Πρόκριση και Champions League / Αποκλεισμός και Europa

Διαβάστε την ανάλυση του LiverpoolFans.gr για την τοποθέτηση της Liverpool στην επόμενη κλήρωση, των ομίλων του Champions ή του Europa League.

Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 

Σχεδόν δύο ώρες μετά, η είδηση ότι η Liverpool θα αντιμετωπίσει την Hoffenheim (ανάλυση προφίλ ΕΔΩ) στα play-offs του Champions League έχει πλέον διαδοθεί παντού. Με τη συμμετοχή της σε αυτήν - την τελευταία - προκριματική φάση πριν τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η Liverpool έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε "ευρωπαϊκούς" ομίλους ούτως ή άλλως, αφού και σε περίπτωση αποκλεισμού από του φερέλπιδες Γερμανούς, θα συμμετάσχει αυτόματα στους ομίλους του Europa League, όπως ορίζει το σύστημα της UEFA.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, λοιπόν, οι Reds θα παρευρεθούν σε μία εκ των δύο προγραμματισμένων κληρώσεων στο Μονακό, στις 24 ή στις 25 Αυγούστου, ανάλογα με την έκβαση της διπλής αναμέτρησης απέναντι στην Hoffenheim. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την τύχη της Liverpool στις κληρώσεις αυτές.


Champions League


Η πολυπόθητη επιστροφή στο Champions League απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα από την αρμάδα του Jurgen Klopp, και μπάλας θελούσης, η Liverpool θα έχει το δικό της...μπαλάκι στην κληρωτίδα του Μονακό, την Πέμπτη 24 Αυγούστου. Σε ποιο από τα 4 γκρουπ δυναμικότητας θα ανήκει όμως; 

Όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα, το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται, πάντοτε, κατά το σύστημα της UEFA, από τους κατόχους του τροπαίου και τους πρωταθλητές των πρώτων 7 ομοσπονδιών στην κατάταξη της UEFA. Φέτος, δεδομένου πως ο πρωταθλητής Ισπανίας (Real Madrid) είναι και ο κάτοχος του τροπαίου, στο Pot 1 εντάσσεται και ο πρωταθλητής της 8ης ομοσπονδίας.

Η τοποθέτηση στα Pot 2, 3 και 4 βασίζεται στην κατάταξη των συλλόγων στη σχετική βαθμολογία της UEFA. Έτσι, το Pot 2 έχει ήδη συμπληρωθεί κατά τα 7/8, και σε περίπτωση ταυτόχρονου αποκλεισμού Sevilla και Napoli, η Tottenham θα αποτελέσει μέλος του. Με τα στοιχεία αυτά, τίποτα δεν μπορεί να κουνήσει τη Liverpool από το Pot 3, ούτε προς το 2ο, αλλά ούτε και προς το 4ο. Στην κατάληξη αυτή βοήθησε ο ταυτόχρονος αποκλεισμός Dynamo Kyiv και Ajax, δύο ομάδων που περνούν τους Reds στην κατάταξη της UEFA και μια ενδεχόμενη πρόκριση τους στους ομίλους θα μπέρδευε τα πράγματα για την ομάδα του Klopp. 









photo credit: reddit



Europa League


Πρέπει ωστόσο, να έχουμε στο νου μας και την αποτυχία. Σε περίπτωση που οι Reds εμφανιστούν κατώτεροι των περιστάσεων απέναντι στη Hoffenheim, τότε θα οδηγηθούν στην κλήρωση της 25ης Αυγούστου, για τους ομίλους του Europa League. Εκεί θα συμμετάσχουν συνολικά 48 ομάδες (16 ήδη, 22 νικητές των Play-offs του Europa League και 10 ηττημένοι των Play-Offs του Champions League), επομένως κάθε Pot θα περιλαμβάνει 12 ομάδες. 

Με Arsenal, Lyon, Villareal και Lazio ήδη στους ομίλους και με καλύτερη βαθμολογία στην κατάταξη της UEFA από τη Liverpool, οι Reds (με βαθμολογία 56.192) θα πέσουν από το Pot 1 μόνο αν βρεθούν εκεί άλλες 8 ανώτερες βαθμολογικά ομάδες. Τούτο όμως δεν μπορεί να συμβεί, αφού στα Play-Offs και του Champions League αλλά και του Europa League υπάρχουν μόλις 7 ομάδες που ξεπερνούν τη Liverpool σε βαθμολογία (από C.L: Sevilla, Napoli, Olympiacos και από E.L: Zenit, Dynamo Kyiv, Ajax και Athletic Club). Έτσι, ακόμα κι αν οι πρώτες τρεις της παρένθεσης αποκλειστούν ταυτόχρονα και οι επόμενες τέσσερις προκριθούν στους ομίλους του Europa League, τότε η Liverpool θα καταλήξει να είναι η 12η ομάδα του Pot 1.

Συμπερασματικά δηλαδή, οι Reds αποφεύγουν Arsenal (ούτως ή άλλως ομάδες από την ίδια ομοσπονδία δεν κληρώνονται μαζί), Lyon, Villareal, και Lazio. Επίσης, ανάλογα με τα αποτελέσματα των Play-Offs, όσες από τις προαναφερθείσες ομάδες αποκλειστούν ή προκριθούν αντίστοιχα και πιθανώς (αν αποκλειστούν) τις Celtic, CSSKA, FCSB, Kobenhavn, Sporting CP και (αν προκριθούν) τους ΠΑΟΚ, Milan, Krasnodar, Braga, Plzen και Club Brugge.

Από την άλλη, πιθανοί αντίπαλοι της Liverpool θα είναι - σίγουρα - οι Hertha, Koln, Vitoria Guimaraes, Atalanta, Zulte Waregem, Zorya Luhansk, Konyaspor, Vitesse, Fastav Zlin και Lugano, που βρίσκονται απευθείας στους ομίλους και στα Pots 2, 3, ή 4, καθώς και όλες οι υπόλοιπες ομάδες που δεν αναφέρθηκαν και θα προκριθούν στους ομίλους του Europa League, συμπεριλαμβανομένων και Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. 
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.