John Barnes: Ένας θρύλος ετών 53!


"Για μένα είναι ένας από τους τρεις καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα της Liverpool, μαζί με Dalglish και Gerrard. Και αυτό είναι κάτι πολύ τιμητικό αν σκεφτεί κανείς τα ονόματα που έχουν φορέσει αυτή τη φανέλα." Phil Thompson
"Θα έλεγα ότι είναι ο αγαπημένος μου απ' τους ποδοσφαιριστές της Liverpool. Ήταν ήρωας εκείνη την εποχή. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία και ένας απ' τους καλύτερους στον κόσμο." Jamie Redknap
"Αν μιλήσεις με ποδοσφαιριστές από εκείνες τις τρομερές ομάδες της Liverpool και τους ρωτήσεις ποιος ήταν ο καλύτερος από αυτούς που έχουν παίξει μαζί, θα σου απαντήσουν ο John Barnes." Jamie Carragher
"Παίχτες όπως ο Barnes βγαίνουν στο προσκήνιο μια φορά στα 100 χρόνια." Sir Tom Finney
"Ίσως για μια στιγμή να πιστέψεις πως όλα αυτά είναι υπερβολές, αλλά πραγματικά ήταν τόσο καλός." Luther Blissett, προπονητής του στην Watford
O John Barnes έχει σήμερα γενέθλια και εμείς θυμόμαστε τα έργα του την περίοδο που αγωνίστηκε στην Liverpool  και ανάγκασε τους φίλους των Reds (και όχι μόνο) να τον θαυμάζουν!

Ακούς Τζαμάικα. Στο μυαλό σου έρχονται τοπία εξωτικά, παραλίες, τροπικό κλίμα, πράσινο, δάση, ίσως και λίγη reggae. Όχι όμως αν είσαι Liverpool. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο που σου 'ρχεται στο μυαλό είναι ένα πρόσωπο, Αυτό του John Barnes!
Ποδοσφαιρική ευφυία, ταχύτητα, δύναμη, ικανότητα να 'βλέπει γήπεδο', ατόφιο ταλέντο. Ταλέντο το οποίο ξεχώριζε από τα παιδικά του χρόνια τα οποία πέρασε στο Κίνγκστον, πρωτεύουσα της χώρας στην οποία γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1963. Ταλέντο το οποίο ξεχώρισε και λίγα χρόνια μετά, όταν βρέθηκε στην Αγγλία με την οικογένειά του ακολουθώντας τον πατέρα του που κλήθηκε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο. Εκεί ο 12χρονος τότε John έκανε τα πρώτα του σοβαρά ποδοσφαιρικά βήματα σε μια ομάδα με το όνομα Stowe Boys Club. Εκεί μερικά χρόνια αργότερα και στην ηλικία των 17 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Watford και με την πάροδο των ημερών έγινε ένας ποδοσφαιριστής σύμβολο στο Vicarage Road! Από το 1981 όταν και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση μέχρι και το 1987 μέτρησε 233 εμφανίσεις με τα κίτρινα, εμφανίσεις οι οποίες ανάγκασαν τους μεγάλους συλλόγους του Νησιού να ασχοληθούν μαζί του.

Το καλοκαίρι του 1987 ο Kenny Dalglish παίρνει την απόφαση και τον φέρνει στην Liverpool πληρώνοντας £900,000.Εκείνο το καλοκαίρι ο Barnes συνάντησε τους επίσης νεοφερμένους Beardsley και Aldridge με τους οποίους στη συνέχεια δημιούργησε μία τρομερή επιθετική τριάδα που σήκωσε αμέτρητες φορές το Anfield στο πόδι!

Όταν ο Barnes ρώτησε τον Dalglish για ποια θέση τον προορίζει εκείνος του απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη "left wing". Στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Liverpool, ο Barnes χρειάστηκε μόλις 9 λεπτά για να 'σερβίρει' το πρώτο γκολ στον Aldridge σε ένα ντέρμπι με την Arsenal στο Highbury! Όσο για το πρώτο του γκολ ούτε αυτό άργησε ιδιαίτερα. Στην πρώτη του παρουσία στο Anfield σκόραρε κόντρα στην Oxford βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα μιας πραγματικά γεμάτης εμφάνισης η οποία συνοδεύτηκε με μια ασίστ αλλά και πολλές ενέργειες που ξεχείλιζαν ποιότητα!

Μια πρώτη χρονιά βγαλμένη απ' τα καλύτερά του όνειρα.
Η Liverpool χρίζεται πρωταθλήτρια με τον Barnes να εξελίσσεται σε παίχτη βαρόμετρο για την ομάδα και να σκοράρει τα 15 από τα 87 γκολ που πετύχαμε εκείνη τη σεζόν. Ο τίτλος του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο.

Το πόσο σημαντικός ήταν για εκείνη την Liverpool ο Barnes το κατάλαβαν όλοι όταν ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός αγωνιστικών χώρων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην διάρκεια της επόμενης σεζόν. Το διάστημα που έλειψε ο John η ομάδα έμοιαζε λειψή. Σαν μια μηχανή που της λείπει το βασικότερό της γρανάζι. Στο δεύτερο μισό της σεζόν η Liverpool κέρδισε 15 απ' τα 18 τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος χάνοντας τον τίτλο στην ισοβαθμία από την Arsenal ενώ έφτασε και μέχρι τον τελικό του FA Cup όπου σήκωσε το τρόπαιο νικώντας την Everton. Ο Barnes ήταν ξανά υγιής και στο αριστερό άκρο της ομάδας!

1989-90. Ο Barnes έχει πάρει την φανέλα του βασικού σπίτι του και μαζί με τον Rush δημιουργούν ένα αξιοζήλευτο επιθετικό δίδυμο. Το γεγονός πως ο Dalglish άφηνε για χάρη του στον πάγκο τον Aldridge μιλάει από μόνο του. Και φυσικά ο Barnes τον δικαίωσε. Σε ένα πρώτο μισό σε γενικές γραμμές μέτριο για την ομάδα σκόραρε 12 γκολ σε 20 παιχνίδια, φτάνοντας συνολικά τα 28 μέχρι το τέλος, κάτι που αυτομάτως τον έκανε πρώτο σκόρερ της ομάδας έχοντας δύο περισσότερα απ' τον παρτενέρ του στην επίθεσή μας Ian Rush. Αποτέλεσμα; H Liverpool αναδείχθηκε πρωταθλήτρια 9 βαθμούς πάνω από την δεύτερη Aston Villa και 17 πάνω από την προηγούμενη πρωταθλήτρια Arsenal, με τον Barnes να ψηφίζεται για δεύτερη φορά στην καριέρα του κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς!

1990-91 με την Liverpool να ξεκινάει την χρονιά με κεκτημένη ταχύτητα κερδίζοντας τα 14 πρώτα παιχνίδια της σεζόν και μέχρι τον Φλεβάρη όλα να πηγαίνουν κατ' ευχή με την ομάδα να βρίσκεται μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας. Κάπου εκεί έρχεται η παραίτηση του Dalglish, με την Liverpool να επηρεάζεται δραματικά και να χάνει τελικά τον τίτλο από την Arsenal. Παρ 'όλα αυτά ο Barnes συνέχισε τις γνωστές αξιόπιστες εμφανίσεις του αποχαιρετώντας την σεζόν με 18 γκολ σε 45 παιχνίδια.

Με τον Graeme Souness πλέον στον πάγκο, ο Barnes τραυματίστηκε με το καλημέρα της επόμενης σεζόν (στο δεύτερο παιχνίδι πρωταθλήματος) με αποτέλεσμα να μείνει εκτός γηπέδων μέχρι τον Γενάρη. Με την επιστροφή του βοήθησε την ομάδα στην πορεία της μέχρι τον τελικό του FA Cup πετυχαίνοντας καθοριστικά γκολ όντας όμως απών από τον τελικό του Wembley κόντρα στην Sunderland αφού λίγες μέρες πριν το μεγάλο παιχνίδι τραυματίστηκε παίζοντας βόλεϊ με συμπαίκτες του στην πισίνα ενός ξενοδοχείου που βρισκόταν με την ομάδα. Αν και καθηλωμένος στον πάγκο πανηγύρισε με την ψυχή του εκείνη τη νίκη!

Καλοκαίρι του 1992 με τον Barnes να διανύει, κατά γενική ομολογία, την καλύτερη περίοδο της καριέρας του και τις εφημερίδες της εποχής να κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον από ομάδες όπως η Real, η Barcelona και η Juventus. Ήταν φανερό, με τον Dalglish που τον είχε φέρει στην ομάδα πλέον να αποτελεί παρελθόν, πως ο Barnes ζύγιζε προσεχτικά τις επιλογές του και βρισκόταν σε μία κρίσημη διασταύρωση της καριέρας του. Παραμονή στην ομάδα που τον απογείωσε ποδοσφαιρικά ή μετακίνηση σε έναν διαφορετικό σύλλογο μεγάλου βεληνεκούς και μια άλλη χώρα; Ότι σκέψεις κι αν έκανε έμειναν ημιτελής. Στην προθέρμανση ενός παιχνιδιού της εθνικής Αγγλίας με την Φινλανδία στο Ελσίνκι τον Ιούνιο του 1992 ο Barnes παθαίνει ρήξη στον αχίλλειο τένοντα του δεξιού του ποδιού και κάπου εκεί αλλάξαν τα πάντα. Μέχρι το Νοέμβριο δεν πατάει χορτάρι αλλά ακόμα και όταν έφτασε η ώρα να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους ήταν φανερό πως ο τραυματισμός αυτός τον είχε επηρεάσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αναγκάστηκε να αλλάξει ολόκληρο τον τρόπο παιχνιδιού του, με τον Sounness να τον μεταφέρει στον άξονα της ομάδας βάζοντάς τον να παίζει κυρίως ως κεντρικός μέσος. Χρειαζόταν χρόνο για να επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν πριν από εκείνο το μεσημέρι στο Ελσίνκι και φυσικά η Liverpool ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμη να τον περιμένει. Ο Barnes υπέγραψε νέο συμβόλαιο τον Φλεβάρη του '93.

Με την έναρξη της σεζόν 1993-94 ήταν φανερό πως ο Barnes είχε χάσει πλέον πολλά απ' τα στοιχεία που του επέτρεπαν να παίζει στα άκρα τρομοκρατώντας τις αντίπαλες άμυνες. Στοιχεία όπως η ταχύτητα, η δύναμη και η μοναδική επιτάχυνσή του δεν ήταν όπως πριν. Με τον Roy Evans πλέον στον πάγκο και με τον Steve McManaman να παίρνει τη θέση του στα άκρα, ο Barnes ανέλαβε τον ρόλο του οργανωτή από τον άξονα του γηπέδου. Και όπως συνήθως ήταν άψογος στο ρόλο του! Το 1996 πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, κάτι που έμοιαζε σαν επιβράβευση για την ποιότητα αλλά κυρίως την διάρκεια που έβγαζε στο παιχνίδι του. Πανηγύρισε την κατάκτηση του League Cup το 1995, δημιουργώντας το πρώτο γκολ της ομάδας μας στη νίκη με 2-1 κόντρα στην Bolton και έφτασε μέχρι τον τελικό του FA Cup ένα χρόνο αργότερα χάνοντας απ' τη United στο Wembley.

Η τελευταία του σεζόν στην Liverpool πέρασε χωρίς να έρθει η κατάκτηση ενός τροπαίου με τον Barnes να φοράει για τελευταία φορά τα κόκκινα σε ένα παιχνίδι με την Sheffield Wednesday στο τέλος του πρωταθλήματος. Μια δεκαετία μετά τον ερχομό του στην Liverpool ανταποκρίνεται ξανά στο κάλεσμα του ανθρώπου που τον έφερε στο Anfield. Ο Dalglish, ως προπονητής της Newcastle, του κάνει την πρόταση και ο Barnes αποχωρεί ως ελεύθερος απ' την ομάδα το καλοκαίρι του 1997. Τυχεροί που έπαιξε για την ομάδα μας και μιλάμε ακόμα για όσα πρόσφερε στον σύλλογο που αγαπάμε, ακόμα πιο τυχεροί αυτοί που στην εποχή τους τον είδαν να ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. 407 παιχνίδια, 108 γκολ.
Χρόνια σου πολλά John Barnes!

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδήμας
Share on Google Plus

About Δημήτρης Παπαδήμας

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.