Το ελεύθερο 4-4-2 που μπορεί να κάνει τα πάντα!

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης εξηγεί πώς η συνταγή του Klopp με τους 7 σταθερούς και τους 4 απελευθερωμένους μπορεί να πετύχει τις πιο..."νόστιμες" δημιουργίες! 

Στην τετράδα της άμυνας δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Αν δοκιμάσεις αλχημείες πρόκεισαι για βλάκας τεραστίων προδιαγραφών. Η άμυνα, με την έννοια της λειτουργίας, η αμυντική λειτουργία δηλαδή, χρειάζεται σταθερότητα. Γι' αυτό και μέχρι να φτάσεις στον αμυντικό σου χαφ τα πράγματα οφείλουν να είναι απλά: θέσεις, χώροι, συγκέντρωση, καλύψεις. Τι μπορείς να κάνεις όμως με τους μπροστά;

Ο Jurgen Klopp έχει καταφέρει να ξεφύγει από το κατά παράδοση σώφρον να παίζει τους παίκτες του στις θέσεις τους, αλλά τους δίνει ρόλους, τους αλλάζει θέση χωρίς αυτό να σημαίνει πως τους αλλάζει ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Απλώς διαφοροποιεί το χώρο δράσης τους με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα χαρακτηριστικά τους. Το καλοκαίρι πλήρωσε 42εκ.€ για να φέρει έναν εξτρέμ που τον χρησιμοποιεί ως κρυφό επιθετικό, έκανε τον Firmino ψευτοεννιάρι αποδίδοντας του συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες (τις οποίες έχουμε αναλύσει σε ΑΥΤΟ το βίντεο) και τέλος, μη γνωρίζοντας αν πρέπει να προτιμήσει τον Coutinho στα εξτρέμ ή στον άξονα, του έδωσε έναν ρόλο ανάμεσα στις δύο θέσεις. BINGO! 
Στο χάρτη του 11tegen11 που καλύπτει τον αγώνα με την Spartak Μόσχας από το 1ο ως το 61ο λεπτό, οι βουλίτσες δείχνουν που έκανε τις επαφές του κάθε παίκτης κατά μέσο όρο, και το μέγεθος τους αντιστοιχεί στο σύνολο των επαφών. Ακόμα, τα βέλη δείχνουν τις πιο συχνές πάσες κάθε παίκτη, αφού έχουν μπει για τις κατευθύνσεις όπου ο καθένας έπαιξε πάνω από 4 πάσες. Τα πιο παχιά και σκούρα βέλη αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη συχνότητα πασών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο Coutinho είχε τις περισσότερες επαφές (100) αφού γυρόφερνε το κέντρο και έπαιρνε μπάλα σχεδόν απ' όλους: Klavan, Can, Moreno (πριν τραυματιστεί), Wijnaldum, Salah και Firmino. Μάλιστα η συνεργασία με τον τελευταίο ήταν αμοιβαία.

Ύστερα, ο Mane κινούταν πολύ κάθετα και τροφοδοτούσε κατά κύριο λόγο τον Salah, που έπαιζε κοντά με τον Firmino σε σχηματισμό 4-4-2 και αμφότεροι έκαναν παράλληλες κινήσεις. Ο Gini από πίσω σκούπιζε δεξιά-αριστερά και ο Can αποτελούσε την κολόνα μπροστά από τα stoppers, που κρατούσε σταθερή την άμυνα και κατέβαζε παιχνίδι για τους Reds (90 επαφές, 91% ευστοχία στις πάσες).

Το μυστικό είναι πως εδώ και αρκετές εβδομάδες, Salah και Mane έπαψαν να αναλαμβάνουν από μία πτέρυγα και παίζουν σχεδόν δίπλα. Firmino και Coutinho είναι ικανοί να σκοράρουν και να πασάρουν καθώς και να ανοίξουν χώρους, και το παιχνίδι της Liverool γίνεται τρομακτικά πλουραλιστικό. Κοιτάξτε στον επόμενο χάρτη τις φάσεις των Reds κόντρα στους Ρώσους. 
Κάθε τελεία είναι το σημείο όπου έγινε κάθε τελική, ενώ το μέγεθος της δείχνει το πόσο καλή ήταν. Όπως δείχνει το γράφημα, χθες βράδυ είχαμε...βομβαρδισμό! 17 τελικές εκ των οποίων 5 πάρα πολύ καλές!

Τέλος, το ιδιαίτερο στατιστικό των xGoals (expected goals) δείχνει ακόμα μια φορά την εικόνα του αγώνα: Η Liverpool θα έπρεπε να έχει σκοράρει 4 γκολ βάσει των φάσεων που δημιούργησε (συμπεριλαμβανομένου του πέναλτι), απέναντι στο μισό xGoal της Spartak Μόσχας! Η δεινότητα του Coutinho μάλιστα, μαζί με την τύχη από την κόντρα στο τρίτο του γκολ, ανέβασε τη Liverpool στα 5 τέρματα. 

Να το ξαναπούμε; Θα το ξαναπούμε: Τελευταία ήττα 22 Οκτώβρη, 9 ματς αήττητοι, 7 νίκες, γκολ 32-6, 5 clean sheets.
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.