Dirk Kuyt: Ο δικός μας "μπάσταρδος"

| Επιμέλεια: Σπύρος Χ. |

Προφανώς, με ένα τέτοιο τίτλο, θα πρέπει να ξεκινήσω κάπως ανάποδα αυτό το άρθρο-αφιέρωμα στην καριέρα αυτού του σπουδαίου ανθρώπου και ποδοσφαιριστή.

Και επεξηγώ γυρίζοντας τον χρόνο λίγους μήνες πίσω. Όταν η Feyenoord(ομάδα του Dirk), είχε ως αντίπαλο στους ομίλους του Europa League την Manchester United. Στο παιχνίδι στο Old Trafford, μεγάλη μερίδα των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας, φώναζαν ρυθμικά με στόχο τον Ολλανδό, χαρακτηρίζοντάς τον "Scouse Bastard"(σ.σ. scousers είναι οι κάτοικοι του Liverpool). 

Ο ίδιος, με βίντεο που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε δηλώσει περήφανος που θεωρείται scouser, καθώς πρόκειται για καλούς ανθρώπους, που δουλεύουν σκληρά. Αυτός ήταν και ο Dirk.



"Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για να κερδίζω κάθε παιχνίδι. Είμαι μαχητής. Κάθε παιχνίδι είναι το ίδιο σημαντικό για μένα."
Τάδε έφη Dirk Kuyt. Όσοι τον έζησαν, όσοι τον είδαν, ξέρουν πως αυτή είναι η αλήθεια. Ο ίδιος το είπε καλύτερα από όλους. Ένας ποσοσφαιριστής μαχητής, που τα έδινε όλα στο γήπεδο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Με αντοχή και ψυχικό σθένος, που αν του έδινες και τρίτο ημίχρονο, στο τέλος θα μπορούσε να παίξει και παράταση.

Ένας ποδοσφαιριστής όνειρο για κάθε προπονητή, για κάθε συμπαίκτη. Θα τρέξει, θα σε καλύψει, θα θυσιάσει πολλές φορές το δικό του παιχνίδι και θα παίξει όπου χρειαστεί για να βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο Dirk Kuyt(Ντερκ Κάουτ για να λύσουμε και το μυστήριο γύρω από το όνομά του), γεννήθηκε στο Katwijk της Ολλανδίας στις 22 Ιουλίου 1980. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική Quick Boys, από τα πέντε, μέχρι και τα 18 του χρόνια.


Τότε ήταν που είχε πάρει μεταγραφή στην Utrecht. Εκεί έγινε αμέσως βασικός, παίζοντας κυρίως στα άκρα, καθώς ο προπονητής του προτιμούσε να παίζει με τον Igor Gluscevic στην κορυφή. Αυτό άλλαξε με την αλλαγή προπονητή τη σεζόν 2002/03 αφού ο Kuyt έπαιζε είτε ως κεντρικός επιθετικός, είτε λίγο πίσω από αυτόν. Η σεζόν αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία του στην Utrecht, καθώς τα 20 γκολ που έβαλε στο πρωτάθλημα, ήταν αρκετά για να κερδίσει την μεταγραφή στην Feyenoord.


Η μεταγραφή είχε κοστίσει 1εκ. ευρώ. Έγινε άμεσα ο αγαπημένος της κερκίδας, αφού από την πρώτη του κιόλας σεζόν σκόραρε άλλα 20 γκολ, ενώ την επόμενη σεζόν "μάτωσε" τα αντίπαλα δίχτυα 29 φορές, επίδοση ρεκόρ στη λαμπρή του καριέρα. Στην τρίτη του σεζόν στην ομάδα του Ρότερνταμ, πήρε το περιβραχιώνιο και σκόραρε άλλα 25 γκολ, έχοντας ως παρτενέρ του τον Salomon Kalou.

Το όνειρό του ήταν όμως να παίξει στην Premier League. "Ήθελα να φύγω από την Feyenoord μόνο για να πάιξω για μια πολύ μεγάλη ομάδα και αυτό είναι η Liverpool. Θα είναι μεγάλη ευχαρίστηση να παίξω εδώ".


Αυτό είχε δηλώσει με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στην Liverpool το καλοκαίρι του 2006. Έξι χρόνια έμελλε να "κάτσει" στην ομάδα μας ο Kuyt. Έξι χρόνια στα οποία έφτασε τις 285 εμφανίσεις και σκόραρε 71 γκολ, πολλά εκ των οποίων αρκετά κρήσιμα. Ο Dirk, ερχόμενος από τον πάγκο είχε σκοράρει, στην τελευταία του σεζόν, στον τελικό του League Cup κόντρα στην Cardiff, για να πανηγυρίζει το πρώτο και τελευταίο τρόπαιο που πανηγύρισε στο Anfield, έχοντας ευστοχήσει και στη διαδικασία των πέναλτι.


Ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει το χατ-τρικ που σημείωσε κόντρα στην Manchester United το 2011(credit στον Luis Suarez!); Ήταν άλλωστε ο μοναδικός που έκανε κάτι τέτοιο μετά τον Peter Beardsley το 1990. Ακόμη, σε εκείνο το δραματικό Merseyside Derby το 2007, σκόραρε δύο γκολ από την άσπρη βούλα, με το τελευταίο στις καθυστερήσεις να αποτελεί και το νικητήριο γκολ.


Το καλοκαίρι του 2012, η Fenerbahce ανακοινώνει την μεταγραφή του Dirk Kuyt, με τριετές συμβόλαιο. Στα τρία χρόνια στην Τουρκία, πέτυχε 26 γκολ σε 95 συμμετοχές, παρότι για το μεγαλύτερο διάστημα χρησιμοποιείτω ως δεξιός wing back.


Όσον αφορά την εθνική Ολλανδίας, ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές(104 κατ' ακρίβειαν), σκοράροντας 24 φορές, ενώ ήταν υπαρχηγός(πίσω από τον Wesley Sneijder) στην εθνική του Louis van Gaal για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, το οποίο έμελλε να αποτελεί και το τέλος της καριέρας του από την εθνική.

Κάτι έλειπε όμως. Αυτό το κάτι, ήταν ένα πρωτάθλημα. Ο Kuyt το καλοκαίρι του 2015 επιστρέφει στην Feyenoord. Μονοετές ήταν το συμβόλαιό του. Το τέλος της σεζόν βρίσκει την Feyenoord στην τρίτη θέση, αρκετά πίσω από την πρωταθλήτρια PSV και τον Ajax. Άλλη μια σεζόν. Δε γίνεται να τελειώσει έτσι! Έτσι φτάνουμε στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν 2016-2017. Η Feyenoord, σε γιορτινή ατμόσφαιρα, φιλοξενεί την Utrecht και με νίκη σφραγίζει το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας, μετά το 1999. Ο αρχηγός Dirk Kuyt, σκοράρει χατ-τρικ κόντρα στην παλιά του ομάδα, σφραγίζοντας τον τίτλο.


Δε θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο φινάλε στην καριέρα του. Τρεις μέρες αργότερα(17/05/2017), βάζει τέλος στην πολύχρονη καριέρα του, ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από την ενεργό δράση. Αποχωρεί πρωταθλητής. Ένας μαχητής, ένας πολεμιστής, ένας νικητής, που φεύγει όπως ακριβώς του αξίζει. Dirk Kuyt, τα σέβη μου. Αντίο.




Για όλα τα νέα της ομάδας μας, μπείτε στη σελίδα μας στο Facebook.

*Κατεβάστε την εφαρμογή μας για Android συσκευές: Link*
Share on Google Plus

About Spyros C

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.