Οι μεταγραφές του Jurgen Klopp στο μικροσκόπιο!

Πρόκειται ίσως για τον σπουδαιότερο προπονητή της Liverpool στη σύγχρονη ιστορία της και η επίδραση που έχει στην ομάδα και γενικότερα στον σύλλογο είναι ασύγκριτη. Άλλαξε ριζικά τη Liverpool σε πολλούς τομείς και ένας από αυτούς ήταν το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Σήμερα θα πάρουμε μια προς μια όλες τις επενδύσεις του Jurgen Klopp σε παίκτες και θα δούμε κατά πόσο άξιζαν ή όχι το ενδιαφέρον του Γερμανού.


Γράφει ο Απόστολος Παπανικολόπουλος,

8 Οκτωβρίου η Liverpool ανακοινώνει την πρόσληψη του Jurgen Klopp στη θέση του Brendan Rodgers και μια νέα σελίδα ανοίγει για τον σύλλογο. Ο Γερμανός έρχεται στην ομάδα με σκοπό να μετατρέψει τους οπαδούς της ομάδας από doubters σε believers. Και το πέτυχε!

Πέρασε από 40 κύματα, βίωσε μεγάλες πίκρες, έφτασε κοντά σε τρόπαια και διακρίσεις, αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, χρόνο με το χρόνο ήταν πασιφανές πως η εικόνα της ομάδας βελτιωνόταν όλο και περισσότερο. Τόσο στο γήπεδο, όσο και στους υπόλοιπους τομείς η Liverpool ανέβαινε επίπεδο και μετατρεπόταν σε world class ομάδα.

Πλέον, έχει θέσει τον εαυτό της στην ελίτ της Ευρώπης και δίκαια θεωρείται μια από τις κορυφαίες ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Klopp με τον ερχομό του έδωσε τέλος στο τραγικό μεταγραφικό σύστημα της Liverpool, που αποτελούνταν από την επιτροπή μεταγραφών, η οποία και φρόντιζε να γεμίζει την ομάδα με ταλαντούχους παίκτες που θα είχαν μεταπωλητική αξία, κάτι που δεν βοηθούσε σε καμία περίπτωση στο να μπορέσει η Liverpool να κοιτάξει στα μάτια τους ανταγωνιστές της, που ενισχύονταν ουσιαστικά και ποιοτικά.

Από την έλευση του Klopp, λοιπόν, και μετά η προσέγγιση της Liverpool στο κομμάτι των μεταγραφών άλλαξε άρδην. Το έμψυχο δυναμικό της ομάδας ενισχυόταν διαρκώς με ποιοτικούς παίκτες, για να φτάσει σήμερα να είναι ένα από τα πληρέστερα, πλουσιότερα και ποιοτικότερα ρόστερ στο Νησί και συνολικά στην Ευρώπη.

Πάμε να δούμε λοιπόν, τις μεταγραφές του Jurgen Klopp στη Liverpool με χρονολογική σειρά και να τις βαθμολογήσουμε βάσει της επιτυχίας τους τόσο επενδυτικά, όσο και αγωνιστικά:

Marko Grujic (06/01/2016): 5/10



Η πρώτη χρονολογικά αγορά ήταν κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της πρώτης σεζόν του Klopp στο Liverpool. Οι Reds έδωσαν 7.000.000 ευρώ στον Ερυθρό Αστέρα για την απόκτηση του Marko Grujic. Ο νεαρός ήταν αντικείμενο ενδιαφέροντος κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, μεταξύ αυτών της Juventus, της Inter, της Milan και της Chelsea. Ο Klopp είχε τηλεφωνήσει προσωπικά στον Grujic για να τον πείσει να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στο Anfield, ωστόσο ο πατέρας του νεαρού είχε ενστάσεις. Εν τέλει η παρέμβαση του Zeljko Buvac έδωσε αίσιο τέλος στο θέμα. Ο Grujic ολοκλήρωσε τη σεζόν ως δανεικός στον Ερυθρό Αστέρα και πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με τα κόκκινα τον Αύγουστο του 2016. Έκτοτε πραγματοποίησε μόλις 14 εμφανίσεις με την Liverpool σε όλες τις διοργανώσεις, αδυνατώντας να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στα πλάνα του προπονητή του. Τον Γενάρη του 2018 δόθηκε δανεικός στην Cardiff, την οποία και βοήθησε να πραγματοποιήσει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Η φετινή σεζόν τον βρίσκει για μια ακόμη φορά δανεικό, αυτή τη φορά στη Hertha Berlin. Διανύει καλή σεζόν και μένει να δούμε αν θα είναι αρκετή για να τον εντάξει στο ρόστερ της ομάδας από τη νέα σεζόν, αν και μάλλον φαντάζει δύσκολο κάτι τέτοιο. Με την σημαντική ενίσχυση στο χώρο του κέντρου, η Liverpool είναι αρκετά πλήρης στη θέση που αγωνίζεται ο Grujic και εφόσον δεν κατάφερε το κάτι παραπάνω όσο η ομάδα είχε ζητήματα στις θέσεις αυτές, μοιάζει μάλλον απίθανο να το καταφέρει τώρα. Έχει μέλλον σίγουρα και χρόνο να αποδείξει πράγματα, όμως τα περιθώρια έχουν στενέψει σημαντικά για τον Σέρβο.

Joel Matip (01/07/2016): 7/10 



Καθαρά εισήγηση Klopp, ο Matip συμφώνησε να γίνει παίκτης της Liverpool από τις 12 Φλεβάρη του 2016 ως ελεύθερος με το συμβόλαιό του στη Schalke να λήγει. Με την έναρξη του Ιουλίου ήταν και επίσημα μέλος των Κόκκινων και από τότε έχει πραγματοποιήσει 78 εμφανίσεις με 3 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Ήταν βασική επιλογή του Klopp μέχρι και την μετέπειτα έλευση του Virgil van Dijk και σε γενικές γραμμές έκανε καλή δουλειά. Ποτέ δεν ήταν κορυφαίου επιπέδου, όμως μπορούσε να σταθεί στο ρόλο του και να βοηθήσει την ομάδα. Αν συνυπολογίσουμε ότι ήρθε ως ελεύθερη μεταγραφή και το γεγονός πως αποτελεί αξιόλογη επιλογή μέχρι σήμερα, σίγουρα θεωρείται μια καλή κίνηση σε βάθος χρόνου.

Loris Karius (01/07/2016): 6/10



Στις 24 Μαΐου του 2016, η Liverpool έρχεται σε συμφωνία με την Mainz και με την αρχή της θερινής μεταγραφικής περιόδου ανακοινώνει επίσημα την απόκτηση του Loris Karius από την πρώην ομάδα του Klopp, έναντι 6.200.000 ευρώ. Ο Γερμανός προερχόταν από φανταστική σεζόν στην Bundesliga, για την οποία και ψηφίστηκε δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας για τη σεζόν 2015-16, πίσω μόνο από τον Manuel Neuer. Επομένως, η αγορά του για ένα σχετικά μικρό ποσό φάνταζε εξαιρετική κίνηση με μεγάλη προοπτική. Ο Karius πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του στις 20 Σεπτέμβρη του 2016 σε έναν αγώνα League Cup απέναντι στην Derby και στις 24 Οκτώβρη ο Klopp τον έχρισε δημόσια πρώτο τερματοφύλακα της Liverpool. Ακολούθησε μια σειρά κακών εμφανίσεων για τον Γερμανό που έδειχνε ανέτοιμος να σηκώσει το βάρος που του αναλογούσε, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του. Την επόμενη σεζόν ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας της ομάδας στο Champions League και στην Premier League από το δεύτερο μισό και μετά. Διήνυσε μια καλή περίοδο κάτω από τα γκολπόστ, χωρίς ωστόσο να προβεί σε μεγάλες εμφανίσεις. Έδειχνε όμως βελτιωμένος μετά την πρώτη του χρονιά. Υπέπεσε σε λαθάκια, που άλλα στοίχισαν και άλλα όχι. Η εμφάνισή του στον τελικό του Champions League θα στοιχειώνει τόσο τον ίδιο, όσο και όλους τους φίλους της ομάδας. Φέτος αγωνίζεται δανεικός στην Besiktas, όπου διανύει μια συμπαθητική χρονιά, χωρίς όμως να έχουν λείψει ούτε εκεί οι γκάφες. Συνολικά, η απόκτησή του ήταν μια καλή κίνηση, οικονομική, ωστόσο στο χορτάρι τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά θα περιμέναμε. Πήρε τις ευκαιρίες του και έδειξε κατώτερος των περιστάσεων. Το νεαρό της ηλικίας του αποτελεί ελαφρυντικό και έχει και αυτός χρόνο να ανασκευάσει την εικόνα του τα επόμενα χρόνια.

Sadio Mane (01/07/2016): 9/10



Αδιαμφισβήτητα μια από τις καλύτερες μεταγραφές του Klopp, αλλά και της ομάδας συνολικά, τα τελευταία χρόνια. Στις 28 Ιουνίου του 2016, η Liverpool ανακοινώνει την συμφωνία της με την Southampton για την απόκτηση του Sadio Mane αντί του ποσού των 41.200.000 ευρώ. Έκτοτε, ο Σενεγαλέζος έχει αποτελέσει μια από τις ισχυρότερες μονάδες στο ρόστερ της ομάδας και ένα όπλο στα χέρια του "Normal One", προκειμένου να χτίσει την ομάδα που σχεδίαζε. Ο Mane έχει πραγματοποιήσει συνολικά 101 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις για τη Liverpool, συνδυάζοντάς τες με 44 τέρματα. Μερικά από αυτά πολύ υψηλής σημασίας, όπως αυτό στις καθυστερήσεις απέναντι στην Everton στο Merseyside Derby, εκείνο στο ντεμπούτο του απέναντι στην Arsenal, αλλά φυσικά και το γκολ του στον τελικό του Champions League. Έχει λάβει αρκετές διακρίσεις κατά την παρουσία του στη Liverpool. Βρέθηκε στην PFA Team of the Year για τη σεζόν 2016-17, ήταν υποψήφιος για καλύτερος Αφρικανός της Χρονιάς τις δυο τελευταίες σεζόν, ενώ ψηφίστηκε Παίκτης του Μήνα για την Premier League τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς. Μια δαπανηρή μεταγραφή, που δικαίωσε τον Jurgen Klopp και τους ιθύνοντες, που τον έφεραν στην ομάδα. Έχει αφήσει το στίγμα του και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να το κάνει για αρκετά χρόνια ακόμη, αφού ανανέωσε τη συνεργασία του με πολυετές συμβόλαιο τον περασμένο Νοέμβρη.

Ragnar Klavan (20/07/2016): 6/10 



Ο πιο ακριβός Εσθονός ποδοσφαιριστής στην ιστορία ήρθε στην Liverpool στις 20 Ιουλίου του 2016, με τους Reds να δαπανούν 5.000.000 ευρώ στην Augsburg για τον Ragnar Klavan. Επρόκειτο να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο κέντρο της άμυνας πίσω από τους Dejan Lovren και Joel Matip. Ολοκλήρωσε 54 συμμετοχές κατά την παρουσία του στο Anfield σε όλες τις διοργανώσεις σκοράροντας και 2 γκολ. Το φετινό καλοκαίρι πωλήθηκε στην Cagliari αντί 1.300.000 ευρώ και δεν αποτελεί μέλος της ομάδας σήμερα. Ήταν ένας τίμιος παίκτης, πιστός στο ρόλο του, επαγγελματίας, που έκανε καλά τη δουλειά του χωρίς να εντυπωσιάζει. Σίγουρα χρήσιμος και συνεπής, δίχως να είναι κάτι το σπουδαίο ποιοτικά. Η στιγμή για την οποία θα τον θυμόμαστε είναι σίγουρα το γκολ του στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στη νίκη με 1-2 επί της Burnley.

Georginio Wijnaldum (22/07/2016): 8/10



Ήρθε στην Premier League τη σεζόν 2015-16 για λογαριασμό της Newcastle και έκανε άμεσα αίσθηση, όντας ο παίκτης που ξεχώρισε περισσότερο σε μια δραματική χρονιά για τις Καρακάξες που εν τέλει έπεσαν κατηγορία. Παρολ'αυτά ο Klopp είχε δει αρκετά, ώστε να δαπανήσει 27.500.000 και να τον φέρει στη Liverpool, προκειμένου να τον μετατρέψει σε ένα σύγχρονο box-to-box οκτάρι. Ο Gini άργησε να αποκτήσει σταθερότητα, στις δυο πρώτες του σεζόν είχε σκαμπανεβάσματα και πολλές φορές κατηγορήθηκε για την έλλειψη συμμετοχής και επιρροής του στο παιχνίδι της ομάδας. Έφτασε όμως η τρίτη του σεζόν στο Anfield και πλέον αποδεικνύει σε όλους ότι μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της Liverpool του Klopp. Οι εμφανίσεις του φέτος είναι το κάτι άλλο και δικαιώνει, έστω και με καθυστέρηση, τον Γερμανό που τον πίστεψε και τον δούλεψε σε έναν ρόλο που δεν γνώριζε. Τα χρήματα που δόθηκαν για τον Winjaldum δεν ήταν λίγα, ο χρόνος που χρειάστηκε για να πιάσει υψηλά στάνταρ ήταν αρκετός, αλλά στο τέλος της ημέρας αποτελεί ένα εξαιρετικό χαρτί στα χέρια του Jurgen Klopp. Έχει ήδη προσφέρει όμορφες στιγμές κατά την παρουσία του και αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερες.

Mohamed Salah (01/07/2017): 10/10



Ίσως πρόκειται για την πιο ακραία περίπτωση από όλες στη συγκεκριμένη λίστα. Όποιο δεδομένο και να πάρουμε, όποιο στατιστικό η πλάστιγγα γέρνει για τα καλά στην πλευρά του. Επρόκειτο για έναν παίκτη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αρκετά μονοδιάστατο παιχνίδι και εμφανή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η εξέλιξή του, η πρόοδός του, η βελτίωσή του από την ώρα που ήρθε στη Liverpool είναι πραγματικά τρομακτική, αν αναλογιστούμε το επίπεδο στο όποιο έχει φτάσει αυτή τη στιγμή. Θεωρείτο ένα καλό, γρήγορο εξτρέμ με σαφές πρόβλημα στο γκολ και μόλις στην πρώτη του σεζόν στο λιμάνι έσπασε όλα τα ρεκόρ στο θέμα σκοράρισμα. Αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή της ομάδας, το σήμα κατατεθέν της και άμεσα συγκαταλέχθηκε στους κορυφαίους όλου του κόσμου. Έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην Premier League, πετυχαίνοντας 32(!) γκολ σε 38 παιχνίδια και φυσιολογικά κέρδισε και το Χρυσό Παπούτσι της σεζόν. Συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα του Champions League και της Premier League, ψηφίστηκε κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής τις δυο τελευταίες σεζόν, ενώ ήταν μέλος και στη λίστα των υποψηφίων για Χρυσή Μπάλα. Το γκολ του απέναντι στην Everton βραβεύτηκε με το Puskas Award, τα 44 γκολ του σε όλες τις διοργανώσεις αποτελούν με διαφορά τα περισσότερα σε debut season για παίκτη της Liverpool και επιπλέον έγινε μαζί με τους Firmino και Mane οι πρώτοι παίκτες στην ιστορία της ομάδας που φτάνουν διψήφιο αριθμό τερμάτων σε μια σεζόν Champions League. Ανακηρύχθηκε τρεις φορές Παίκτης του Μήνα για την Premier League σε μια χρονιά και έγινε ο πρώτος που το πετυχαίνει και αυτό. Η συμβολή και επιρροή του όμως δεν σταματάει εντός του γηπέδου. Έχει γίνει ο εθνικός ήρωας της χώρας του, όλοι τον λατρεύουν και τον αγαπούν, έχει προβεί σε μεγάλες φιλανθρωπίες και αποτελεί μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να μακρυγορήσαμε λίγο, όμως όλα τα προαναφερθέντα μας βοηθούν να καταλάβουμε τι κόσμημα έχει στα χέρια της η Liverpool και πόσο μεγάλη διαφορά έκανε τόσο η ίδια στην καριέρα του Salah, όσο και ο Αιγύπτιος στον σύλλογο με τις επιδόσεις του. Σίγουρα τα πράγματα έχουν πάει υπερβολικά καλύτερα από ότι θα φανταζόταν ο οποιοσδήποτε και έχουμε μέλλον μπροστά μας.

Dominic Solanke (10/07/2017): 5/10 



Η επόμενη χρονικά μεταγραφή μετά του Salah ήταν αυτή του νεαρού Άγγλου φορ, Dominic Solanke, που ήρθε ως ελεύθερος από την Chelsea με την Liverpool να ξοδεύει ένα ποσό της τάξεως των 5.000.000 ευρώ, λόγω μεταφοράς νεαρού Άγγλου παίκτη από μια ομάδα του Νησιού σε άλλη. Προερχόταν από μια εξαιρετική πορεία με τους νέους της Εθνικής Αγγλίας, που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20. Η προοπτική ήταν εκεί για τον Solanke, που ναι μεν ήταν άγουρος, αλλά με πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι του και φαινόταν να μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι καλό. Ο Klopp του έδωσε αρκετές ευκαιρίες, καθώς συμμετείχε σε 27 συνολικά παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις την περασμένη σεζόν, αλλά χρειάστηκε να φτάσει η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος για να βρει το πρώτο του γκολ. Τη φετινή χρονιά δεν κατάφερε ποτέ να βγει πάνω από τους Sturridge και Origi στην προτίμηση του προπονητή του, με αποτέλεσμα να πωληθεί στην Bournemouth για περίπου 22.000.000 ευρώ. Η απόκτησή του είχε λογική και προοπτική, αλλά ποτέ δεν δικαίωσε τον Klopp με τις εμφανίσεις του και το γεγονός ότι έχασε τη θέση του στο ροτέισιον της ομάδας τόσο εύκολα, δείχνει ότι μάλλον δεν κατάφερε να πείσει ποτέ τον Γερμανό να τον εμπιστευθεί περισσότερο.

Andy Robertson (21/07/2017): 10/10



Δεν τίθεται θέμα πως πρόκειται για κλοπή που θα ζήλευε και η Συμμορία των 11. Η παρουσία του στη Hull ήταν καλή, όμως σίγουρα δεν προμήνυε πως η Liverpool με τα 9.000.000 ευρώ που δαπανούσε, θα έκανε δικό της ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ της ιστορίας της. Πήρε τον χρόνο του για να εγκλιματιστεί και άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο Klopp, με αποτέλεσμα να είναι βασικός και αναντικατάστατος στο σχήμα του Γερμανού. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που σε διάστημα 4 ετών μετατράπηκε από αριστερό μπακ στα τοπικά πρωταθλήματα της Σκωτίας σε βασικό κομμάτι μιας εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Η πορεία του είναι πραγματικά ονειρική και το γεγονός πως ο Klopp τον εντόπισε και τον έφερε στην ομάδα πρακτικά τσάμπα (καθώς ο Kevin Stewart πωλήθηκε με τα ίδια λεφτά στις Τίγρεις) αποτελεί τρομακτική επιτυχία. Από όποια σκοπιά και αν το δούμε πρόκειται σίγουρα για ένα ντιλ που είναι άκρως επιτυχημένο από πλευράς Liverpool και ο Σκωτσέζος έχει βαλθεί να γράψει τη δική του ιστορία με τα κόκκινα.

Alex Oxlade-Chamberlain (31/08/2017): 8/10



Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο Klopp φτάνει τόσο αργά στην περίοδο των μεταγραφών για να προσθέσει παίκτη στο ρόστερ. Ο Ox ήρθε στη Liverpool έναντι 38.000.000 ευρώ από την Arsenal, με τον Γερμανό να σκοπεύει να τον μετατρέψει σε δημιουργικό οκτάρι από εξτρέμ που τον ξέραμε ως τότε. Το γεγονός πως δεν έκανε προετοιμασία με την ομάδα του κόστισε, καθώς χρειάστηκε καιρό για να πάρει θέση στο αρχικό σχήμα, ωστόσο μόλις τα κατάφερε ήταν χάρμα οφθαλμών. Οι εμφανίσεις του απέναντι στην Manchester City αποδείκνυαν πως ο Chamberlain είχε αρχίσει να γίνεται άλλος παίκτης και ήταν βέβαιο πως θα αποτελούσε μια σπουδαία μονάδα στο ρόστερ. Η μοίρα όμως του επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι, μιας και στον πρώτο ημιτελικό με την Roma υπέστη ρήξη χιαστών και τέθηκε εκτός δράσης για κάτι λιγότερο από έναν χρόνο. Μεγάλο κρίμα, καθώς είχε πιάσει τρομερή απόδοση και πλέον ελπίζουμε να τον δούμε να επιστρέφει υγιής και στα επίπεδα που τον αφήσαμε.

Virgil van Dijk (01/01/2018): 10/10



Θεωρούμε πως δεν χωράει ιδιαίτερη συζήτηση εδώ. Ο ένας και των δυο διακαών πόθων του Jurgen Klopp ήταν ο Ολλανδός και δικαίωσε στο μέγιστο τις προσδοκίες όλων. Η Liverpool τίναξε την μπάνκα στον αέρα για να τον κάνει δικό της, καταβάλλοντας στη Southampton το ποσό-ρεκόρ των 78.800.000 ευρώ. Και η αλήθεια είναι πως μπορεί να έδωσε και λίγα. Ο van Dijk έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα και λειτουργία της ομάδας αμυντικά από τη μέρα που ήρθε και σε προσωπικό επίπεδο θεωρείται πλέον ένας από τους κορυφαίους στη θέση του. Πιθανόν να πρόκειται για την ποιοτικότερη μονάδα στο ρόστερ, είναι εντυπωσιακά σταθερός και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά κάνουν πραγματική διαφορά σε όλη την ομάδα. Έχει αφήσει ήδη το στίγμα του και σε μια ακόμα περίπτωση ο Klopp δικαιώνεται απόλυτα για την επιμονή (ή και εμμονή) που είχε μέχρι να καταφέρει να τον κάνει δικό του. Το σήριαλ της μεταγραφής του ήταν από τα πιο περίπλοκα των τελευταίων ετών, ωστόσο είχε αίσιο τέλος και ο van Dijk ντύθηκε στα κόκκινα και τείνει να αφήσει εποχή. Συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα του περσινού Champions League, ενώ αναδείχθηκε και Παίκτης του Μήνα στην Premier League για τον Δεκέμβρη, αλλά και PFA Παίκτης του Μήνα για τον Νοέμβρη.

Naby Keita (01/07/2018): 6/10



Ο δεύτερος διακαής πόθος του Klopp ήταν ο μέσος από τη Γουινέα, για τον οποίο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του στο Anfield. Η Liverpool ενεργοποίησε τη ρήτρα αποδέσμευσής του τον Αύγουστο του 2017 και θα τον έκανε δικό της από το επόμενο καλοκαίρι, όπως όριζε η συμφωνία, για 60.000.000 ευρώ από την Leipzig. Η προσμονή για τον Keita ήταν μεγάλη, ωστόσο το πρώτο δείγμα γραφής δεν ήταν τόσο θετικό. Ο 23χρονος αντιμετωπίζει δυσκολίες στον πρώτο του καιρό στην ομάδα και δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την παρουσία του στην αρχική ενδεκάδα. Κάποιοι μικροτραυματισμοί τον κράτησαν πίσω και με εξαίρεση ορισμένες μεμονωμένες εμφανίσεις του δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα προς το παρόν. Του λείπει η διάρκεια και η συνέπεια, όμως είναι ακόμη αρχή και φυσικά δεν τον κατακρίνουμε. Έχει πολύ χρόνο να αντιστρέψει την κατάσταση και να αρχίσει να δικαιολογεί το υπέρογκο ποσό που δόθηκε για την απόκτησή του.

Fabinho (01/07/2018): 8/10



Μια μεταγραφή απρόσμενη και στα...κλεφτά ήταν αυτή του Fabinho από την Monaco, με τη Liverpool να ξοδεύει 45.000.000 ευρώ για να εντάξει στο δυναμικό την τον πολύ ποιοτικό και περιζήτητο Βραζιλιάνο χαφ. Ήταν μια μεταγραφική κίνηση που ολοκληρώθηκε στο άψε σβήσε και μια από τις πιο έξυπνες συνολικά κατά τη μέχρι τώρα θητεία του Klopp. Η ομάδα είχε ανάγκη να ενισχυθεί σε αυτή τη θέση και η προσθήκη του Fab ήταν ολόσωστη. Το πρώτο διάστημα της παρουσίας του στο Anfield ήταν κάπως προβληματικό, καθώς έμεινε αρκετές φορές στον πάγκο ή και εκτός αποστολής. Πολλοί βιάστηκαν να κατακρίνουν είτε τον Klopp, είτε τον ίδιο τον Fabinho για την έλλειψη συμμετοχών, ωστόσο ο χρόνος ήταν σύμμαχος και αποδείχθηκε πόσο καλή ήταν εν τέλει αυτή η κίνηση. Ο Βραζιλιάνος άρχισε να προσαρμόζεται και να αποδίδει σε υψηλό επίπεδο εντός των τεσσάρων γραμμών, με αποκορύφωμα την εξαιρετική του εμφάνιση στη νίκη με 3-1 επί της Manchester United. Παιχνίδι με το παιχνίδι γίνεται καλύτερος και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα είναι μια εξαιρετική μονάδα στα χέρια του Γερμανού τεχνικού τα επόμενα χρόνια.

Xherdan Shaqiri (13/07/2018): 8/10 



Είχε ακουστεί και παλαιότερα στα μεταγραφικά ρεπορτάζ της ομάδας όσο ακόμα ήταν στο τιμόνι ο Brendan Rodgers και χρειάστηκε να φτάσει Ιούλιος του 2018 για να πραγματοποιηθεί αυτή η μεταγραφή. Ο Klopp είδε στο πρόσωπο του Ελβετού έναν παίκτη με ποιότητα και χαρακτηριστικά ικανά να βοηθήσουν το πλάνο του. Έτσι λοιπόν, η Liverpool τον απέκτησε από την Stoke για 14.700.000 ευρώ και ο 27χρονος έκανε αισθητή άμεσα την παρουσία του. Μετράει ήδη 23 συμμετοχές με τους Κόκκινους σε όλες τις διοργανώσεις μαζί με 6 γκολ και 3 ασίστ. Είναι πιστός και συγκεντρωμένος στο ρόλο του και από την πρώτη του συμμετοχή δείχνει πόση διάθεση έχει να είναι μέλος αυτού του πρότζεκτ. Συνυπολογίζοντας τα όσα έχει ήδη προσφέρει μαζί με το ποσό, που ήταν αρκετά χαμηλό, καταλήγουμε πως και σε αυτή την περίπτωση μπαίνει ένα μεγαλοπρεπές +.

Alisson Becker (19/07/2018): 10/10



Το πιο πολυέξοδο καλοκαίρι του Jurgen Klopp ολοκληρώθηκε με την μεγαλύτερη προσθήκη αυτού και δεν ήταν άλλη από του Alisson. Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας, που έκανε πράγματα και θαύματα στη Roma, ήρθε στο Anfield έναντι 62.500.000 ευρώ και τα δικαιολόγησε άμεσα. Από το ντεμπούτο του απέναντι στην West Ham μέχρι και σήμερα παρέχει σιγουριά στα μετόπισθεν και είναι πραγματικά εξαιρετικός σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού του. Ορισμένες εκ των φετινών του εμφανίσεων ισοδυνάμησαν με πολύτιμους βαθμούς στην πορεία της ομάδας σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Δεν τίθεται θέμα πως πρόκειται από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται και από τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στην ψηφοφορία της UEFA για τον Καλύτερο Τερματοφύλακα της Χρονιάς. Σαφώς κανείς δεν ξεχνάει το ολέθριο λάθος του με τη Leicester, αλλά αποτελεί πραγματικά λεπτομέρεια μπροστά στα όσα σπουδαία έχει ήδη προσφέρει στην ομάδα και είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει και αυτός μια από τις σταθερές στην Liverpool για τα επόμενα χρόνια.

Ολοκληρώνοντας τη λίστα να αναφέρουμε πως κατά τη θητεία του Klopp στην ομάδα ήρθαν και οι Steven Caulker ως δανεικός από την QPR τον Γενάρη του 2016, Alexander Manninger ως ελεύθερος από την Augsburg το καλοκαίρι του 2016 και ο νεαρός Tony Gallacher αντί 235.000 χιλιάδων ευρώ από την Falkirk το καλοκαίρι του 2017. Οι δυο πρώτοι είχαν από ελάχιστη έως μηδαμινή συμμετοχή στην ομάδα, ενώ ο νεαρός Gallacher αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα μέχρι και σήμερα.

Συνοψίζουμε αναφέροντας πως οι επιλογές του Jurgen Klopp στο μεταγραφικό παζάρι ήταν σε γενικές γραμμές εκπληκτικές. Άλλες επιβεβαιώθηκαν άμεσα, άλλες χρειάστηκαν πίστωση χρόνου και άλλες δεν έπιασαν τα απαιτούμενα στάνταρ, χωρίς ωστόσο να είναι κακές από άποψη προοπτικής. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Γερμανός μελετάει κατά πολύ τις κινήσεις του, ξέρει από πολύ νωρίς τι θέλει από την αγορά και αν δεν το πάρει δεν είναι ικανοποιημένος. Οι προσθήκες του έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο της ομάδας και το μέλλον φαντάζει λαμπρό για μια Liverpool που ταλαιπωρήθηκε, αλλά πλέον βλέπει τον χρυσό ουρανό στο τέλος της καταιγίδας.

ΥΓ: Είναι αναμενόμενο να υπάρξουν διαφωνίες σε πολλές από τις τελικές βαθμολογίες, όμως ξεκαθαρίζουμε πως οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο σε αυτές ήταν κατά κύριο λόγο η απόδοση του κάθε παίκτη κατά την παρουσία του στην ομάδα, αλλά και το ποσό του δόθηκε για τον καθένα. Δευτερεύοντα ρόλο έπαιξε η προοπτική της κάθε μεταγραφής και σε τι βαθμό ο κάθε παίκτης πρόσφερε αυτά που αναμένονταν κατά την απόκτησή του. 
Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.