ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι αριθμοί των παικτών της Liverpool!

Ποιοι παίζουν ακατάπαυστα; Κάθε πότε σκοράρει ο Salah; Κάθε πόσα λεπτά συμμετέχει σε γκολ ο Coutinho; Ανά πόσα ματς κρατά clean sheet η ομάδα με τον Klavan;

Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 
Φτάσαμε στα μέσα της σεζόν, με την ομάδα να έχει δώσει ήδη 29 παιχνίδια! Ελάτε να δούμε μαζί μερικούς αριθμούς που δείχνουν τα επίπεδα αποτελεσματικότητας των Reds σε άμυνα και επίθεση, ποιοι έχουν παίξει περισσότερο, και ακόμα πολλά.


Ξεκινώντας με το γενικό τοπίο των παιχνιδιών, η Liverpool έχει δώσει 29 αγώνες, παίρνοντας το maximum των τριών πόντων από τους 15 (τουτέστιν το 51.7% νίκες), έναν από 11 και κανέναν από τους υπόλοιπους 3! Κοινώς, η ομάδα του Klopp είναι αήττητη στο 89,7 των αγώνων της!!!

Το ποσοστό αήττητων αγώνων φτάνει το 90% στην Premier League όπου οι κόκκινοι έχουν κερδίσει τα μισά παιχνίδια (10/20), και μετρούν μόλις 2 ήττες. Στο δε Champions League, η Liverpool παραμένει αήττητη μετά από 8 συνολικά παιχνίδια (συμπεριλαμβανομένων των play-offs)!
Αμυντικά, η εστία των Mignolet-Karius-Ward έχει μείνει 12 φορές ανέπαφη, δηλαδή η Liverpool κρατά το 0 πίσω κάθε 2,5 παιχνίδια. Μάλιστα στα παιχνίδια πρωταθλήματος έχει καταφέρει το 0 παθητικό σχεδόν στα μισά (9/20)!

Όσον αφορά στα γκολ, οι Reds, στατιστικά, κερδίζουν κάθε παιχνίδι με "σκορ" 2,6-1,1. Τους ακριβείς αριθμούς βλέπετε στον παραπάνω πίνακα. Εμείς μονάχα να σημειώσουμε πως στο Champions League η Liverpool..."τρελαίνεται", αφού σκοράρει 3.6 γκολ ανά παιχνίδι!
Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως 2/3 γκολ προέρχονται από assists, δείγμα της ομαδικότητας της αρμάδας του Klopp.

Κοιτώντας τις ατομικές επιδόσεις, τα περισσότερα παιχνίδια έχουν Salah (28), Firmino (27), Wijnaldum (26), Oxlade-Chamberlain (26) (είχε αρκετές συμμετοχές και με την Arsenal), Henderson (23), Can (23), Milner (22) και Lovren (22). Ωστόσο αν δούμε και τα λεπτά συμμετοχής, αποδεικνύεται πως Ox και Millie χρησιμοποιούνται περισσότερο ως αλλαγές [(1.281', 49'/ παιχνίδι) και (1.158', 53'/παιχνίδι) αντίστοιχα]. Salah και Bobby έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 2.000 λεπτών (2.194, 2.087) και παίζουν 78' και 77' ανά παιχνίδι!

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Όσον αφορά στους τερματοφύλακες, είναι ολοφάνερο πως ο Simon Mignolet έχει τον πρώτο λόγο, αφού έχει ξεκινήσει 20 φορές (18 PL και 2 CL), σε αντίθεση με τις μόλις 8 του Karius (6 CL) και τη μοναδική του Ward στο ματς κυπέλλου με την Leicester. Ο Βέλγος πορτιέρο, τώρα, έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 7 παιχνίδια (35%), ενώ ο Karius σε 5/8 (62.5%). Ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε πως αντιμετώπισε από δυο φορές Maribor και Spartak Μόσχας, που τον απείλησαν ελάχιστα. 
Στην άμυνα τα πράγματα είναι κάπως μοιρασμένα, με όλους τους stoppers να έχουν σχεδόν ισότιμο χρόνο συμμετοχής: Lovren (22 παιχνίδια), Matip (20), Gomez (20) και Klavan (17). Πάντως ο Joe Gomez μπαίνει καταχρηστικά στη λίστα, μιας και τα 1390 από τα 1619' συμμετοχής του, τα έχει παίξει ως δεξιός μπακ. Να σημειώσουμε επίσης πως το δίδυμο που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στο Champions League ήταν αυτό των Lovren-Matip (7π.), ενώ στο πρωτάθλημα ο Klopp μοίρασε σχεδόν ισότιμα το χρόνο συμμετοχής.

Τα σπουδαία είναι όταν δει κανείς τι συμβαίνει με τα clean sheets: Lovren, Matip και Gomez κρατούν χονδρικά 2/5 φορές ανέπαφη την εστία των Reds όταν παίζουν, ενώ ο Klavan, ο "αναξιόπιστος" Klavan, 1/2! Στα συνολικά 9 clean sheets του Εσθονού έχει βέβαια προσμετρηθεί για τα τυπικά και η 5λεπτη συμμετοχή του στον επαναληπτικό με τη Hoffenheim, μιας και η εστία όντως παρέμεινε ανέπαφη για όσο χρόνο έπαιξε. Αν, πάντως, εξαιρεθεί αυτό το στιγμιότυπα, τότε το ποσοστό του Klavan πέφτει στο 47% clean sheets, και πάλι δηλαδή ανώτερο των υπολοίπων! Μάλιστα, όταν παίζει στο Champions League, οι αριθμοί...σκαρφαλώνουν στο 75%! 
Τέλος, το 40% σε clean sheets αντιστοιχεί και στον Moreno των 20 συμμετοχών, ενώ Trent Alexander-Arnold και Robertson..."χτυπούν" 46 και 44%, στις 13 και 9 συμμετοχές τους αντίστοιχα. Ο TAA, μάλιστα, συμμετέχει σε γκολ περίπου κάθε 3 παιχνίδια, μιας και μετρά 3 τέρματα και 1 assists, ενώ 2 και 3 assists έχουν και Gomez Moreno αντίστοιχα.

Περνώντας στο κέντρο, όπως αναλύθηκε και παραπάνω, εκείνοι που τρώνε την....βαριά εξάντληση είναι οι Henderson, Can, Wijnaldum και Coutinho, με τους Milner και Ox να έρχονται κυρίως για να δώσουν βοήθεια στο rotation. Η σημασία του τελευταίου αποδεικνύεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες έχουν περάσει από διαφορετικές θέσεις.

Αρχικά, ο Emre Can, τον οποίο ο Klopp μας έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί ως 8άρι, έχει αγωνιστεί περίπου το 1/3 του χρόνου συμμετοχής του (520') ως αμυντικός χαφ (πότε μόνος πότε με δεύτερο δίπλα του), ενώ πέρασε για λίγο και από τη θέση του stopper και του δεξιού μπακ. Έπειτα, ο Milner έχει χρησιμοποιηθεί σε 2 αγώνες ως αριστερός μπακ και δεξής full back, ενώ το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό του Chamberlain: με τα χρώματα της Liverpool ο Ox έχει χρησιμοποιηθεί ως winger (623'), 8άρι (316') και ως striker (10')! Ιδιαίτερο στατιστικό αποτελεί το γεγονός πως στους αγώνες CL δεν έχει παίξει ποτέ στο κέντρο! Παρόμοια είναι και η μεταχείριση του Coutinho, ο οποίος έχει παίξει 789' στο κέντρο και 630 στην αριστερή πλευρά. Τέλος, 6 φορές είδαμε τον Marko Grujic, κατά μ.ό. από 20 λεπτά. 
Κλείνοντας με την επίθεση, εδώ έχουμε να κάνουμε με τους δύο recordmen. Mohamed Salah και Roberto Firmino έχουν παίξει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας! Αμφότεροι δεν επιλέχθηκαν στον αγώνα κυπέλλου με τη Leicester, ενώ ο Bobby ήταν στο πάγκο και στο ματς κόντρα στην Chelsea. Ο τελευταίος μάλιστα αποτελεί χρησιμότατο εργαλείο στα χέρια του Klopp, έχοντας παίξει ως F9 (1.344'), striker προσφάτως (453'), winger (260') και 8αρο10άρι (30')!!!

Ο Mane λόγω τραυματισμού έχει μείνει πίσω, με μόλις 18 συμμετοχές, ενώ θλιβερό είναι το γεγονός πως ο Dominic Solanke, παρότι αριθμεί 15 εμφανίσεις, παίρνει κατά μ.ό. 27' συμμετοχής σε κάθε μια από αυτές. Λίγα περισσότερα λεπτά παίρνει ο Sturridge των 14 συμμετοχών. 3 φορές, επίσης, και από λίγο, είδαμε τον Danny Ings, καθώς και ένα ημίχρονο στο κύπελλο τον Ben Woodburn. 

Και έφτασε το σημείο που περιμένατε. Οι πίνακες παραπάνω αναλύουν ικανοποιητικά τους αριθμούς, και εμείς θα σχολιάσουμε τις στήλες τους συνδυαστικά (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι αριθμοί των παικτών που δεν αγωνίζονται επί του παρόντος για τη Liverpool δεν είναι ενημερωμένοι).

Salah και Coutinho λοιπόν, συμμετέχουν σε γκολ ο καθένας κάθε 78' συμμετοχής!!! Στο πρωτάθλημα, αποκλειστικά, κάθε 72' (!!!), ενώ στο CL, ο Βραζιλιάνος κατεβαίνει στα...49 λεπτα!!!

Αντίστοιχα, ο Roberto Firmino συμμετέχει σε γκολ κάθε 87', οπότε με ένα γρήγορο συμπέρασμα, η Liverpool παίρνει κατά μ.ο ένα γκολ από τον καθένα τους σε κάθε παιχνίδι, δηλαδή σκοράρει τουλάχιστον 3!

Συμμετοχή σε τέρμα έχει κάθε 86' και ο Sturridge, αν και σπανίως τον είδαμε να παίρνει συνεχή ροή παιχνιδιού, να κλείνει δηλαδή 90λεπτα, ενώ ούτε οι αριθμοί του Mane είναι άσχημοι, αφού γράφει κάπου και το δικό του όνομα κάθε 105 λεπτά! Σε βοήθεια έρχεται και ο Can που συνεισφέρει με κάποιο τρόπο περίπου 1 φορά κάθε 3 παιχνίδια, ενώ εντύπωση προκαλούν οι 6 assists του James Milner, δηλαδή 1 κάθε 2 παιχνίδια, δεδομένου πως συνήθως έρχεται ως αλλαγή από τον πάγκο. 
Συνοψίζοντας, οι ομαδικοί αριθμοί της Liverpool δείχνουν ικανοποιητικοί, ωστόσο αυτό που πρέπει να αλλάξει για να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα η ομάδα, είναι να πάψει να πετά...δίποντα δεξιά κι αριστερά. Να μετατρέψει δηλαδή τις ισοπαλίες της σε νίκες. Την τελευταία περίοδο οι αμυντικοί και η αμυντική λειτουργία μοιάζουν βελτιωμένοι, το αήττητο σερί συνεχίζει να τρέχει, και η αξία των επιθετικών είναι αδιαμφισβήτητη, με νούμερα που ζαλίζουν! Η ομάδα έχει φόντα, ο Klopp είναι πιο έξυπνος διαχειριστής φέτος, και αν το πόδι μείνει στο γκάζι, θα χαρούμε ποδόσφαιρο!
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.