύγει. 




O Sir Martin Broughton ήταν ο πρόεδρος της Liverpool την εποχή της αποχώρησης του Benitez το 2010. Είχε διοριστεί από την τράπεζα RBS για να βρει νέους ιδιοκτήτες που θα αναλάβουν την ομάδα μετά τους Hicks και Gillett, οι οποίοι χρωστούσαν στην τράπεζα πάνω από 300 εκατομμύρια λίρες. Η τράπεζα ήθελε την πώληση του συλλόγου ώστε να βεβαιωθεί πως το δάνειο θα αποπληρωθεί. 

Είχε συμφωνηθεί πως ο Sir Martin θα πάρει μια θέση στο συμβούλιο της LFC ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης μέσα σε 6 μήνες, και του δόθηκε η θέση του προέδρου. 




Μέσα σε λίγες μέρες από την έλευσή του στο Merseyside ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της British Airways βρέθηκε στο κέντρο μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Benitez και Purslow, τον μετέπειτα τεχνικό διευθυντή των κόκκινων. Για πρώτη φορά ο Sir Martin ρίχνει φως στην υπόθεση και επιμένει: "Δεν ήθελα ποτέ να αποχωρήσει ο Rafa".
To μόνο πράγμα που δεν ήθελα να κάνω, ήταν να απολύσω τον Rafa. Ο λόγος αυτού δεν έχει σε κανένα σημείο να κάνει με την προσωπική μου σχέση με αυτόν. Απλά πίστευα πως οι αρμόδιοι να κρίνουν αν ο Rafa πρέπει να συνεχίσει, ήταν οι νέοι ιδιοκτήτες. Δεν ήμουν εγώ αυτός που έπρεπε να αποφασίσω. Εγώ ήρθα στο σύλλογο για να βρω επενδυτές. Ήταν ξεκάθαρη η θέση μου: Ο Rafa μένει. 
Όπως γνωρίζετε, εκείνη την περίοδο υπήρχε μια πολύ κακή ατμόσφαιρα στην ομάδα. Υπήρχαν βασικά τρεις κλίκες: ήταν οι ιδιοκτήτες, ο προπονητής και οι διευθυντές, όλοι προσπαθούσαν να στρέψουν τον κόσμο κόντρα στους άλλους δύο. Υπήρχε και μια ακόμα υποκλίκα, μεταξύ των δύο ιδιοκτητών.
Ο Rafa είχε τον προσωπικό του PR, που διαχειριζόταν τη θέση του. Περίμενα ότι με την έλευσή μου στο συμβούλιο, ο Rafa θα κάνει την κίνηση να βρει κάποιο σύμμαχο. Τα πράγματα ωστόσο εξελίχθηκαν διαφορετικά. Μπορεί απλά εγώ να είμαι παλιομοδίτης, αλλά δεν ήθελα η πρώτη μου συνάντηση με τον Rafa να είναι μέσω τηλεφώνου. Ήθελα να είναι πρόσωπο με πρόσωπο. Σχεδόν αμέσως μετά το διορισμό μου, υπήρχε αγώνας τη Δευτέρα το βράδυ (κόντρα στη West Ham, οπότε έστειλα μήνυμα στον Rafa ότι θα ήθελα να φάω πρωινό μαζί του το πρωί της Τρίτης. Δεν ήθελα να τον αποσπάσω την ημέρα του αγώνα, οπότε αποφάσισα πως η κατάλληλη στιγμή ήταν η επόμενη μέρα. Όλα ήταν μια χαρά, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν η βδομάδα που υπήρχε το πρόβλημα με τις στάχτες του ηφαιστείου (είχε γίνει έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία), και έτσι η ομάδα θα έπαιζε στην Ισπανία την Πέμπτη (κόντρα στην Atetico Madrid). 
Θα αναχωρούσαν την Τρίτη το μεσημέρι, οπότε δεν περίμενα πως αυτό θα ήταν πρόβλημα για τον Rafa. Για εμένα σίγουρα δε θα ήταν, ωστόσο έστειλε ένα μήνυμα στον Christian Purslow λέγοντας πως δεν μπορεί να έρθει στη συνάντηση διότι θα αναχωρήσει το μεσημέρι. Δεν το κατάλαβα αυτό, πραγματικά. Ήμουν τρεις μέρες στο σύλλογο και ακόμα δεν τον είχα συναντήσει. Τέλος πάντων, πήγε στην Ισπανία και το Σαββατοκύριακο είχαμε έναν αγώνα κόντρα στην Burnley εκτός έδρας στο οποίο δεν παρευρέθηκα. Την ερχόμενη εβδομάδα ήταν ο επαναληπτικός κόντρα στην Atletico Madrid και τον ρώτησα αν μπορεί να συναντηθούμε το επόμενο πρωί, μετά τον αγώνα. Η Liverpool κέρδισε τον αγώνα με βάση τα εκτός έδρας γκολ, και ξανά, έλαβα ένα μήνυμα τις πρώτες πρωινές ώρες το οποίο έλεγε: "Eίμαι πολύ αποσπασμένος από το αποτέλεσμα. Το κεφάλι μου δεν είναι στη θέση του, δεν μπορώ να έρθω στη συνάντηση". 








Και ο Broughton συνέχισε: 
Για εμένα η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει. Ήταν η δεύτερη ευκαιρία που είχαμε να συναντηθούμε, απλά για να μιλήσουμε στην οποία δεν ερχόταν. Το Σάββατο ωστόσο, στη συνέντευξη που έδωσε στην TV πριν τον αγώνα, ο Rafa δήλωσε: "Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται εδώ. Ο καινούριος πρόεδρος βρίσκεται στο σύλλογο σχεδόν 2 εβδομάδες και ακόμα δεν έχουμε συναντηθεί!".
Σκέφτηκα: "Xμμμ.. Έτσι είναι λοιπόν τα πράγματα!". Αλλά και πάλι, δεν ήθελα να φύγει. Είμαι συνηθισμένος στα ηλίθια παιχνίδια ορισμένων, οπότε αποφάσισα να το προσπεράσω.

Ο Broughton τελικά συναντήθηκε με τον Benitez και έδωσε λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη συνάντηση:
Είχαμε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση στην οποία τον συνάντησα. Μιλούσε για δύο ώρες συνεχόμενες και μου είπε τι πάει στραβά. Ήμουν καλά με αυτό, αυτά τα πράγματα πρέπει να τα βγάζεις από μέσα σου. Δεν ήταν παράπονο. Θέλω να ακούσω και τη δικιά του εκδοχή. Μετά είχαμε άλλη μια συνάντηση μετά από μια βδομάδα, όπου μου είπε και πάλι τα ίδια πράγματα. Τον διέκοπτα συνεχώς λέγοντάς του πως αυτά τα έχει επαναλάβει, ενώ αυτός μου απαντούσε πως έπρεπε να τα ακούσω.
Εν τέλει τον ρώτησα τι χρειάζεται. Στο δικό μου χώρο, όταν θες μια επένδυση αναλύεις τι πάει στραβά, τι προσπάθησες να κάνεις και δε δούλεψε, και τι χρειάζεσαι και πως θα δουλέψει αυτό. Είχε έρθει με μια λίστα που είχε -για παράδειγμα- ένα αριστερό μπακ. Τον ρώτησα: "Rafa, είσαι εδώ 6 χρόνια, και έχεις φέρει 6 διαφορετικά αριστερά μπακ. Κανένας απ'όσους έφερες δεν έχει αποδειχθεί σωστός. Τι θα κάνεις διαφορετικά αυτήν τη φορά;". Δεν έλαβα απάντηση.
Του ζήτησα να καταγράψει ό,τι ζητάει και τους λόγους που θα πετύχει. Το έκανε αυτό. Νόμιζε πως ήταν τελείως ακατανόητο από ποδοσφαιρική άποψη, αλλά το έκανε! Και πάνω που ξεκίνησα να πιστεύω πως αρχίζουμε και κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, αποφάσισε πως οι συζητήσεις επιθυμεί να γίνονται μέσω του δικηγόρου του. Εκεί είναι που έγινε ξεκάθαρο πως ήθελε να αποχωρήσει.  
Ο Benitez τελικά έμεινε στην ομάδα μέχρι και το τέλος της περιόδου 2009/2010, αλλά αποχώρησε από τη Liverpool με "κοινή συναίνεση" στις 3 Ιουνίου του 2010, δηλώνοντας πως ήταν "απίστευτα στεναχωρημένος" για την αποχώρησή του. Μια εβδομάδα μετά, βρισκόταν στον πάγκο της Inter Milan.
Δεν ήθελα να αποσπαστώ από όλο αυτό. Ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως υπήρχε απίστευτη πόλωση μεταξύ των φιλάθλων, μερικές φορές πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά κυρίως μέσω mail. Δεν υπήρχε ενδιάμεση κατάσταση. Είτε θα ήταν "Μην τολμήσεις να διώξεις τον Rafa", μέχρι "H ομάδα δεν πρόκειται να αλλάξει σελίδα αν δεν αποχωρήσει ο Rafa". Eκ διαμέτρου αντίθετα. Εγώ πάντως ήθελα να μείνει.
Τραβήχτηκε τελείως εκτός πραγμάτων λέγοντας "θα αφήσω τις διαπραγματεύσεις στον δικηγόρο μου.". Δεν είπε πως αποχωρεί και ποτέ δεν του είπα πως θα αποχωρήσει. Ήταν το "θα τα αφήσω όλα στον δικηγόρο μου" και η στάση του δικηγόρου του ήταν "ποιοι είναι οι όροι για να φύγει ο Rafa;".
Υπήρχε όμως η αντίληψη πως η αποχώρηση του Rafa Benitez θα έκανε την πώληση του συλλόγου ευκολότερη; 
Δε νομίζω πως το είδα ως διευκόλυνση της διαδικασίας. Βρήκα πως έπρεπε να ασχοληθώ με την αποχώρηση του προπονητή, κάτι το οποίο με απέσπασε από το σκοπό για τον οποίο ήρθα αρχικά. Θα προτιμούσα να είχε μείνει. Είχα εν τέλει να ασχοληθώ με ένα λιγότερο πρόβλημα; Ναι, σίγουρα! Αλλά αν είχε μείνει και δεν είχε δημιουργήσει πρόβλημα, αυτό θα ήταν το καλύτερο.

Για την ιστορία, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Broughton αντικατέστησε τον Benitez με τον Roy Hodgson, ο οποίος αποδείχθηκε ένας από τους χειρότερους προπονητές της ιστορίας της Liverpool.

Πηγή: Liverpool Echo 
Share on Google Plus

About Teo H. Caulfield

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.