Klopp: «Έχουν outsider εμάς και τη Roma; Ποιος νοιάζεται;»

Ο coach της Liverpool μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ενόψει του πρώτου ημιτελικού του Champions League κόντρα στη Roma στο Anfield. 

Αύριο βράδυ, Τρίτη 24/4, η Liverpool υποδέχεται τη Roma στο Anfield για το πρώτο σκέλος των ημιτελικών της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, σε ένα ζευγάρι που θα παράξει το αουτσάιντερ του τελικού, μιας και θα βρει μπροστά του έναν εκ των Bayern και Real Μαδρίτης. Διαβάστε όσα δήλωσε ο Jurgen Klopp αναφορικά με:

την βράβευση του Salah ως του κορυφαίου της σεζόν από την σύνδεσμο των ποδοσφαιριστών της Αγγλίας...
«Φανταστικό. Είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτόν. Μπορεί να είναι πολύ περήφανος, είναι φανταστικό επίτευγμα. Νομίζω πως όταν σε ψηφίζουν όλοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές αυτό σημαίνει πολλά. Δεν μίλησα μαζί του, γιατί προφανώς ήταν στο Λονδίνο χθες, όμως θα επιστρέψει σήμερα και θα μιλήσουμε κατ' ιδίαν. Είναι εκπληκτικό. Γνωρίζει, ωστόσο, πως η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμα. Υπάρχουν ακόμα πολλά μπροστά μας, αλλά είμαι σίγουρος πως το βραβείο του έδωσε μια ώθηση. Πρέπει να πω, επίσης, πως σε αυτή τη σεζόν, με τον Kevin de Bruyne να παίζει έτσι, το να κερδίζεις το βραβείο γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερο. Αν ψήφιζαν άλλοι, και όχι οι παίκτες, τότε νομίζω θα ήταν διαφορετικό. Αλλά οι παίκτες γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να σκοράρεις τόσα γκολ και να αναμειχθείς σε τόσα πολλά. Οπότε νομίζω πως το άξιζε». 

τη συμπεριφορά που περιμένει από τους φιλάθλους...
«Νομίζω είναι ξεκάθαρο. Στο γήπεδο, κάντε το πάλι και καλύτερα· έξω από αυτό, παρακαλώ, δείξτε το σεβασμό που πρέπει. Είμαστε ένας φανταστικός σύλλογος, μια υπέροχη ποδοσφαιρική οικογένεια, γνωστή για τη φανταστική ατμόσφαιρα που δημιουργεί παντού στον κόσμο. Αν μπορούμε να κάνουμε ότι και με τη City, που φτιάξαμε ατμόσφαιρα στο δρόμο για το γήπεδο, ας το κάνουμε και πάλι - μ' αρέσει πολύ αυτό. Αλλά, παρακαλώ, δείξτε στη Ρόμα το σεβασμό που αξίζει. Είμαστε αντίπαλοι στο γήπεδο, εννοείται, είναι το άθλημα έτσι. Όλοι γνωρίζουν πόσο ωραία είναι η Ρώμη, όχι όμως και το Liverpool. Ας τους δείξουμε, λοιπόν, πόσο ωραίοι είναι οι άνθρωποι του, η πόλη και το πνεύμα που τη διακατέχει. Μπορούμε να τα δείξουμε αυτά 20 λεπτά πριν το παιχνίδι και ύστερα όλος ο κόσμος γνωρίζει τι θα γίνει. Όλοι οι άνθρωποι που είναι με τη Liverpool αξίζουν να δείξουμε αυτήν την εικόνα αύριο».

το άν θα είναι περίεργο που ο Salah θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Roma...
«Νομίζω είναι τελείως λογικό στο ποδόσφαιρο, συμβαίνει συνέχεια να αλλάζουν οι παίκτες συλλόγους και οι προπονητές. Μου συνέβη με την Dortmund πριν δυο χρόνια. Στην πραγματικότητα είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά τελικά έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση, επειδή γνωρίζεις πολλά περισσότερα για τον αντίπαλο απ' ότι συνήθως και νοιάζεσαι πολύ περισσότερο απ' ότι συνήθως. Είμαι σίγουρος πως ο Mo παρακολουθεί όλη τη σεζόν της Roma. Είχε όμορφες στιγμές εκεί, έγινε ο παίκτης που εμείς αποκτήσαμε και έχουμε τώρα εδώ. Δίνω μεγάλη, πολύ μεγάλη πίστωση σε όλο το επιτελείο της Roma, για την εξέλιξη του. Ναι, είναι περίεργο, αλλά είμαστε όλοι επαγγελματίες τελικά. Οι Ιταλοί αμυντικοί φημίζονται για το γεγονός πως δεν παίζουν καθόλου...«φιλικά», οπότε πιστεύω πως ο Mo θα νιώσει ήδη από πολύ νωρίς στο παιχνίδι πως δεν είναι συμπαίκτες του πια - και τότε μπορεί να τους χτυπήσει ποδοσφαιρικά». 

τις ομοιότητες του με τον προπονητή της Roma, Eusebio di Francesco, και το αν θα ήθελε να προπονήσει κάποτε ομάδα της Ιταλίας...

«Φοράμε κι οι δυο γυαλιά και έχουμε κακό ξύρισμα! Είχαμε παρόμοια πορεία προς τις μεγάλες ομάδες. Κι αυτός ξεκίνησε με μικρότερες και είχε μεγάλες επιτυχίες. Αλλά για το στυλ παιχνιδιού, δεν θέλω να πω πολλά. Αγαπά το ποδόσφαιρο, προφανώς, έχει μια ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο, χτίζει παιχνίδι και είναι καλά οργανωμένη. Μ' αρέσει κι εμένα αυτό, σε κάθε προπονητή αρέσει. Ναι, ίσως υπάρχουν μερικές ομοιότητες, αλλά αυτό δεν θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα αύριο για κανέναν από τους δυο μας· σημαίνει απλά ότι θα τα κάνει δυσκολότερα και αυτό το γνώριζα ήδη. Δεν νομίζω πως έχει νόημα για μια ιταλική ομάδα να συνεργαστεί μαζί μου γιατί μπορεί να παραγγέλνω μόνο σπαγκέτι στα εστιατόρια αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να προπονήσω ιταλικό σύλλογο. Δεν σκέφτομαι καθόλου κάτι τέτοιο. Τις τελευταίες μέρες, γενικά, μιλώ πολύ για το πότε θα σταματήσω να δουλεύω, όμως όχι επειδή το σκέφτομαι να σταματήσω, απλώς επειδή ο κόσμος με ρωτά σχετικά με αυτό. Θα δούμε τι θα γίνει - que sera, sera! Αλλά όχι στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σίγουρα». 

την ταμπέλα του «αουτσάιντερ» που έχουν οι δύο σύλλογοι...

«Αντιλαμβάνομαι ότι πιθανώς πολύς κόσμος σκέφτηκε πως ο ημιτελικός αυτός θα έπρεπε να είναι Barcelona εναντίον Manchester City. Αλλά δεν είναι, επειδή είναι ποδόσφαιρο. Η Roma το έκανε πιθανό, το ίδιο κι εμείς, το να βρεθεί εδώ - και νομίζω πως αμφότεροι το αξίζαμε. Είναι απόλυτα αληθές: ανέβαινα τα σκαλιά στο Etihad και κάποιος μου είπε «η Roma κέρδισε 3-0». Πρώτη μου σκέψη 'δεν είναι πιθανό', επειδή αντίπαλος ήταν η Barcelona. Αγαπώ, όμως, αυτό το άθλημα, επειδή είναι πιθανό να συμβεί. Κάναμε κάτι παρόμοιο με τη City. Έπαιξαν εκπληκτικά σε όλη τη σεζόν, όμως στα δύο αυτά παιχνίδια αξίζαμε να νικήσουμε. Τώρα παίζουμε μεταξύ μας. Ίσως η κατάσταση μας στα πρωταθλήματα να είναι παρόμοια. Αυτοί έχουν Juventus και Napoli, εμείς City και United. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό που μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε το ποδόσφαιρο μας. Στο τέλος της σεζόν, μόνο μια ομάδα θα το κερδίσει. Αλλά είναι μεγάλη σεζόν και δουλειά μας είναι να δείξουμε το καλύτερο που μπορούμε. Ακόμα κι αν δεν είναι το καλύτερο στο πρωτάθλημα, τουλάχιστον εμείς πρέπει να το δείχνουμε. Και αυτό προσπαθούμε συνεχώς. Τώρα δεν παίζουμε για πρωτάθλημα, παίζουμε Champions League. Γνωρίζουμε οτι πέρυσι έπρεπε να κερδίσουμε το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Bournemouth, το οποίο δεν είναι και το καλύτερο συναίσθημα, είναι τελικός. Προκριθήκαμε, πανηγυρίζαμε λες και είχαμε ήδη προκριθεί στο Champions League, αλλά έπρεπε να παίξουμε την Hoffenheim, κάτι τελείως άβολο δηλαδή. Το κερδίσαμε κι αυτό και ξεκίνησε το ταξίδι. Τώρα είμαστε εδώ, ακριβώς όπως η Roma. Αμφότεροι έχουμε την ευκαιρία να προκριθούμε στον τελικό και αυτό χρειάζομαι, όχι κάτι άλλο. Ο κόσμος μιλά για πίεση και 'ευκαιρία ζωής', έτσι άκουσα πριν. Δεν είναι έτσι. Αν πάω στον τελικό, θα είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου - κανείς δεν θα το φανταζόταν. Είναι πιθανό και είναι ωραίο. Αν είναι πιθανό, θα κάνουμε τα πάντα για να καταφέρουμε.

Μου αρέσει ο τρόπος που το έκανε η Roma. Προφανώς έφεραν έναν πολύ καλό αθλητικό διευθυντή πέρυσι και έκαναν φανταστική δουλειά. Το να χάνεις τους Emerson και Salah είναι δύσκολο. Εμείς χάσαμε τον Coutinho - δεν είναι χόμπι αυτό, δεν έχει πλάκα. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις τέτοιους αντικαταστάτες, γιατί έχεις αυτούς τους παίκτες σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και τους χάνεις. Είχαμε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά αμφότεροι συνεχίσαμε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Άλλαξαν προπονητή (σ.σ η Roma), εμείς τουλάχιστον δεν χρειάστηκε να το κάνουμε αυτό. Κάνει εξαιρετική δουλειά. Έχουν όλον το σεβασμό μου και αν κάποιος νομίζει πως εμείς οι δύο είμαστε αουτσάιντερ, ποιος νοιάζεται; Είμαστε στους ημιτελικούς και μπορούμε να πάμε στον τελικό, αυτό μόνο με νοιάζει». 

το αν άλλαξε ο τρόπος που κοιτάζει τη Roma μετά τη νίκη επί της Barcelona...


«Όχι. Βλέπω αρκετά ιταλικό ποδόσφαιρο, για να είμαι ειλικρινής, είναι πάντα ενδιαφέρον. Είδα μερικά παιχνίδια της Roma. Γνωρίζω τον Edin Dzeko από τη Γερμανία, μου άρεσε ως παίκτης. Μου αρέσει να τον βλέπω, να πω την αλήθεια. Μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως μετά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα είχαν τέτοια επιστροφή, τέτοιο comeback, επειδή είναι πολύ σπάνιο. Αλλά αγαπώ το ότι ήταν πιθανό να γίνει. Έχουν τέτοια ποιότητα στην ομάδα, που θα μπορούσαν να έχουν κάνει 7-8 αλλαγές για τον τελευταίο τους αγώνα πρωταθλήματος και πάλι να κερδίσουν άνετα. Αυτό είναι γεγονός. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη Roma. Αλλά δεν με νοιάζουν πολύ τα πλεονεκτήματα· παίζουμε εντός έδρας, είναι κι αυτό πλεονέκτημα.

Όμως έχουν διαθέσιμο σχεδόν ολόκληρο το ρόστερ. Αυτό είναι καλό και όλοι τους είναι καλοί. Έχουν διάφορες επιλογές μπροστά: Dzeko, Schick, Under, El Shaarawy, άλλους. Nainggolan, De Rossi, έμπειροι. Δυνατή άμυνα επίσης, δυνατά wing-back, τον Peres. Οργανωμένη, γυμνασμένη και έμπειρη ομάδα. Και φυσικά, για τη Roma είναι μεγάλη υπόθεση ο ημιτελικός, όπως και για εμάς. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό, είναι ωραίο. Δεν έχουμε εμπειρία, αυτό δεν είναι καλό, αλλά το γεγονός πως δεν είμαστε συνηθισμένοι σημαίνει ότι θα δείτε τον ενθουσιασμό κι από τις δυο ομάδες με ένα θετικό τρόπο. Έτσι θα έπρεπε να είναι το ποδόσφαιρο».


τον ρόλο που μπορούν να παίξουν αύριο οι φίλαθλοι...

«Δεν χρειάζεται να πω στους ανθρώπους τι θέλω να δω, επειδή το ξέρουν ήδη, είναι πολύ περισσότερο έμπειροι σε τέτοιες στιγμές απ' ότι εμείς. Έχουν δημιουργήσει μερικές από τις πιο ιδιαίτερες ατμόσφαιρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στο γήπεδο, δεν ξέρω αν η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει καλύτερη απ' ότι ήταν με τη City, αλλά αν είναι δυνατόν ας προσπαθήσουν. Αυτές είναι οι πραγματικά ιδιαίτερες στιγμές· αν δεν απολαμβάνεις τέτοιες στιγμές τότε κάτι πάει εντελώς λάθος μαζί σου. Για τους ποδοσφαιριστές είναι βέβαια δύσκολο (σ.σ να το απολαύσουν, επειδή παίζουν) γιατί πρέπει να δουλέψουν σκληρά, όμως είναι πιο διασκεδαστικό να το κάνουν στο Anfield. Οπότε δεν έχω να πω τίποτα, ξέρω πως θα είναι τέλειοι οι φίλαθλοι μας».

το τι θα σημαίνει η πρόκριση στον τελικό...

«Δεν μου αρέσει να μιλώ για τέτοια πράγματα πριν παίξουμε. Θα ήταν πολύ ιδιαίτερο, όλοι μπορούν να το φανταστούν - πολύ, πολύ ιδιαίτερο. Αλλά δεν έχουμε κάτι να πούμε. Πρέπει να μιλήσουμε για το παιχνίδι με τη Roma και όχι τι θα σημαίνει η πρόκριση επ' αυτού. Πρέπει να το δικαιούμαστε, όχι να μιλάμε γι' αυτό. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με ό,τι έχουμε».
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.