Η αποφασιστική στιγμή για το μέλλον της FSG (?)

Η κατάληξη της υπόθεσης Philippe Coutinho θα είναι είτε καταδικαστική είτε λυτρωτική για τους Αμερικανούς.

Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 

Θα ρωτήσετε: και γιατί να είναι η συγκεκριμένη υπόθεση αυτή που θα κρίνει το μέλλον της παρούσας διοίκησης στο σύλλογο της Liverpool; 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: η FSG ποτέ ως τώρα δεν είπε ψέματα στον κόσμο της ομάδας. Τουναντίον, συμπεριφέρθηκε ως ένα σημείο και ντόμπρα, απαλάσσοντας τον σύλλογο από χρέη ετών (και φυσικά προγενέστερων διαχειριστών του), αναβαθμίζοντας το γήπεδο, διατηρώντας την τιμή των εισιτηρίων στα ίδια επίπεδα, μετά τις πιέσεις των φιλάθλων, προσλαμβάνοντας έναν world-class προπονητή και δίνοντας του τα κλειδιά κάθε πόρτας. Δεν προανήγγειλε ποτέ σπουδαίες μεταγραφές, δεν προέβη σε μεγαλεπήβολες δηλώσεις, γενικά δεν πήρε και αρκετές φορές το βήμα. Η Fenway Sports Group διαχειρίζεται ήρεμα και μεθοδικά τη Liverpool, με τρόπο ειλικρινή, ανεξάρτητα αν δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του κόσμου, όσον αφορά κυρίως στο μεταγραφικό. 

Αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα για την απάντηση στην υποτιθέμενη ερώτηση σας. Είναι η απάντηση στο γιατί τώρα και όχι νωρίτερα. Γιατί να είναι αυτή η υπόθεση, της μεταγραφής του μικρού Βραζιλιάνου μάγου στη Barcelona η καθοριστική για το μέλλον της FSG και όχι κάποια προηγούμενη. Γιατί, πολύ απλά, ποτέ στο παρελθόν δεν είπαν (έστω τόσο χοντρά και καταφανώς) ψέματα. 

Ψέματα; Και ερχόμαστε στο κυρίως πιάτο του παρόντος άρθρου. Η υπόθεση Coutinho είναι μακράν το μεγαλύτερο στοίχημα της FSG. Κακά τα ψέματα, οι Αμερικανοί έβαλαν το χέρι στην τσέπη αυτό το καλοκαίρι, κάτι που ενοχλούσε όσο δεν το έπρατταν, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν 1/3 επιτυχημένες μεταγραφές, αφού RB Leipzig και Southampton αρνούνται να πουλήσουν Keita και Van Dijk αντίστοιχα. Μέχρι και οι διαπραγματεύσεις με τη Roma για τον Salah, που τελικά υπέγραψε στους Reds, "τράβηξαν" πολύ. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, δεν καταλογίζεται τίποτα εις βάρος της FSG, αφού το...κώλυμα προέκυψε από την αρνητικότητα των διαπραγματευτών. Το μπαλάκι, λοιπόν, πάει στον Klopp και στις επιλογές του.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Philippe Coutinho, η FSG έχει διαβεβαιώσει τον Klopp πως δεν πρόκειται να πουλήσει τον παίκτη, εμπιστευόμενη την επιθυμία του Γερμανού να τον κρατήσει στη Liverpool. Η διαβεβαίωση αυτή σημαίνει πως η στάση της Διοίκησης θα παραμείνει η ίδια, όσα χρήματα και αν προσφέρουν οι εκ Βαρκελώνης μνηστήρες. Η διαβεβαίωση αυτή σημαίνει, επίσης, πως ο Jurgen Klopp γυρίζει δεξιά και αριστερά και, "επανδρωμένος" με τη στάση της Διοίκησης επιμένει πως ο "Phil" δεν είναι προς πώληση.

Τι θα γίνει όμως αν η αλόγιστη Barcelona πληρώσει όσο-όσο και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Liverpool "γλυκαθούν"; Το όσο-όσο εδώ έχει και πραγματολογική ερμηνεία: όσα πήρε για τον Neymar, τόσα να δώσει (τέλος πάντων πάνω από 130-150εκ€) και για τον Coutinho. Τι θα συμβεί τότε; 

Η FSG θα έχει "κρεμάσει" την ομάδα, θα έχει "κρεμάσει" τον Jurgen Klopp και, σίγουρα, θα έχει "κρεμάσει" τον εαυτό της. Η αδράνεια ή τέλος πάντων η δράση που δεν συμβαδίζει με τα "θέλω" του κόσμου είναι και έχει γίνει ανεκτή. Το ψέμα, όμως, και η προδοσία θα τους καταδικάσουν. Δεν νομίζω να προλάβει η FSG να χαρεί επενδύσει τα (πχ) 150εκ€ της μεταγραφής. Δεν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα. Όχι στη Liverpool.
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.