H Liverpool σκέφτεται να κάνει περαιτέρω επέκταση του Anfield



Η Liverpool «ζυγίζει» τις επιλογές της, καθώς έχει υπόψιν της μια περαιτέρω επέκταση του Anfield.

Μετά την ολοκλήρωση του εντυπωσιακού νέου Main Stand, οι Κόκκινοι επιβεβαίωσαν πως το ενδιαφέρον τους έχει επικεντρωθεί στο πώς θα μεταμορφώσουν το Anfield Road και θα αυξήσουν τη χωρητικότητα του σταδίου σε 60.000 θέσεις.
Η δεύτερη φάση της ανάπλασης θα κοστίσει περίπου 40-45 εκατ. λίρες, και θα προσθέσει γύρω στις 5000 επιπλέον θέσεις.
Η Liverpool έχει καταθέσει το πλάνο για την οικοδομική άδεια για το Anfield Road από το 2014.
Φέτος τον Σεπτέμβριο θα συμπληρωθούν 3 χρόνια από τότε, αλλά η ομάδα πρέπει να περιμένει ως τον Αύγουστο του 2019 μέχρι να λήξει η οικοδομική άδεια.
Όταν η Liverpool κατέθεσε την αίτηση για το Main Stand στο Δημοτικό Συμβούλιο του Liverpool, συζήτησε και το σχεδιάγραμμα για την οικοδομική άδεια για το Anfield Road.
Καθώς προχώρησαν με την κατασκευή, έγινε ένας αριθμός αλλαγών – ο τελευταίος τον Αύγουστο του 2016, οπότε τα 3 χρόνια ουσιαστικά ξεκίνησαν από εκείνο το σημείο.
Οι ιδιοκτήτες είχαν πάντα σκοπό να περιμένουν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για περαιτέρω ανάπλαση.
Το νέο Main Stand, που αύξησε τη χωρητικότητα σε 54.000 (με επιπλέον 8500 θέσεις), άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά τον περισσότερο καιρό μες τη χρονιά, το ισόγειο ήταν εργοτάξιο, με κάποιες προσωρινές εγκαταστάσεις μόνο.
Το πρότζεκτ των 110 εκατ. λιρών ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν τα νέα αποδυτήρια και οι εγκαταστάσεις των media χρησιμοποιήθηκαν στο ντέρμπι του Merseyside.

«Πάντα λέγαμε πως θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το Main Stand και να αξιολογήσουμε την επιτυχία του, πριν κοιτάξουμε για κάποια ανάπτυξη του Anfield Road,» είπε ο Andy Hughes.

«Το Anfield Road παρέχει μια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του σταδίου μας στο μέλλον, και η θέση της ομάδας είναι πως θα ξεκινήσουμε να ερευνούμε αυτή την πιθανότητα.
«Θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με το Main Stand, όσον αφορά το Anfield Road. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω σε σχέδια, κόστος, χωρητικότητα, και βιώσιμες οικονομικές επιλογές.
«Μόνο όταν θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και θα έχουμε ένα αποτέλεσμα, θα είναι η κατάλληλη ώρα να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ανάπτυξης.»

Σε ερώτηση την περασμένη σεζόν σχετικά με μια περαιτέρω επέκταση του σταδίου, ο κύριος ιδιοκτήτης, John Henry είπε: «Δε ξέρω αν θα υπάρξει επόμενο βήμα, γιατί οι τιμές των εισιτηρίων στην Αγγλία είναι ένα ζήτημα.»

Ωστόσο, η Liverpool παραμένει αποφασισμένη να βρει ένα μοντέλο που θα δουλέψει για την ομάδα.

«Υπάρχουν πολλά θετικά και πολλά αρνητικά από οικονομικής άποψης,» πρόσθεσε ο Hughes.
 «Πρέπει να βρούμε τρόπο να δουλέψει από πολλές απόψεις. Από σχεδιαστικής άποψης, επιχειρησιακής άποψης, και οικονομικής άποψης.
«Εξερευνούμε όλα αυτά τα θέμα. Δεν έχουμε απορρίψει, ούτε επιβεβαιώσει τίποτα αυτή τη στιγμή.»
Η οικοδομική άδεια για το Anfield Road που έχει αυτή τη στιγμή η Liverpool, θα μπορούσε να δώσει 4800 επιπλέον θέσεις.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να διαλέξουν μια διαφορετική επιλογή, που θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο την χωρητικότητα.
To Main Stand έχει αποδειχτεί πολύ πετυχημένο, με κάθε εντός έδρας αγώνα αυτή τη σεζόν να είναι sold out.
Πληρώθηκε με ένα δάνειο 110 εκατ. λιρών, με επιτόκιο της τάξης του 1,24%. Με το Main Stand να αποδίδει επιπλέον 20 εκατομμύρια/έτος, μέσα σε 6 έτη το χρέος θα έχει αποπληρωθεί.
Ο Hughes είπε: «Είμαστε απολύτως ευτυχισμένοι με την επιτυχία του πρότζεκτ της επέκτασης του Main Stand. Τα σχόλια που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι απίστευτα.
Εξαιρετική επιτυχία
«Μια κατασκευή τέτοιου βεληνεκούς να ολοκληρωθεί στην ώρα της και εντός μπάτζετ, είναι τεράστια επιτυχία για όλους τους εμπλεκόμενους.»
Θα είναι ένα πολυάσχολο καλοκαίρι στο Anfield, με το στάδιο να δέχεται τεράστιες αλλαγές – εσωτερικά και εξωτερικά.
Η έντονη δουλειά θα έχει να κάνει με το να μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, ενόψει της σεζόν 2017/18.
Γύρω στις 1000 θέσεις θα χρειαστεί να μετακινηθούν, για να εξασφαλισθεί ότι οι Κόκκινοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Accessible Stadia Guide.
Επέκταση Kop
Το Kop θα επεκταθεί, ως κομμάτι του πρότζεκτ, με το γέμισμα των γωνιών και στις 2 μεριές – δημιουργώντας έτσι χώρο για επιπλέον 470 θέσεις.








Νέο χορτάρι φέτος το καλοκαίρι
Το Anfield θα αποκτήσει επιτέλους νέο χορτάρι φέτος το καλοκαίρι, το οποίο θα συνοδεύεται με ολοκαίνουργια συστήματα άρδευσης και αποχέτευσης.
Θα είναι ένας συνδυασμός φυσικού και τεχνητού χορταριού.
Νέο κατάστημα
Έξω από το γήπεδο, οι εργασίες συνεχίζονται στο νέο κεντρικό κατάστημα της ομάδας, τώρα που ολοκληρώθηκε η κυρίως δουλειά.

Είναι προγραμματισμένο να ανοίξει με την έναρξη της νέας σεζόν – δημιουργώντας 60 νέες θέσεις εργασίας.

Μακριά από το Anfield, η Liverpool θα καταθέσει πρόταση αργότερα αυτό το μήνα για να χτίσει νέο προπονητικό κέντρο, στο Kirkby Academy.
Επιμέλεια: Μαρία Αλεξανδροπούλου
Πηγή: Liverpool ECHO
Share on Google Plus

About Maria Alexandropoulou

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.