Τα οικονομικά δεδομένα της Liverpool FC για το οικονομικό έτος 2017

Η Liverpool FC ανακοίνωσε τα δεδομένα για το προηγούμενο οικονομικό έτος, δηλαδή από 31 Μαΐου 2016 ως 31 Μαΐου 2017 και τα συμπεράσματα είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα! 

Αναλυτικά, όσα αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου στο επίσημο site του (οι κεφαλίδες είναι δικές μας):

«Σύνολο: 


  • Συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά £62εκ., σε £364εκ.
  • Κέρδος μετά την αφαίρεση φόρων: £39εκ.
  • Επιπλέον επένδυση £91εκ. καθαρών μετρητών σε ποδοσφαιριστές και υποδομές (£95εκ. επενδύθηκαν το Οικονομικό Έτος 2016).
  • 6 νέες μετεγγραφές παικτών
  • Εκκίνηση εργασιών το καλοκαίρι στο καινούριο προπονητικό κέντρο, αξίας £50εκ.
  • 12 νέες εμπορικές συνεργασίες

Κέρδη κατά το ΟΕ2017

Η κερδοφορία βελτιώθηκε από απώλεια £21εκ. στο ΟΕ2016, σε κέρδος (μετά από αφαίρεση φόρων) της τάξης των £39εκ. στο ΟΕ2017. Τα μετρητά που προέκυψαν από διαδικασίες συνεχίζουν να βελτιώνονται, από £37εκ. το ΟΕ2016 σε £71εκ το ΟΕ2017. Η συνολική επένδυση καθαρών μετρητών προς το σύλλογο τα τελευταία δύο χρόνια είναι της τάξης των £78εκ.

Συνολικό κέρδος

Το συνολικό κέρδος αυξήθηκε στις £364εκ., με αποτέλεσμα καθαρό κέρδος (μετά από αφαίρεση φόρων) της τάξης των £39εκ. Τα τελευταία 7 χρόνια, ο σύλλογος έχει μεταμορφωθεί σε έναν οικονομικά σταθερό, βιώσιμο και αναπτυσσόμενο ποδοσφαιρικό σύλλογο, από τη στιγμή δηλαδή που η Fenway Sports Group (FSG) ανέλαβε την ιδιοκτησία τον Οκτώβρη του 2010.

Κέρδη από διαφημίσεις και συνεργασίες

Τα κέρδη από διαφημίσεις αυξήθηκαν κατά £30εκ., δηλαδή στις £154εκ, χάρη στο πρώτο από τα τρία χρόνια ενός deal για μεταδόσεις της Premier League και το εμπορικό κέρδος αυξήθηκε κατά £20εκ., στις £136εκ., ως αποτέλεσμα ενός ακόμα επιτυχημένου χρόνου, με την ανακοίνωση 12 νέων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών με Malaysia Airlines, Konami και Joie. Τρεις τρέχοντες συνεργάτες, επίσης, ανανέωσαν τα deals τους, επιβεβαιώνοντας έτσι την παγκόσμια απήχηση του συλλόγου και τη σταθερή του αξία σε ήδη υφιστάμενους συνεργάτες. Ακόμα, εγκαινιάστηκαν καινούρια καταστήματα λιανικής, ολοκληρωμένων παροχών, σε ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ, Καναδά και Ολλανδία.

Κέρδη από επέκταση Main Stand

Ήταν στο συγκεκριμένο οικονομικό έτος που η LFC έδωσε σε διαθεσιμότητα το υποβεβλημένο σε επέκταση Main Stand, με το οποίο η χωρητικότητα του Anfield αυξήθηκε στις 54.074 θέσεις. Και παρά το γεγονός πως δεν αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη κατά την οικονομική περίοδο αυτή, τα έσοδα από τους εντός έδρας αγώνες αυξήθηκαν κατά £12εκ., δηλαδή σε £74εκ, κυρίως χάρη στην πώληση υπηρεσιών φιλοξενίας.

Τραπεζικό χρέος

Ως αποτέλεσμα της συνεχούς επένδυσης χρημάτων σε ποδοσφαιριστές και κεφαλαιακή υποδομή, το τραπεζικό χρέος αυξήθηκε κατά £22εκ., δηλαδή στα £67εκ., ποσό που είναι βιώσιμο, δεδομένης της γενικής προόδου του συλλόγου στο οικονομικό κομμάτι.

Ψηφιακή σύνδεση με υποστηρικτές 

Η βελτίωση του πώς η Liverpool συνδέεται ψηφιακά με τους υποστηρικτές της συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για το σύλλογο και καταγράφηκε αύξηση της τάξης των 5εκ. νέων followers, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 55εκ, ανά τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της LFC. 

Κοινωνικό έργο

Ο σύλλογος, επίσης, αύξησε την αφοσίωση του στην τοπική κοινωνία, συστήνοντας ένα νέο πρόγραμμα που είναι αφοσιωμένο στην υποστήριξη ανθρώπων που ζουν μέσα και γύρω από το Anfield. Το "Red Neighbours" ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και παρέχει μια ποικιλία προγραμμάτων κοινωνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων μοναδικών δωρεάν εισιτηρίων για αγώνες για περισσότερα από 1.100 ντόπια παιδιά, προγράμματα γυμναστικής για ηλικιώτερους κατοίκους και σπουδαία υποστήριξη προς βοήθεια τοπικών οικογενειών στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια.

Αγωνιστικό κομμάτι

Στο γήπεδο, υπήρξαν έξι προσθήκες στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των Sadio Mane, Georginio Wijnaldum, Loris Karius και Joel Matip. 11 παίκτες αποχώρησαν από την πρώτη ομάδα και 7 ανανέωσαν τα συμβόλαια τους. Οι νέοι ποδοσφαιριστές παραμένουν σημαντικό κομμάτι της ποδοσφαιρικής στρατηγικής του συλλόγου και σε 11 ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας προσφέρθηκε επαγγελματικό συμβόλαιο κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο.

Η Liverpool διατήρησε την 9η θέση στο "Deloitte football money league" παρά το γεγονός πως το κόστος στο ποδόσφαιρο αυξάνεται συνεχώς και πως δεν αγωνιστήκαμε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση κατά το οικονομικό αυτό έτος. Από την αναφερόμενη χρονική περίοδο και μετά, ο σύλλογος συνεχίζει την εμπορική του πρόοδο και προκρίθηκε στο UEFA Champions League».
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.