Όποιος...χάνει τα πολλά, μένει με τα λίγα!

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης εξηγεί με γραφήματα το παιχνίδι της Liverpool και την ανυπαρξία της Everton. 

Το ποδόσφαιρο είναι άδικο άθλημα. Δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το παιχνίδι. Υπάρχουν περιπτώσεις που η πιο αδύναμη/αδιάφορη/ασύντακτη ομάδα καταφέρνει να αποσπά βαθμούς από την ανώτερη της, ή ακόμα και να την κερδίζει. Και θέλει προσπάθεια αυτό. Ο ένας βαθμός στο τέλος μοιάζει ίσως με επιβράβευση. Αλλά υπάρχει και εκείνη η φορά που παίρνεις τον βαθμό της ισοπαλίας κάνοντας προσπάθεια να μην κάνεις τίποτα! Ναι καλά διαβάσατε και ναι, καλά καταλάβατε. Μόλις περιέγραψα το παιχνίδι της Everton το απόγευμα της Κυριακής στο Anfield.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όλοι περιμέναμε σκληρή άμυνα από την ομάδα του Sam Allardyce, με ένα παρκαρισμένο λεωφορείο που είχε τραβήξει πολύ καλά το χειρόφρενο. Ο Klopp συνέχισε το rotation βάζοντας Milner και Chamberlain στο κέντρο, καθώς και Solanke στην κορυφή, ως στόχο για τις πολύ καλές σέντρες του Robertson. Όπως δείχνει ο χάρτης του WhoScored, αλλά και ο επόμενος, του 11tegen11, η Liverpool προσπάθησε να παίξει in pairs, που λένε και οι Άγγλοι: αυτή τη φορά ήταν ένα καθαρό 4-3-3 και όχι 4-4-2, οπότε 8άρι και εξτρέμ κάθε πλευράς κλήθηκαν να συνεργαστούν αρκετά ώστε να βρουν λύσεις, παίρνοντας βοήθειες από τον αντίστοιχο back. Δείτε πώς χαρακτηριστικά κοκκινίζει ο χάρτης θερμότητας στις πτέρυγες, καθώς και πώς σχηματίζονται τα τρίγωνα μεταξύ των παικτών κάθε πλευράς (Robertson-Milner-Mane και Gomez-Ox-Salah), τα οποία έχουν αρκετή απόσταση, άρα και μικρή σύνδεση, μεταξύ τους. 
Αυτός που πήγαινε την μπάλα από το ένα τρίγωνο στο άλλο ήταν ο Jordan Henderson, που είχε 119 επαφές (!), 107 πάσες (!) με ποσοστό ευστοχίας 88% και 10/16 μακρινές μπαλιές πετυχημένες. Όλη η ομάδα είχε 950 επαφές, έναντι στις 382 της Everton, κατοχή 79-21% και πολύ passing game, όπως προδίδουν τα βέλη στον χάρτη κάτω. Συγκεκριμένα, αντιστοιχούν σε διαδρομές πάσας που παίχτηκε περισσότερες από 5 φορές, και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που χοντρά βέλη (δηλαδή ακόμα περισσότερες φορές επανάληψη ίδιας διαδρομής πάσας) ξεκινούν από όλους σχεδόν τους παίκτες της Liverpool. Οι Reds γύριζαν την μπάλα γύρω-γύρω προσπαθώντας να επιτεθούν, stopper σε stopper, στον Henderson, back με εσωτερικό χαφ, αυτός με τον εξτρέμ του και πάλι πίσω στον Hendo για να αλλάξει παιχνίδι. Περισσότερο απομονωμένος ήταν ο Solanke που όπως φαίνεται από τη μέση θέση των επαφών του με την μπάλα, καθώς και το μέγεθος της βούλας που αντιστοιχεί στον ίδιο, τροφοδοτήθηκε ελάχιστα, και μάλιστα πολύ μακρυά από την αντίπαλη περιοχή. 
 Η Liverpool προσπάθησε να τρυπήσει κυρίως με διεισδύσεις Salah και Mane που συνολικά επιχείρησαν 12 ντρίμπλες και έκαναν 11 key-passes, καθώς και με σέντρες από τους Robertson και Ox (μιας και ο Gomez δεν προωθούταν τόσο συχνά όσο ο έτερος back), που επιχείρησαν 9 και 13 (!) αντίστοιχα. Ωστόσο, μόνο τα 3 από τα 23 σουτ των παικτών του Klopp βρήκαν εστία. Γενικά η Liverpool δεν κατάφερε να γίνει απειλητική, μιας και οι φάσεις που δημιούργησε αντιστοιχούν σε 1.81 xGoals, δηλαδή "θα έπρεπε" να σκοράρει λίγο λιγότερο από 2 γκολ. Και έβαλε 1. 
Ακόμα κι έτσι, όμως, η εμφάνιση της Liverpool θα ήταν αρκετή για να πάρει τους 3 βαθμούς από το ντέρμπι, αν ο διαιτητής Pawson δεν καταλόγιζε πέναλτι εις βάρος του Lovren. Κι αυτό γιατί η Everton παρουσίασε το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ! 

Η ομάδα του Sam Allardyce είχε 50% (!) ευστοχία στις μεταβιβάσεις της, και δημιούργησε φάσεις για 0.08 xGoals!!!!! Δηλαδή δεν δημιούργησε φάσεις! Το ποσοστό των expected goals της Everton ανέβηκε στο 0.84 χάρη στο πέναλτι που κέρδισαν οι Μπλε. Παρακάτω βλέπεται τις δύο "ευκαιρίες" που κατάφερε να κάνει και το μέγεθος των τελειών σηματοδοτεί το πόσο καλές ήταν. 
Είναι χαρακτηριστικό πως η μόνη πάσα μεταξύ των παικτών της που "παίχτηκε" πάνω από 5 φορές μέχρι το 84ο λεπτό, ήταν αυτή του τερματοφύλακα Pickford προς τον σέντερ φορ Calven-Lewin!! 
Τέλος, ο θερμικός χάρτης που ανίχνευε τις τοποθετήσεις των Μπλε, τα λέει όλα και δεν χωρεί ουδέν σχόλιον. Η Everton παρουσίασε χειρότερο ποδόσφαιρο και από την εθνική Ελλάδος στο Euro 2004 κόντρα στην Τσεχία. 
Ήταν ένα στραβοπάτημα με βαθμολογικό χαρακτήρα, όχι όμως και παικτικό. Το rotation του Klopp πιάνει τόπο και θα αποδώσει τους καρπούς του τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο Γερμανός συνεχίζει αήττητος για 10ο παιχνίδι, έχοντας βελτιώσει θεαματικά την άμυνα του.
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.