Μάλλον η άμυνα δεν θα γίνει καλύτερη | Του Μαρτίνου Νιάνιου

Ο Μαρτίνος εξηγεί, μέσα από την ανάλυση των αριθμών του Jurgen Klopp, πως αυτό που τελικά ενδιαφέρει είναι η βελτίωση της επίθεσης και όχι της άμυνας. 

Μετά την φυγή Benitez, η αμυντική λειτουργία της ομάδας έχει πάρει τον κατήφορο, δεχόμενη σε 7 χρονιές πάνω από 40 γκολ με μέσο όρο πάνω από 45 ανά χρονιά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που περιμέναμε ότι φέτος θα λυθεί με κάποιες προσθήκες στην άμυνα ή/και το κέντρο που δεν έχουν έρθει μέχρι τώρα.

Όμως γιατί το περιμέναμε αυτό; Η προπονητική ιστορία του Klopp, εξάλλου, δεν σε προδιαθέτει ότι δίνει κάποια μεγάλη σημασία στην άμυνα.

Αναλύοντας τις χρονιές (15) που ήταν πρώτος προπονητής σε όλη την σεζόν, βλέπουμε ότι μόνο σε δύο από αυτές κατάφερε η άμυνα του να δεχτεί κάτω από 1 γκολ ανά παιχνίδι (γ.α.π.). Στις υπόλοιπες 13 τα νούμερα κυμάνθηκαν από 1 μέχρι 1.68 γ.α.π.. Αν κάποιος θέλει να αφαιρέσει τις χρονιές στη Mainz και να επικεντρωθεί στην Dortmund, τότε τα νούμερα στις 4 από τις 6 χρονιές είναι  από 1.12 μέχρι 1.24 γ.α.π., που σε αγώνες Premier League "μεταφράζονται" σε 42 με 47 γκολ παθητικό την χρονιά. Αυτά είναι μεγάλα νούμερα που δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για διακρίσεις, εκτός και αν καταφέρεις να αυξήσεις θεαματικά και το ενεργητικό των τερμάτων σου.

Τις χρονιές που πήρε πρωτάθλημα στην Γερμανία (2011,2012) ο Klopp όχι μόνο κατάφερε να μειώσει το παθητικό (<0.75 γ.α.π.), αλλά αύξησε θεαματικά και τα νούμερα της επίθεσης σε 1.97 με 2.35 γ.α.π.. Τις επόμενες δύο χρονιές, που βγήκε δεύτερος, τα νούμερα στην επίθεση ήταν και πάλι φοβερά με 80+ γκολ την χρονιά. 

Σε αυτές τις τέσσερις χρονιές, η διαφορά τερμάτων για την Dortmund ήταν από 39 μέχρι 55 γκολ, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χρονιές του Klopp στην Γερμανία δεν ήταν ποτέ καλύτερη από 30.

Πέρυσι, στην πρώτη του φουλ χρονιά στην ομάδα μας, η διαφορά τερμάτων ήταν στα 36. Όμως, η αμυντική μας λειτουργία δεν φαίνεται να γίνεται καλύτερη, άρα μόνη ελπίδα για κάτι καλύτερο είναι να αυξηθεί η επιθετική μας απόδοση σε 90 γκολ, ώστε η διαφορά τερμάτων να είναι 45+. Ίσως αυτό εξηγεί την προσθήκη Salah και την έντονη επιθυμία για τον Keita, ενώ στην άμυνα έγινε μόνο προσθήκη στα αριστερά, όπου υπήρχε λειψανδρία. 

Η τακτική του Klopp, με τους γρήγορους παίκτες μπροστά και την αυξημένη συμμετοχή των ακραίων μπακ στην επίθεση, μάς δείχνει ότι στόχος του είναι να σκοράρει πολύ, τόσο πολύ που δεν θα έχει σημασία πόσα γκολ θα φάει. Δεν είναι λογικό να βάζεις 3 γκολ εκτός έδρας στην Watford και να φεύγεις με τον 1 βαθμό, αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να έχουμε συνηθίσει πια. Οι παίκτες και ο προπονητής αναφέρουν συχνά πόσο δουλεύουν στο αμυντικό κομμάτι και στις τοποθετήσεις στις στημένες φάσεις, αλλά είναι φανερό ότι δεν υπάρχει καμιά βελτίωση. Προσθήκη παικτών δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, αφού πάλι η ομάδα θα έχει κενά από τα πλάγια, ενώ και στις τοποθετήσεις τα λάθη είναι πολλών παικτών ταυτόχρονα και όχι λάθος αποφάσεις αποκλειστικά των αμυντικών. Πχ στα κόρνερ με την Watford, οι λάθος αποφάσεις ήταν των Firmino και Wijnaldum, ενώ στο δεύτερο γκολ Henderson και Wijnaldum άφησαν αντιπάλους παίκτες να κινηθούν στους χώρους χωρίς καμία ενόχληση με αποτέλεσμα να υπάρχει υπεραριθμία του αντιπάλου στην άμυνα μας.

Αυτά τα λάθη διορθώνονται με τρεις τρόπους:
α) με προπόνηση, β) με άλλους παίκτες, γ) με άλλο σύστημα
Ο α τρόπος βλέπουμε ότι δεν βοηθάει. Άλλους παίκτες δεν παίρνουμε και σύστημα δεν αλλάζουμε.

Νομίζω ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε ότι η άμυνα δεν θα βελτιωθεί και να δούμε πώς θα κάνουμε την επίθεση καλύτερη ώστε να πετύχει πάνω από 90 γκολ.
Η προσθήκη Salah δίνει αρκετά στην ομάδα και όσο δένει περισσότερο με Mane και Firmino, θα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι για τις αντίπαλες άμυνες. Το μόνο που λείπει είναι ένας κεντρικός μέσος, που θα μπορέσει γρήγορα να εκμεταλλευτεί την επιθετική τριάδα. Θεωρητικά αυτός φέτος θα ήταν ο Coutinho. Μένει, επομένως, να δούμε τι θα συμβεί στις μέρες που απομένουν για το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.