Σαν σήμερα το 1974, παραιτείται ο manager της Liverpool FC, Bill Shankly!



Στις 14 Δεκεμβρίου του 1959, ο Bill Shankly αναλαμβάνει την Liverpool FC, μια ομάδα που ήταν στην Second Division για χρόνια και μόλις είχε χάσει από την τοπική  Worcester City για το θεσμό του 1958-1959 FA Cup. 15 χρόνια μετά αφού είχε μεταμορφώσει την Liverpool στη μεγαλύτερη δύναμη στην Αγγλία, αποφασίζει ότι είναι πολύ κουρασμένος για να συνεχίσει με τις καθημερινές συμμετοχές στην ομάδα.

Πριν από ένα χρόνο η γυναίκα του Nessie τον είχε συμβουλέψει να σταματήσει αλλά αυτός είχε νιώσει πως δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα.

Το 1974 αφού κέρδισε το FA Cup σε έναν τελικό απέναντι στην Newcastle United αποφάσισε ότι μπορούσε να αποχωρήσει από την ομάδα(μια απόφαση που θα μετάνιωνε οικτρά μερικά χρόνια αργότερα, όταν και θα του απαγόρευαν να παρακολουθεί τις καθημερινές προπονήσεις της ομάδας από...συνήθειο!!), περήφανος και στεναχωρημένος μόνο για το γεγονός ότι δεν είχε κατακτήσει το European Cup.

Κέρδισε πολλούς άλλους τίτλους όμως, συμπεριλαμβανομένων τριών πρωταθλημάτων, δύο FA Cups και ενός UEFA Cup.

O Bill Shankly κατά τη συνέντευξη τύπου, όπου και παραιτείται ως manager της Liverpool FC.

Η αποχώρηση του Shankly ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία όταν στις 12 Ιουλίου του 1974 συγκαλέστηκε μια συνέντευξη τύπου από τη Liverpool. Ο πρόεδρος, John Smith, είπε: "Με μεγάλη στεναχώρια σας ανακοινώνω πως ο κύριος Shankly μας ανακοίνωσε πως παραιτείται από την ενεργό προπονητική στο ποδόσφαιρο, και δη από την ομάδα της Liverpool. Και το συμβούλιο με μεγάλη απροθυμία αποδέχεται την απόφασή του. Ο κύριος Shankly είναι ένας άνθρωπος που έχει πετύχει απίστευτα πράγματα στην ομάδα."

Όταν ήρθε στο γραφείο του John Smith η γραπτή παραίτηση του Shankly, το συμβούλιο δεν πίστευε στα μάτια του. Έκαναν ότι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον άνθρωπο που έβαλε την Liverpool στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη από το να αποχωρήσει ως προπονητής της ομάδας. Ο ίδιος όμως ήταν συνειδητοποιημένος όσον αφορά το τέλος της προπονητικής του καριέρας.

Όταν οι οπαδοί έμαθαν τα νέα, ολόκληρη η πόλη του Liverpool θρηνούσε. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν!

O Bill Shankly ξόδεψε το πρώτο του Σάββατο παρακολουθώντας το τοπικό ματς κοντά στο σπίτι του, Everton-Derby County στις 18 Αυγούστου του 1974. Μόλις οι οπαδοί κατάλαβαν ότι είναι εκεί, ξέσπασαν σε ατελείωτα χειροκροτήματα. Η Liverpool έπαιζε με την Luton, όπου ο Bob Paisley απέδειξε ότι το "είχε" με τα quotes όσο και ο προκάτοχός του. Όταν ένας δημοσιογράφος του ρώτησε τι κάνει ο Shankly, αυτός απάντησε "Αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο κατευθείαν. Από ότι έμαθα πήγε να δει την Everton"

Λίγο μετά ο Bob Paisley του απαγόρευε να παρακολουθεί τις καθημερινές προπονήσεις της ομάδας, καθώς ένιωθε ότι αυτό επηρέαζε αρνητικά τους παίκτες. Ο ίδιος στεναχωρήθηκε πάρα πολύ και ένιωθε τόσο άσχημα που για αρκετό καιρό δεν έβγαινε καν από το σπίτι του. Και αυτό άφησε ένα αρνητικό σημάδι στην σχέση του με την ομάδα, ο οποίος μένοντας κοντά στο Bellefield, βρήκε παρηγοριά στο να παρακολουθεί προπονήσεις της Everton και είχε το παράπονο πως "μετά την απόσυρσή του, η Everton του φέρθηκε πολύ καλύτερα από ότι η ίδια του η ομάδα"

Όμως, το κατορθώματά του μιλάνε από μόνα τους για την ομάδα. Ένας άνθρωπος που ήταν μπροστά από την εποχή του(αλήθεια ποιος άλλος θα έκανε πιο κοντή την πόρτα των αποδυτηρίων του ώστε όταν οι αντίπαλοι παίκτες εξέρχονται από τα αποδυτήριά τους να βλέπουν τους αντιπάλους να σκύβουν και έτσι να φοβούνται για το "ύψος" και το "μέγεθός" τους;) Ένας άνθρωπος του λαού που δεν έβαζε τίποτα και κανέναν πάνω από τους ίδιους τους οπαδούς(αλήθεια ποιος άνθρωπος θα μιλούσε για σοσιαλισμό και ισότητα στο ποδόσφαιρο στην τότε εποχή της Αγγλίας;). Ένας άνθρωπος που δεν θα συμβιβαζόταν με ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ από το να κάνει την ομάδα την καλύτερη ομάδα στο Νησί("Αν είσαι πρώτος, είσαι πρώτος. Αν είσαι δεύτερος, είσαι ένα τίποτα")



Η κληρονομιά του ακόμη συνεχίζεται καθώς οι αξίες του θα έχουν πάντα εμποτίσει τα ιδανικά αυτού του συλλόγου. Κάποια πράγματα άλλωστε είναι διαχρονικά.

Πηγές: Shankly, My story
Επιμέλεια: Γιώργος
Share on Google Plus

About George

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.